avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea in domeniul dreptului penal
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea in domeniul dreptului penal

Conform legii, medierea se poate aplica şi în cazul infracţiunilor pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate sau a acelora cu privire la care retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
În Codul de Procedură penală român sunt reglementate acele cauze care înlătură răspunderea penală , respectiv, art 131, alin . 2 se referă la retragerea plângerii prealabile , iar art 132 , alin . 1 se referă împăcarea părtilor , iar atât retragerea plângerii prealabile cât şi împăcarea părţilor conduc la înlăturarea răspunderii penale a făptuitorului.
Termenul de introducere a plângerii prealabile este de două luni de la data la care persoana vătămată a stiut cine este făptuitorul ,însă, dacă persoana vătămată este un minor sau un incapabil , termenul de două luni începe să curgă de la data la care persoana îndreptătită să depună plângerea ( reprezentantul legal) a stiut cine este făptuitorul , conform art. 284 din Codul de procedură penală.
Infracţiunile care pot face obiectul procedurii medierii sunt următoarele:
Infractiunea de loviri sau alte violenţe ? faptă prevăzută si pedepsită de art 180 Cod Penal;
Infracţiunea de vătămare corporală ? art 181. C od penal ;
Infracţiunea de vătămare corporală din culpă , faptă ce este prevăzută si pedepsită de art 184 alin 1 si 3, Cod penal;
Infracţiunea de violare de domiciliu ? art .192 Cod penal;
Infracţiunea de ameninţare ? art. 193 Cod Penal.
Infracţiunea de viol, varianta simplă, prevăzută de art. 197 Cod penal ;
Infracţiunea de seducţie ? art .199 Cod penal.
Pedepsirea unor furturi la plângerea prealabilă ? faptă prevăzută si pedepsită de art 210.Cod penal.
Infracţiunea de abuz de încredere ? art 213 . Cod penal;
Infracţiunea de distrugere ? art 217. alin 1. Cod penal;
Infractiunea de tulburare de posesie ? art . 220 . Cod penal;
Infracţiunea de abandon de familie ? art 305 . Cod penal;
Infracţiunea de nerespectare a măsurilor privind încredinţarea minorilor ? art 307.Cod Penal;
Infractiunea de tulburare a folosinţei locuinţei- art 320 . Cod penal.
Conform art. 2 ,alin. 1 din Legea 192 /2006, modificată, dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii , inclusiv dupa declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, comercială, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege.
(11) Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Dacă una dintre părţi refuză în scris participarea la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei prevăzute la art. 43 alin (1) ori nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte un proces-verbal, care se depune la dosarul instanţei.
Art. 60 ^1 , lit. g , din Legea 192/2006,prevede obligativitatea participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii şi în cazul infracţiunilor pentru care retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală,atât înainte cât şi după formularea plângerii
Dacă făptuitorul este cunoscut sau a fost identificat,iar victima îşi exprimă consimţământul ,victima poate participa la şedinţa de informare împreună cu făptuitorul.Legea prevede că atunci când victima infracţiunii nu doreşte să participe la şedinţa de informare împreună cu făptuitorul, şedinţa de informare se desfăşoară separat.
Dacă părţile acceptă să intre în procesul de mediere şi reuşesc să se împace , făptuitorul nu va mai fi tras la răspundere penală , evitându-se astfel implicarea organelor de urmărire penală sau a instanţei de judecată în soluţionarea conflictului.
Dacă părţile nu reuşesc să se împace, persoana vătămată poate introduce plângerea realabilă în termenul legal.
Dacă părţile se duc la mediator după introducerea plângerii prelabile, urmărirea penală sau judecata se suspendă din momentul prezentării de către părţi a contractului de mediere şi până la soluţionarea, în orice mod, a diferendului dedus procedurii medierii.Dacă medierea eşuează , organele de urmărire penală sau instanţa de judecată vor fi înştiinţate , iar procesul penal îşi va relua cursul .
Începând cu data de 1 februarie 2013, neprezentarea părţilor la şedinţa de informare , ca procedură prealabilă instanţei de judecată, în cazurile prevăzute de lege, se sancţionează cu respingerea acţiunii .
Informarea părţilor de către mediator este o procedură gratuită ,iar părţile nu pot fi obligate să îşi soluţioneze conflictul pe cale amiabilă , fiind opţiunea acestora dacă vor accepta această modalitate de soluţionare a conflictelor , în urma prezentării de către mediator a avantajelor pe care le conferă această procedură.
Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2013
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
În cauzele penale medierea trebuie să se desfăşoare astfel încât să fie garantat dreptul fiecărei părţi la asistenţă juridică şi, dacă este cazul, la serviciile unui interpret. Procesul-verbal întocmit potrivit legii medierii, prin care se închide procedura medierii, trebuie să arate dacă părţile au beneficiat de asistenţa unui avocat şi de serviciile unui interpret ori, după caz, să menţioneze faptul că au renunţat expres la acestea.
În cazul minorilor, garanţiile prevăzute de lege pentru desfăşurarea procesului penal trebuie asigurate, în mod corespunzător, şi în cadrul procedurii de mediere.
În cazul în care procedura de mediere se desfăşoară înaintea începerii procesului penal şi aceasta se închide prin împăcarea părţilor, persoana vătămată nu mai poate sesiza, pentru aceeaşi faptă, organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată.
Dacă procedura de mediere a fost declanşată în termenul prevăzut de lege pentru introducerea plângerii prealabile, acest termen se suspendă pe durata desfăşurării medierii. Dacă părţile aflate în conflict nu s-au împăcat, persoana vătămată poate introduce plângerea prealabilă în acelaşi termen, care îşi va relua cursul de la data întocmirii procesului-verbal de închidere a procedurii de mediere, socotindu-se şi timpul scurs înainte de suspendare.
În cazul în care medierea se desfăşoară după începerea procesului penal, urmărirea penală sau, după caz, judecata se suspendă, în temeiul prezentării de către părţi a contractului de mediere. Suspendarea durează până când procedura medierii se închide prin oricare dintre modurile prevăzute de prezenta lege, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnării contractului de mediere.
Mediatorul are obligaţia să comunice organului judiciar o copie de pe procesul-verbal de închidere a procedurii de mediere.
Procesul penal se reia din oficiu, imediat după primirea procesului-verbal prin care se constată că părţile nu s-au împăcat, sau, dacă acesta nu se comunică, la expirarea termenului prevăzut anterior.
Pentru soluţionarea cauzelor penale în baza acordului încheiat ca rezultat al medierii, părţile sunt obligate să depună la organul judiciar forma autentică a acordului sau să se prezinte în faţa organului judiciar pentru a se lua act de voinţa acestora.
Pentru soluţionarea cauzelor penale în baza acordului încheiat ca rezultat al medierii, mediatorul este obligat să transmită organului judiciar acordul de mediere şi procesul-verbal de încheiere a medierii în original şi în format electronic dacă părţile au ajuns la o înţelegere sau doar procesul-verbal de încheiere a medierii în situaţiile prevăzute la art. 56 alin. (1) lit. b) şi c) L 192/2006.
Dispoziţiile art. 61 alin. (2)L 192/2006 se aplică în mod corespunzător în cazul în care medierea este recomandată de către organelle judiciare.
Printre Infractiunile la care se preteaza medierea, mai sunt si:
- violarea secretului corespondentei - art.195
- divulgarea secretului profesional - art.196
- gestiunea frauduloasa - art.214

Deasemenea se mai poate aplica medierea in cazul legilor care cuprind dispozitii penale, in conditiile in care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. De exemplu: art.26 din legea nr.191/2003

ART. 23
(1) Refuzul de a executa un ordin cu privire la indatoririle de serviciu privind siguranta navei si a navigatiei se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

ART. 24
(1) Lovirea superiorului de catre inferior se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an.

ART. 25
Fapta pasagerului de a nu se supune in timpul calatoriei unui ordin dat de comandant sau secund ori de un alt ofiter, pentru salvarea navei, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.

ART. 26
(1) Actiunea penala pentru infractiunile prevăzute la art. 23 alin. (1), art. 24 alin. (1) - (3) si art. 25 se pune in miscare la sesizarea comandantului sau a proprietarului ori a operatorului navei, dupa caz.

Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal (probabil in 2014) vor mai putea face obiectul medierii si infractiunile:
- Hartuirea - art.208
- Agresiunea sexuala - art.219
- Hartuirea sezuala - art.223
- Violarea sediului profesional - art.225
- Violarea vietii private - art.226
- Asistenta si reprezentarea neloiala - art.284
- Impiedicarea exercitarii libertatii religioase - art.381

Conform art.68 din legea nr.192/2006, in cauzele penale, partile au dreptul de a beneficia de asistenta avocatului sau sa renunte expres la asistenta juridica. Vointa partilor cu privire la asistenta juridica, va fi consemnata obligatoriu in procesul verbal.
un punct de vedre foarte interesant publicat de dl radu sandu pe [ link extern ] /

“Medierea în cauzele penale”, pentru poliţia judiciară, în cazul în care procedura de mediere se desfăşoară înaintea începerii procesului penal (mediere penală extraprocesuală):

Dispoziţiile Legii nr. 192/2006 se aplică numai în cauzele penale ce privesc infracţiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală (art. 67 alin. 1). Aşadar, legiuitorul român a optat doar pentru o anumită categorii de infracţiuni, şi anume numai acelea pentru care părţile au un drept de dispoziţie prin care pot influenţa declanşarea sau desfăşurareaunui proces penal.

Cu toate acestea, credem că e posibilă medierea şi în cazul procedurii reglementate de art. 278 indice 1 C.proc.pen de soluţionare a plângerilor împotriva rezoluţiei sau ordonanţei procurorului de netrimitere în judecată, indiferent dacă aceasta priveşte o infracţiune urmăribilă la plângerea prealabilă sau una din oficiu. Astfel, prin decizia nr.27/2008 pronunţată de ICCJ-Secţiile Unite, s-a stabilit că cel care a formulat plângere împotriva soluţiei procurorului are disponibilitatea de a şi-o retrage,judecătorul urmând să ia act de această manifestare de voinţă printr-o hotărâre definitivă. Or, această retragere a plângerii poate fi urmare a iniţiativei exclusive a petentului, urmare a concilierii încercate de judecător, sau urmare chiar a procedurii.

Procedura medierii este facultativă, căci nici persoana vătămată şi nici făptuitorul nu pot fi constrânşi să accepte procedura medierii (art. 67 alin. 2). Este de menţionat că medierea poate avea loc între două sau mai multe părţi (art. 5 alin 1), aceasta chiar dacă soluţia poate consta în retragerea unilaterală a plângerii prealabile. În timpul procedurii se respectă dreptul la un avocat, la un interpret, şi drepturile minorilor în procedurile penale (art. 52 alin.1 şi art. 68); în cursul medierii, părţile pot fi reprezentate de alte persoane, care pot face acte de dispoziţie, în condiţiile legii (art. 52 alin 1); procedura este confidenţială (art.53). Se poate recurge la medierea înainte sau în timpul procesului (art. 2 alin.1 din lege):

a. - În cazul în care procedura de mediere se desfăşoară înaintea începerii procesului penal (mediere penală extraprocesuală) termenul prevăzut de lege pentru introducerea plângerii prealabile se suspendă pe durata desfăşurării medierii.

Dacă părţile aflate în conflict nu s-au împăcat, persoana vătămată poate introduce plângerea prealabilă în acelaşi termen, care îşi va relua cursul de la data întocmirii procesului-verbal de închidere a procedurii de mediere, socotindu-se şi timpul scurs înainte de suspendare (art. 69 alin 2 din lege).

Dacă medierea se închide prin împăcarea părţilor, părţile pot încheia un acord şi în scris, care poate fi supus autentificării de către notarul public, neexistând posibilitatea de validare a sa de către judecător. Legea prevede în mod expres că persoana vătămată nu mai poate sesiza, pentru aceeaşi faptă, organul judiciar (art. 69 alin.1). Dacă persoana vătămată formulează o plângere prealabilă după o mediere reuşită organul judiciar este obligat să dea efect voinţei părţilor la împăcare făcând aplicarea art. 10 lit h C.proc.pen., sens în care procurorul va dispune neînceperea urmăririi penale (art. 228 alin 4 C.proc.pen).

b. - În cazul în care se recurge la procedura de mediere în timpul procesului penal, aşadar după începerea urmăririi penale (mediere penală procesuală), iniţiativa poate aparţine părţilor sau organelor judiciare, ţinute de altfel să informeze părţile asupra acestei proceduri şi îndrumându-le să o urmeze (art. 6 din lege).

Nu există prevederi în Codul de procedură penală care să reglementeze suspendarea procesului penal prin voinţa părţilor. Însă legea nr. 192/2006 prevede în art. 70 că, în cazul în care medierea se desfăşoară după începerea procesului penal, urmărirea penală sau, după caz, judecata se suspendă, în temeiul prezentării de către părţi a contractului de mediere. Aşadar, nu e necesară prezenţa părţilor la instanţă sau depunerea de către amândouă a vreunui înscris prin care să solicite suspendarea procesului, aşa cum se întâmplă în cauzele civile. Suspendarea în penal durează până când procedura medierii se închide prin oricare dintre modurile prevăzute de prezenta lege, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnării contractului de mediere. Procesul penal se reia din oficiu imediat după primirea procesului-verbal prin care se constată că părţile nu s-au împăcat sau, dacă acesta nu se comunică, la expirarea termenului de 3 luni.

Mediatorul nu poate impune părţilor o soluţie cu privire la conflictul supus medierii (art. 50 alin.3). Cu toate acestea, este evident că în ceea ce priveşte latura penală a procesului (spunem aceasta pentru că medierea poate viza şi/sau latura civilă a cauzei penale care se va desfăşura după regulile obişnuite din materie civilă, inclusiv pronunţarea unei hotărâri de expedient – de reţinut că latura civilă poate fi obiect al unui acord de mediere indiferent de natura infracţiunii), doar două sunt soluţiile pentru o mediere reuşită: împăcarea părţilor, dar şi retragerea plângerii prealabile de către persoana vătămată.

Când medierea este recomandată de către organele judiciare, la închiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, în toate cazurile, să informeze în scris instanţa de judecată dacă părţile au ajuns sau nu la o înţelegere în urma procesului de mediere (art. 70 alin 6 nou introdus). Cum am arătat mai sus, această informare va conţine practic datele cuprinse în procesul verbal întocmit la închiderea procedurii.

Când medierea are succes, art. 58 alin 1 din lege prevede că dacă părţile aflate în conflict au ajuns la o înţelegere se poate redacta un acord care va cuprinde toate clauzele consimţite de acestea şi care are valoarea unui înscris sub semnătură privată. Dacă suntem de acord cu această soluţie în cazul împăcării părţilor, arătăm că medierea poate fi un succes şi numai dacă persoana vătămată decide să îşi retragă plângerea prealabilă, eventual restul acordului dintre părţi având efecte juridice în latura civilă a cauzei. Soluţia dată de procuror, respectiv judecător este deosebită de cea din cauzele civile, căci organul judiciar va trebui să adopte o soluţie care priveşte însuşi modul de soluţionare a procesului penal, soluţie impusă de dispoziţiile art. 10 lit h C.proc.pen:

Mai întâi, că organul judiciar (lucrătorul de poliţie judiciară, procurorul sau judecătorul) trebuie să ia act în mod nemijlocit de înţelegerea dintre părţi. De aceea, pentru soluţionarea cauzelor penale în baza acordului încheiat ca rezultat al medierii, art. 70 alin.5 nou introdus în lege prevede că părţile trebuie să depună la organul judiciar forma autentică a acordului (ceea ce presupune plata la notar a unei taxe aferente) sau să se prezinte în faţa organului judiciar pentru a se lua act de voinţa acestora.

Apoi, judecătorul nu se va limita doar la a dispune încetarea procesului penal ca urmare retragerii plângerii prealabile sau împăcării părţilor (art. 11 pct. 2 lit. b rap la art. 10 lit h C.proc.pen.), ci va şi încuviinţa acordul de mediere după regulile

Este de observat că şi retragerea plângerii prealabile (ce corespunde renunţării la judecată din materie civilă) poate fi un mod de soluţionare a litigiului, fie voluntar unilateral, fie obţinut în urma concilierii intermediată de organul judiciar sau a medierii realizată cu ajutorul terţului mediator.

ICCJ-Secţiile Unite, decizia XXVII, publicată în M.Of. nr. 190 din 20 martie 2007: încetarea procesului penal în cazul infracţiunilor pentru care împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală poate fi dispusă de instanţa numai atunci când aceasta constata nemijlocit acordul de voinţă al inculpatului şi al persoanei vătămate de a se împăca total, necondiţionat şi definitiv, exprimat în şedinţa de judecata de aceste părţi, personal sau prin persoane cu mandat special, ori prin înscrisuri autentice.

Dispoziţiile generale din legea medierii care se aplică în mod corespunzător şi în cauzele penale, după cum dispune art. 67 alin.1 din legea medierii.

O astfel de validare nu poate avea loc însă în faza de urmărire penală. Astfel, un acord de mediere prezentat direct procurorului, fără a se apela la notar, prin care părţile se împacă sau persoana vătămată declară că îşi retrage plângerea prealabilă, poate avea ca efect numai dispunerea de către procuror a încetării procesului penal conform art. 11 pct 1 lit c pentru cazul prevăzut de art. 10 lit h C.proc.pen. Celelalte clauze din acordul de mediere pot deveni executorii numai după ce au fost supuse autentificării doar de către notarului public.

Cheltuielile judiciare avansate de stat cu procesul penal desfăşurat vor fi suportate de ambele părţi în caz de împăcare (art. 192 alin.1 pct. 2 lit. b C.proc.pen), respectiv de persoana vătămată în caz de retragere a plângerii prealabile (art. 192 alin.1 pct. 2 lit. c C.proc.pen), cu excepţia cazului în care părţile se înţeleg altfel.

Deşi legea specială nu prevede în mod expres, în cazul în care medierea are succes şi procesul penal încetează ca urmare a retragerii plângerii prealabile sau împăcării părţilor, persoana vătămată nu poate formula o nouă plângere cu acelaşi obiect. Când totuşi o nouă plângere prealabilă este introdusă cu privire la acelaşi făptuitor şi pentru aceeaşi infracţiune, se încalcă principiul irevocabilităţii retragerii plângerii prealabile, respectiv al caracterului definitiv al împăcării părţilor. Soluţia procurorului în privinţa acestei de a doua plângeri va avea la bază excepţia de lucru convenit reflectată în adoptarea unei noi soluţii care va fi aceea de neîncepere a urmăririi penale pentru retragerea iniţială a plângerii prealabile sau împăcarea părţilor prevăzute de art. 10 lit h C.proc.pen (dacă anterior aceste aspecte interveniseră în faza de urmărire penală), respectiv pentru autoritate de lucru judecat prevăzută de art. 10 lit j C.proc.pen (dacă anterior acestea au intervenit în faţa

instanţei).

Cât priveşte aplicarea art 13 C.proc.pen, în temeiul căruia învinuitul/ inculpatul poate cere continuarea procesului penal în situaţia în care persoana vătămată şi-a retras plângerea prealabilă, continuare cerută cu scopul de a obţine o soluţie mai favorabilă, este de precizat că din moment ce prin mediere s-a ajuns la un acord între părţi cu privire la această retragere, cererea învinuitului/inculpatului de continuare a procesului penal în temeiul art. 13 C.proc.pen. apare ca fiind

inadmisibilă.

Dacă părţile nu s-au împăcat în procedura de mediere, procesul penal se reia din oficiu, imediat după primirea procesului-verbal prin care se constată acest lucru sau, dacă acesta nu se comunică, la expirarea termenului de 3 luni de la data semnării contractului de mediere (art. 70 alin.4).

Partea vătămată nu poate reveni asupra retragerii plângerii prealabile, nici chiar în cadrul recursului pe care l-a declarat împotriva soluţiei de încetare a procesului penal - Tr. Mun. Bucureşti, Secţia II-a penală, decizia nr. 92/1991 (nepublicată). Odată formulată, retragerea îşi produce efecte de îndată dacă inculpatul nu a solicitat continuarea procesului penal - Tr. Mun. Bucureşti, Secţia I-a penală, decizia nr. 863/1991 (nepublicată).
din punctul meu de vedere se poate apela la mediere pentru solutionarea laturii civile din orice dosar penal
cocadanandrei a scris:

din punctul meu de vedere se poate apela la mediere pentru solutionarea laturii civile din orice dosar penal


Este adevărat, întrucât, există o reglementare expresă în acest sens:


Art. 16^1cod procedură penală:- Tranzacţia, medierea şi recunoaşterea pretenţiilor civile:/b]
În cursul procesului penal, cu privire la pretenţiile civile, inculpatul, partea civilă şi partea responsabilă civilmente pot încheia o tranzacţie sau un acord de mediere, potrivit legii.
Inculpatul, cu acordul părţii responsabile civilmente, poate recunoaşte, în tot sau în parte, pretenţiile părţii civile.
În cazul recunoaşterii pretenţiilor civile, instanţa obligă la despăgubiri în măsura recunoaşterii. Cu privire la pretenţiile civile nerecunoscute, pot fi administrate probe.


Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2013
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere in cauze penale Pătruțescu Î Dan Î.I Pătruțescu Î Dan Î.I se pot face medieri in cauze penale ,de cind si pt ce infractiuni? (vezi toată discuția)
Modificãri ale legii medierii în privința unor aspecte penale Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator Modificari ale Legii Medierii in ceea ce priveste unele aspecte penale Prin Legea nr. 255/2013, pentru punerea in aplicare a Noului Cod de Procedura ... (vezi toată discuția)
Medierea in cazul unui accident de munca, soldat cu victime (incapacitate temporara, invaliditate, deces, accident colectiv) POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Daca in cazul unui accident de munca, soldat cu victime, in urma intocmirii procesului verbal de cercetare, dosarul ajunge la parchet, este posibila medierea ? ... (vezi toată discuția)