avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Modificãri ale legii Medierii în privința unor ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Modificãri ale legii Medierii în privința unor aspecte penale

Modificari ale Legii Medierii in ceea ce priveste unele aspecte penale



Prin Legea nr. 255/2013, pentru punerea in aplicare a Noului Cod de Procedura Penala, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 515 din 14 august 2013, s-au adus modificari Legii Medierii in ceea ce priveste unele aspecte penale.
Astfel, a fost abrogat articolul 60^1 alineatul (1), litera g) din Legea Medierii, referitor la obligativitatea sedintei de informare privind infractiunile in care retragerea plangerii ori impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

mediere proces de comunicareS-a modificat, de asemenea, si art. 67 din aceeasi lege, privitor la medierea penala, diferentiindu-se ca medierea poate avea loc atat pe latura civila (in toate procesele penale) cat si pe latura penala (doar in procesele unde retragerea plangerii ori impacarea inlatura raspunderea penala).

Mai jos gasim toate modificarile aduse de Legea nr. 255/2013 Legii medierii.

Art. 84 din Legea nr. 255/2013
Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 441 din 22 mai 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
?Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de lege.?

2. La articolul 7, litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
?se bucura de o buna reputatie si nu a fost condamnata definitiv pentru savarsirea unei infractiuni de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei;?

3. La articolul 14, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
?Exercitarea calitatii de mediator se suspenda de drept, in cazul in care impotriva mediatorului s-a luat masura arestarii preventive sau a arestului la domiciliu, pana la solutionarea procesului penal, potrivit legii.?

4. La articolul 15, litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
?in cazul in care prin hotarare judecatoreasca definitiva s-a dispus condamnarea sau amanarea aplicarii pedepsei pentru o infractiune care aduce atingere prestigiului profesiei sau s-a dispus aplicarea unei pedepse privative de libertate.?

5. La articolul 60^1 alineatul (1), litera g) se abroga.

6. Articolul 67 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
?(1) Dispozitiile din prezenta lege se aplica si in cauzele penale, atat in latura penala, cat si in latura civila, dupa distinctiile aratate in prezenta sectiune.
(2) In latura penala a procesului, dispozitiile privind medierea se aplica numai in cauzele privind infractiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
(3) Partile si subiectii procesuali nu pot fi constransi sa accepte procedura medierii.?

7. La articolul 68, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
?In cauzele penale, medierea trebuie sa se desfasoare astfel incat sa fie respectate drepturile fiecarei parti ori subiect procesual la asistenta juridica si, daca este cazul, la serviciile unui interpret. Procesul-verbal intocmit potrivit prezentei legi, prin care se inchide procedura medierii, trebuie sa arate daca persoanele intre care s-a desfasurat procedura medierii au beneficiat de asistenta unui avocat si de serviciile unui interpret ori, dupa caz, sa mentioneze faptul ca au renuntat expres la acestea.?

8. Articolul 69 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
?(1) In cazul in care procedura de mediere se desfasoara inaintea inceperii procesului penal si acesta se inchide prin solutionarea conflictului si incheierea unei intelegeri, potrivit art. 56 alin. (1) lit. a), prin derogare de la dispozitiile art. 157 alin. (3) din Codul penal, fapta nu va atrage raspunderea penala pentru faptuitorul cu privire la care conflictul s-a incheiat prin mediere.
(2) Termenul prevazut de lege pentru introducerea plangerii prealabile se suspenda pe durata desfasurarii medierii. Daca partile aflate in conflict nu au incheiat o intelegere, potrivit art. 56 alin. (1) lit. a), persoana vatamata poate introduce plangerea prealabila in acelasi termen, care isi va relua cursul de la data intocmirii procesului-verbal de inchidere a procedurii de mediere, socotindu-se si timpul scurs inainte de suspendare.?

9. La articolul 70, alineatele (1), (2), (4) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
?(1) In cazul in care medierea cu privire la latura penala a cauzei se desfasoara dupa inceperea procesului penal, urmarirea penala sau, dupa caz, judecata se poate suspenda, in temeiul prezentarii de catre parti a contractului de mediere.?
?(2) Suspendarea dureaza pana cand procedura medierii se inchide prin oricare dintre modurile prevazute de prezenta lege, dar nu mai mult de 3 luni de la data la care a fost dispusa.?
?(4) Procesul penal se reia din oficiu, imediat dupa primirea procesului-verbal prin care se constata ca nu s-a incheiat intelegerea potrivit art. 56 alin. (1) lit. a) sau, daca acesta nu se comunica, la expirarea termenului prevazut la alin. (2).?
?(5) Pentru solutionarea actiunii penale ori a actiunii civile in baza acordului incheiat ca rezultat al medierii, mediatorul este obligat sa transmita organului judiciar acordul de mediere si procesul-verbal de incheiere a medierii in original si in format electronic daca partile au ajuns la o intelegere sau doar procesul-verbal de incheiere a medierii in situatiile prevazute la art. 56 alin. (1) lit. b) si c).? Mediator, Dorin Ilie, juridice.ro


[ link extern ]


Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2013
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

Alte discuții în legătură

Lovire persoane LupuDaniel5 LupuDaniel5 Buna ziua , o sa expun problema pe scurt si doresc sa primesc un sfat ! Sunt baiat , am 20 de ani si sunt student . Eram intr-o seara intr-un club , am ... (vezi toată discuția)
Informarea cu privire la avantajele medierii in penal Pătruțescu Î Dan Î.I Pătruțescu Î Dan Î.I este obligatorie participarea la sedinta de informare in plangerile penale depuse de la 01.02.2014 ? (vezi toată discuția)
Legea nr.202/2010 privind unele mÃsuri pentru accelerarea soluÞionÃrii proceselor modificÃri relevante cu privire la mediere Angela Tatu Angela Tatu Art. I. - Codul de procedură civilă, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 24 februarie 1948, cu modificările şi ... (vezi toată discuția)