LEGE Nr. 255 din 19 iulie 2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale
ART. 84
Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 441 din 22 mai 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 2, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"ART. 2
(1) Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege."
Dar aceste prevederi nu au mai intrat în vigoare și, se pare, nici nu vor intra odată cu noile coduri.
Totuși, medierea conflictelor de natură penală,este possibilă, în acele situații unde legea prevede posibilitatea retragerii plângerii prealabile și/sau a împăcării părților. Dar și atunci când nu a fost încă introdusă o plângere prealabilă, conflictul penal putând fi soluționat prin mediere. În celelalte situații, când acțiunea penală poate fi pornită și din oficiu, este posibilă medierea laturii civile a procesului penal.