avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere in litigiile civile intre profesionisti
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere in litigiile civile intre profesionisti

Buna ziua!
Studiind Legea 192/2006 cu modificari privind medierea am remarcat ca-n litigiile comerciale partea se poate( deci poate nu e obligatoriu) adresa unui mediator. Aceasta inseamna ca-n aceste litigii medierea nu este obligatorie? Mentionez ca potrivit art. 60 ind. 1 litigiile comerciale nu sunt trecute la obligativitatea desfasurarii procedurii de mediere.
Va rog daca se poate sa ma lamuriti in aceasta problema!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 12:15, 16 Septembrie 2013
nu mai exista litigii comerciale astfel incat si litigiile intre profesionisti sunt guvernate tot de prevederile legii civile. Pe scurt, daca e sub 50 000, trebuie procedura obligatorie.
Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator a mai fost modificata si completata.

„Art.2 – (1) Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces în fata instantelor competente, în vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor în materie civila, de familie, în materie penala, precum si în alte materii, în conditiile prevazute de lege.

(1 indice 1) Dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Daca una dintre parti refuza în scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei prevazute la art. 43 alin (1) ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se întocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.

Litigiile pentru care legea precede obligativitatea parcurgerii informarii prealabile asupra medierii sunt, cu incepere de la data de 15 februarie 2013, cele în materiile prevazute de art.60 indice 1 lit. a) – f).

„Art. 60 indice 1
(1) In litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in urmatoarele materii:
(...)
f) in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la registrul comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedura prevazuta la art. 1.013-1.024 sau la cea prevazuta la art. 1.025-1.032 din Legea nr. 134/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."

Ati citit corect legea. Medierea este posibila in acele litigii civile intre profesionisti, insa este optionala. Ea nu este obligatorie, insa poate oferi sansa rezolvarii mai rapide.

Ceea ce este obligatorie este parcurgerea procedurii de informare asupra medierii, la un mediator, ca preambul al unui proces in instata, daca nu s-a parcurs procedura alernativa de ordonantei de plata mentionata in lege.
"f) in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la registrul comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedura prevazuta la art. 1.013-1.024 sau la cea prevazuta la art. 1.025-1.032 din Legea nr. 134/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;"
Avand in vedere ca doamna specificase in postarea initiala articolul 60 indice 1, se referea evident la obligativitatea informarii in privinta medierii, doar ca a folosit termenul de "obligativitate a medierii" ca multe alte persoane care, nefiind de specialitate, nu cunosc foarte exact diferenta.

Observatia dumneavoastra, domnule mediator, este justa si necesara in privinta diferentei pe care o faceti intre cele doua notiuni.
In cuprinsul art. 60/1 din legea 115/2012 care prevede că participarea la o ședință de informare cu privire la mediere ,este o procedură prealabilă obligatorie , sunt enumerate si litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei .
Avand in vedere ca , potrivit Codului civil , comerciantii sunt acum profesionisti , iar litigiile comerciale sunt acum litigii civile , sedinta de informare cu privire la mediere este o procedura prealabila obligatorie .

Bafta !

Alte discuții în legătură

Nulitate contract cesiune - informarea obligatorie ContSters178374 ContSters178374 Buna ziua! Este obligatorie sedinta de informare in cazul unei actiuni in constatarea nulitatii unui contract de cesiune? (vezi toată discuția)
Sedinta de informare privind medierea, gratuita sau nu? ddianna ddianna Buna ziua, In situatia in care la mediator se prezinta o singura parte in vederea informarii si partea nu poate asigura prezenta celeilalte parti, mediatorul ... (vezi toată discuția)
Medierea la cererile cu valoare redusa ? Paul Citiriga Paul Citiriga La cererile cu valoare redusa, reglementate de ardinul nr.359/C/200.01.2013 se cere sau nu parcurgerea procedurii prealabile privitoare la obligativitatea ... (vezi toată discuția)