avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea in cazul unui accident de munca, soldat cu ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea in cazul unui accident de munca, soldat cu victime (incapacitate temporara, invaliditate, deces, accident colectiv)

Daca in cazul unui accident de munca, soldat cu victime, in urma intocmirii procesului verbal de cercetare, dosarul ajunge la parchet, este posibila medierea ?
Daca DA, ce implica medierea pentru fiecare gen de accident in parte (incapacitate temporara de munca, invaliditate, deces, accident colectiv) ?
Caracterul penal dispare in urma unei intelegeri intre parti, ca urmare a medierii ?
In raspuns, rog si precizare articol de lege.
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 20:27, 8 Martie 2013
Pana la intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Penala (anul viitor), informarea obligatorie in sfera penalului, acolo unde poate opera medierea, nu este obligatorie.

In domeniul penal, medierea poate interveni in conflictele izvorate din infractiuni pentru care raspunderea penala se inlatura prin retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor, printre care cele de mai jos:

- vatamarea corporala (art. 181)
- vatamarea corporala din culpa (art. 184 alin 1 si 3)

Articolele din legea 192/2006 care fac referire la mediere in sfera penalului sunt cuprinse in Sectiunea a 2-a - articolele 67-70.

Art. 67
(1) Dispozitiile din prezenta lege se aplica in mod corespunzator si in cauzele penale care privesc infractiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
(2) Nici persoana vatamata si nici faptuitorul nu pot fi constranse sa accepte procedura medierii.

In cazul infractiunilor din sfera penalului amintite mai sus, trebuie spus ca se poata apela la mediere in faza de urmarire penala sau in cursul judecatii. Mai mult, se poate realiza acest lucru si inainte de inaintarea plangerii sau inceperea procesului, intrucat legea medierii prevede ca se poate apela oricand la aceasta modalitate alternativa de solutionare a conflictelor.

Art. 69
(1) In cazul in care procedura de mediere se desfasoara inaintea inceperii procesului penal si aceasta se inchide prin impacarea partilor, persoana vatamata nu mai poate sesiza, pentru aceeasi fapta, organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata.
(2) Daca procedura de mediere a fost declansata in termenul prevazut de lege pentru introducerea plangerii prealabile, acest termen se suspenda pe durata desfasurarii medierii. Daca partile aflate in conflict nu s-au impacat, persoana vatamata poate introduce plangerea prealabila in acelasi termen, care isi va relua cursul de la data intocmirii procesului-verbal de inchidere a procedurii de mediere, socotindu-se si timpul scurs inainte de suspendare.


Daca partile aflate in conflict se impaca nu mai este necesara implicarea organelor de cercetare penala sau instanta de judecata. In cazul in care partile aflate in conflict nu s-au impacat, partea vatamata poate introduce plangerea prealabila in termenul legal, termen care isi va relua cursul de la data intocmirii procesului-verbal de inchidere a procedurii de mediere.
Se socoteste in acest caz si termenul scurs inainte de suspendare.

Se poate apela la mediere si dupa inceperea urmaririi penale sau a judecatii. In aceste cazuri cercetarea penala sau judecata se suspenda de la data prezentarii de catre parti a contractului de mediere. Suspendarea nu poate dura mai mult de 3 luni de la data semnarii contractului de mediere.

Aceasta suspendare inceteaza in momentul in care procedura medierii se inchide prin oricare dintre modurile prevazute de lege, chiar daca nu au trecut 3 luni. Termenul de 3 luni este aplicabil pentru cazurile in care medierea nu este finalizata in acest termen.
Mediatorul are obligatia sa comunice organului judiciar o copie a procesului-verbal de inchidere a procedurii de mediere. Daca procesul-verbal constata faptul ca partile nu s-au impacat, procesul penal se reia din oficiu. In cazul in care procesul-verbal nu se comunica, procesul penal se reia din oficiu dupa expirarea termenului de 3 luni indicat anterior.

Deci impacarea partilor (prin mediere sau nu) inlatura caracterul penal al faptei.

In caz de deces, medierea nu este aplicabila cu privire la raspunderea penala, poate doar la cea civila, fata de urmasii decedatului.

La fel in caz de invaliditate (care presupune vatamare corporala grava).

In cazul incapacitatii temporare de munca este de analizat numarul de zile de ingrijiri medicale (cel mult 60 de zile sau peste 60 de zile), care duc la incadrarea faptei la vatamare corporala (caz in care se poate apela la mediere) sau la vatamare corporala grava (caz in care medierea nu este aplicabila).

In cazul accidentelor colective, medierea "colectiva", cu parti multiple s-ar putea face (cu respectarea celor de mai sus), insa e de presupus ca fiecare victima are un alt grad de afectare, deci fiecare ar putea initia propria procedura de mediere. Ar fi mai eficient la nivel personal.
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cazul unei medieri cui si unde ne putem adresa? cristinadamian cristinadamian Si medierea in cazul unui furt din locuinta poate sa aiba loc in orice moment al procesului penal? (vezi toată discuția)
Cum s poate face impacarea partilor? neck88 neck88 Acum 2saptamani am lovit o persoana intr.un bar,fiin sub influenta alcoolului,care a necesitat 7 zile d spitalizare. Nu a formulat plangere dar m.a sunat si ... (vezi toată discuția)
Dosar penal jhon.rapidistu jhon.rapidistu In urma unui confilct (bataie) partea vatamata a depus o plangere penala.Pe urma agresori s-au inteles cu partea vatamata sa retraga plangerea in schimbul ... (vezi toată discuția)