@CovaciCovaci:
Stiti pana la urma incadrarea juridica a faptei retinute de organul de urmarire penala?
De la dvs inteleg ca
am fost talharit de bani si de bunuri, am fost batut si lipsit de libertate.
Daca exista legatura intre actiunea principala(furtul) si cea adiacenta(lovirea sau alte violente, lipsirea de libertate), in sensul ca aceste actiuni sunt concomitente in scopul luarii bunului sau ulterioare in scopul pastrarii bunului, se va retine doar infractiunea de talharie, celelalte infractiuni fiind absorbite.
Ca sa fie vorba de infractiunea de vatamare corporala, in CML trebuie sa aveti retinute una din urmatoarele consecinte: o infirmitate; leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;un prejudiciu estetic grav şi permanent; avortul; punerea în primejdie a vieţii persoanei.
Aveti asa ceva?
Daca aveti retinut in CML una din aceste consecinte, fapta este incadrata la talharie calificata.
Daca urmarile sunt produse praeterintentionat, vatamarea corporala este absorbita in aceasta varianta agravanta a talhariei calificate.
Daca faptuitorul a actionat cu intentia de a provoca aceste consecinte se poate retine concurs intre talharie calificata si vatamarea corporala.
In orice situatie, fie ca este retinuta doar infractiunea de talharie, fie ca a fost retinuta in concurs cu infractiunea de vatamare corporala,
NU va puteti retrage plangerea.
Trebuie sa aveti grija ce fel de inscrisuri intocmiti cu avocatul faptuitorului, ce fel de discutii purtati si ce urmeaza sa faceti.
Sa nu cumva sa va schimbati declaratiile in schimbul banilor, orice intelegere patrimoniala cu faptuitorul asupra laturii penale, va poate transforma din persoana vatamata, in acuzat!
Aveti posibilitatea sa va constituiti parte civila in procesul penal si sa solicitati daune materiale si morale. Nu incheiati niciun acord in ceea ce priveste latura civila a cauzei, fara sa fiti asistat de avocat.