avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Nelamurire speta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Nelamurire speta

Daca am o vatamare corporala grava, savarita cu intentie, dupa care victima nu decedeaza dar, la scurt timp dupa, faptuitorul, incercand sa o transporte la spital, face un accident de masina si respectiva victima moare ma aflu in prezenta unui concurs sau ultima o absoarbe pe prima? Daca o absoarbe in baza carui temei legal se face ca nu am gasit nimic#-o#-o
va fi concurs de infract, decesul nu a fost urmrea vatamarii corp grave
Din punctul meu de vedere este vorba despre un concurs de infractiuni intre vatamare corporala (art. 181 C.P) sau vatamare corporala grava (art. 182 C.P.) si ucidere din culpa! In cazul in care nu exista legatura de cauzalitate directa intre evenimentul rutier si decesul victimei avem de-a face cu infractiunea de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte art.183 C.P.
Citisem o chestie in Streteanu care ma facea sa inteleg altceva...#-o:"> Nu ar exista nicio posibilitate sa o fac cumva sa se absoarba? Mi se pare ciudat sa plateasca atat pentru vatamare cat si pentru ucidere...Ceva imi scapa si nu imi dau seama ce.
Este vorba de o vatamare corporala grava initiala si pe urma de o ucidere din culpa. Cu specificarea faptului ca in urma vatamarii corporale grave s-a constatat ca victima nu ar fi decedat.

georgiat a scris:

Citisem o chestie in Streteanu care ma facea sa inteleg altceva...#-o:"> Nu ar exista nicio posibilitate sa o fac cumva sa se absoarba? Mi se pare ciudat sa plateasca atat pentru vatamare cat si pentru ucidere...Ceva imi scapa si nu imi dau seama ce.


Cu siguranta nu ai citit bine. Nu exista nicio posibilitate sa faci sa se absoarba cele doua infractiuni decat daca inventezi acum o alta insitutie de drept :)). Asadar este vorba de un concurs de infractiuni intre vatamare corporala grava si ucidere din culpa.
Acum eu iti propun sa te gandesti la altceva daca vrei ca faptuitorul tau sa nu raspunda pt un concurs de infractiuni: daca accidentul s-a produs din vina exclusiva a altei persoane si nu a celui care conducea masina (de exemplu vine din spate o masina cu viteza si il loveste, sau in fata ii apare un obstacol imposibil de evitat). Doar in acest caz am putea vorbi de raspunderea penala doar pt vatamare corporala grava.
Per a contrario va raspunde pt concurs, daca vei arunca o privire mai atenta pe raportul de cauzalitate din partea generala si pe raportul de cauzalitate al fiecarei infractiuni din partea speciala iti vei da seama ca acolo este "buba" pe care vrei tu sa o indepartezi. In consecinta intre vatamarea corporala si moartea victimei nu exista o legatura de la cauza la efect si nu vom putea retine o singura infractiune.

Alte discuții în legătură

Ce infractiune e? ceinfractiune ceinfractiune Ce infractiune e in cazul ca: 1. Ii dai o palma cuiva, el cade pe scari si decedeaza. 2. Torni benzina pe cineva, el ia foc, fuge si disperare sare ... (vezi toată discuția)
Intrebari cod penal ContSters72755 ContSters72755 puteti sa ma ajutati in legatura cu cateva probleme de drept penal? 1. ce infractiune reprezinta uciderea fratelui mamei sau al fratelui sotiei? ( sunt ... (vezi toată discuția)
Asigurarile ...in cazul unui penal nikolos nikolos la 5 victime cu 55 zile med.legala si 1 cu 90 zile plus un deces asiguratorul este din spania si auto avea asigurare calatori in cazul unui accident ... (vezi toată discuția)