avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Divort - consecintele neprezentarii la prim termen, ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Divort - consecintele neprezentarii la prim termen, amanarea cauzei, finalizarea litigiului

Buna ziua!

Situatie: doi tineri casatoriti, fara copii. Sotul se afla in tara, Romania, sotia este plecata in strainatate. Amandoi vor sa divorteze. El a depus deja o cerere pentru divort, iar primul termen este la inceputul lunii septembrie. Ea nu se poate intoarce in tara pana in momentul respectiv.
Intrebari:
1. Ce se intampla daca sotia nu se prezinta la primul termen, care ar fi consecintele acestui fapt?
2. Ce s-ar putea face, din partea sotiei, pentru ca lucrurile sa nu se complice, iar divortul sa fie legalizat cat mai repede/ usor?

Multumesc anticipat, numai bine!
Aveti la indemana aceasta varianta poate va este mai utila:

§3. Divorţul prin acordul soţilor pe cale administrativă sau prin procedură notarială

#CIN
NOTÃ:
Conform art. 41 din Legea nr. 71/2011 (#M1), dispoziţiile Codului civil privind divorţul prin acordul soţilor pe cale administrativă sau prin procedură notarială sunt aplicabile şi căsătoriilor în fiinţă la data intrării în vigoare a Codului civil.

#B
ART. 375
Condiţii
(1) Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ, potrivit legii.
(2) Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor. Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).
(3) Dispoziţiile art. 374 alin. (2) sunt aplicabile în mod corespunzător.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 38^1 alin. 1 din Codul familiei
- alin. (3): art. 38^1 alin. 2 din Codul familiei

ART. 376*)
Procedura
(1) Cererea de divorţ se depune de soţi împreună. Ofiţerul de stare civilă sau notarul public înregistrează cererea şi le acordă un termen de reflecţie de 30 de zile.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), cererea de divorţ se poate depune la notarul public şi prin mandatar cu procură autentică.
(3) La expirarea acestui termen, soţii se prezintă personal, iar ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public verifică dacă soţii stăruie să divorţeze şi dacă, în acest sens, consimţământul lor este liber şi neviciat.
(4) Dacă soţii stăruie în divorţ, ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public eliberează certificatul de divorţ fără să facă vreo menţiune cu privire la culpa soţilor.
(5) Dispoziţiile art. 383 alin. (1) şi (3) se aplică în mod corespunzător. Dacă soţii nu se înţeleg asupra numelui de familie pe care să îl poarte după divorţ ori, în cazul prevăzut la art. 375 alin. (2), asupra exercitării în comun a drepturilor părinteşti, ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public emite o dispoziţie de respingere a cererii de divorţ şi îndrumă soţii să se adreseze instanţei de judecată, potrivit prevederilor art. 374.
(6) Soluţionarea cererilor privind alte efecte ale divorţului asupra cărora soţii nu se înţeleg este de competenţa instanţei judecătoreşti.
#CIN
*) A se vedea şi:
- secţiunea IV^1 - Procedura divorţului - din capitolul IV din Regulamentul de punere în aplicare a Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 710/C/1995;
- capitolul IX - Constatarea desfacerii căsătoriei prin acordul soţilor de către ofiţerul de stare civilă - din Metodologia cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 64/2011.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 38^2 alin. 1 din Codul familiei
- alin. (3): art. 38^2 alin. 2 din Codul familiei
- alin. (4): art. 38^2 alin. 3 din Codul familiei
- alin. (5): art. 38^2 alin. 4 din Codul familiei
- alin. (6): art. 38^2 alin. 5 din Codul familiei

#B
Varianta pe cale administrativa sau notariala recomandata de dl Patrascu este cea mai buna!
Codul de procedura civila privind procedura divortului prevede prin art. 613 indice 1 ca in cazul in care cererea de divort se intemeiaza pe acordul partilor, ea va fi semnata de ambii soti. Avand in vedere ca sotia nu este prezenta in tara se poate cere o amanare a termenului pana aceasta va reveni in tara. Astfel, s-ar putea indeplini in bune conditii procedura divortului prin acordul sotilor pe cale judiciara conform art.374 Cod Civil care prevede ca divortul poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie. Ar mai exista posibilitatea divortului prin acordul sotilor pe cale administrativa sau prin procedura notariala prevazut de art. 375 C. civ., care prevede ca daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila sau notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii. Insa procedura prevazuta pentru aceasta cale prevede exprex in art. 376 ca cererea de divort se depune de soti impreuna. Ofiterul de stare civila sau notarul public inregistreaza cererea si le acorda un termen de reflectie de 30 de zile. Cf. alin. (3), la expirarea acestui termen sotii se prezinta personal, iar ofiterul de stare civila, sau dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze, si daca in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat. Aceasta, ca parata in procesul de divort are dreptul de a depune cerere reconventionala cf. art. 119 si art. 608 Cod proc.civ., in cazul in care are pretentii in legatura cu cererea reclamantului. Cf. art. 615 alin. (5) "paratul nu este tinut sa faca intampinare" adica sa raspunda la cererea formulata de reclamant, fiind prevazuta ca o exceptie in materia divortului, in toate celelalte cazuri intamplinarea fiind obligatorie.
Cheia rezolvarii situatiei dvs. sta in dispozitiile art. 614 Cod proc.civ. care prevede ca in fata instantelor de fond, partile se vor prezenta in persoana, afara numai daca unul din soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate ( in acest din urma caz va incadrati dvs.); in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar. Asadar, cel mai comod ar fi ca sotia sa apeleze la serviciile unui avocat pentru a o putea reprezenta corespunzator in instanta avand in vedere ca nu este in tara.
Multumesc pentru ajutor, indicatii!

Cu toate ca orice limbaj de specialitate este mai dificil de inteles pentru persoanele "nespecializate" intr-un anumit domeniu, de obicei intelegeam si texte strict de specialitate. De data aceasta, insa, lucrurile ma depasesc- in sensul ca nu regasesc eventuale raspunsuri (in respectivele fragmente de legi, postate de catre domnul Patrascu) LA INTREBARILE PE CARE LE-AM ADRESAT EU. Raspunsuri generale sau pentru alte intrebari decat cele pe care le-am scris initial nu ma ajuta deocamdata.
Daca gresesc eu, neintelegand respectivele alineate, imi cer scuze!
Numai bine!

Cine are dreptul sa scrie si sa depuna respectiva cerere de amanare a termenului? Altcineva decat sotul sau rude de ale sale. De cate ori poate fi amanata si care este durata de amanare?


Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cererile de amanare pot fi adresate de oricare dintre parti ( soti in cazul de fata) sau de catre reprezentantii legali ai acestora (avocati). Instanta este cea in masura sa stabileasca durata amanarii termenului in functie de elementele de fapt ce trebuie completate si dovedite, necesare in judecarea cauzei. Conform art.132 C.civ., " la prima zi de infatisare instanta va putea da reclamantului un termen pentru intregirea sau modificarea cererii, precum si pentru a depune noi dovezi. In acest caz, instanta dispune amanarea pricinii si comunicarea cererii modificate paratului, in vederea facerii intampinarii." Din cate am inteles primul termen este in luna septembrie. Prima zi de infatisare nu trebuie confundata cu primul termen de judecata. Astfel, daca la primul termen fixat pentru judecata (adica in septembrie) procedura nu este iindeplinita cu toate partile (cazul dvs.), sau daca , desi procedura este indeplinita cu toate partile, dar din motive independente de vointa lor, nu pot pune concluzii, nu ne gasim la prima zi de infatisare ci la primul termen de judecata. Totusi, daca in cererea de divort formulata de reclamant s-a specificat ca paratul locuieste in strainatate, instanta va putea fixa un termen mai indelungat. Prin citatie, paratul va fi informat ca are obligatia de a-si alege domiciliul in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile prinvind procesul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort prin acordul partilor- procedura rozaliaersek rozaliaersek Buna ziua,vreau sa divortez dar am 2 copii minori,de 13 respectiv 11 ani.Daca sotul ar fi de acord sa divortam si ar semna actele pentru divort ce se depun la ... (vezi toată discuția)
Divort la notar loredana69 loredana69 doresc sa divortez de sotul meu,pot face asta la notar?cat costa acest lucru?ce trebuie sa fac?multumesc! (vezi toată discuția)
Divort la primarie, cu minor? elena_swan elena_swan Buna ziua, sotul meu a parasit domiciliul in urma cu putin timp, si spune ca decizia lui este definitiva. Noi avem o fetita de 1 an, insa nu avem bunuri ... (vezi toată discuția)