avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reductiune donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reductiune donatie

as vrea sa stiu daca in instanta pot castiga reducerea donatiei daca actul de donatie este facut cu scutire de raport ....astept raspuns

Cel mai recent răspuns: ContSters258804 , utilizator 17:18, 17 August 2012
Scutirea de raport semnifica intentia donatorului de a considera bunul donat ca facand parte din mostenirea ce i s-ar cuveni donatarului.Daca donatia aduce atingere rezervei desigur ca se poate cere reductiunea.Scutirea de raport afecteaza modul in care se imputa aceasta donatie,in sensul ca daca donatia este scutita de raport,se imputa mai intai asupra cotitatii disponibile iar excedentul se imputa asupra rezervei celui gratificat(desigur,daca gratificatul este rezervatar,in caz contrar se imputa asupra cotitatii iar excedentul este supus reductiunii) iar daca nici atunci nu este acoperita donatia,excedentul se va supune reductiunii.

Pe scurt,puteti cere reductiunea,scutirea de raport afectand doar modul in care va fi imputata si supusa reductiunii donatia respectiva.Conteaza de asemenea daca danatarul este mostenitor rezervatar sau nu.
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
ContSters258804, utilizator
donatorul este tata care a murit si ia lasat fratelui si mama este decedata inaintea tatalui.
Fiul este mostenitor rezervatar deci donatia catre acesta va fi supusa reductiunii asa cum am explicat in comentariul anterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie Leordeanu Leordeanu Am vandut teren (obtinut prin donatie de la parinti ) la un frate . Poate el acum sa atace donatia ? (vezi toată discuția)
Bună ziua, strabunica mea mi-a dat apartamentul prin donatie ... Andreeaseceleanu06 Andreeaseceleanu06 Bună ziua, Strabunica mea mi-a dat apartamentul prin donatie cu uzufruct viager lipsit de sarcini și obligații, aceasta are 3 copii ei pot ataca acest act? (vezi toată discuția)
Donatie cu scutire de raport. papapinguin papapinguin Buna seara, sper sa ma puteti ajuta in dilema pe care o am . Parintii mei detin un apartament si s-au decis printr-un contract de donatie cu scutire de ... (vezi toată discuția)