O societate comerciala(platitoare de TVA si inregistrata in registrul operatorilor intracomunitari) doreste sa achizitioneze un autoturism second-hand din Germania. Am cautat autoturisme la mai multe firme din Germania si am intalnit doua situatii:
1. o firma imi spune ca imi intocmeste factura cu TVA 19% si voi putea recupera TVA de la statul german. In acest caz se aplica regimul special pt. bunuri secon-hand?ce presupune acest lucru? chiar voi putea sa-mi recuperez tva-ul si daca da cum?
2. o alta firma imi spune ca imi face factura fara tva(i-am trimis codul de tva); Se pot intalni ambele situatii? Totul depinde de furnizor?
Sa inteleg ca varianta 1 nu este prea corecta atata timp cat eu ii furnizez un cod valid de TVA?
Ar mai fi o alta varianta ca furnizorul sa aplice regimul special de vanzare second, caz in care ar aplica un tva de 19 % la marja lui de profit (tva inclus care nu apare pe factura si care nu poate fi dedus). In acest caz mai trebuie sa aplic taxare inversa si sa declar achizitia intracomunitara in D390?????
1.daca furnizorul aplica tva la marja de profit, tva nu poate fi dedusa (nu apare pe factura) si nu se aplica taxare inversa si implicit nu se declara in 390 vies, operatiunea fiind taxata in germania sub regim special.
2.daca nu sunt indeplinite conditiile de aplicare a regimului special pentru bunuri second hand, furnizorul va emite o factura fara tva (in baza codului dvs. de tva), operatiunea fiind taxabila in romania. se aplica taxare inversa si se raporteaza in decl. 390 vies.
in acest caz se pune problema limitarii dreptului de deducere (50%) si diferentei de cota tva dintre romania si germania.
parerea mea este ca iesiti mai ieftin in prima varianta.