revin din nou cu aceeasi speta:
- PFA norma de venit ,prestari servicii intracomunitare, inregistrat in scopuri de TVA si inscris in ROI , am cod valid de TVA pt UE.
- vreau sa cumpar o masina din germania pana in 10.000 euro de la o societate care se ocupa cu vanzari de masini second hand; firma din germania are cod valid de TVA.
intrebare: care cod de TVA rebuie comunicat vanzatorului pt a fi scutit de plata TVA ? CUI SAU CIF?
in care cazuri sunt scutit de plata TVA atat in germania cat si in romania?
multumesc
Trebuie sa comunicati codul de inregistrare in scopuri de TVA in Romania, si anume CIF-ul. Iar CIF-ul este CUI-ul cu RO in fata.
In acest caz, vanzatorul din Germania va efectua o livrare intracomunitara scutita de TVA, iar Dvs. in Romania veti realiza o achizitie intracomunitara pentru care veti aplica taxare inversa. Deci nu veti face o plata efectiva de TVA ci doar veti inregistra 4426=4427 si veti declara achizitia in D390. Mult succes!
De la data de 1 ianuarie 2007, codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit persoanelor juridice impozabile de către organul fiscal competent are prefixul "RO" conform Standardului Internaţional ISO 3166 - alpha 2, urmat de codul de identificare fiscală.
multumesc de raspuns, dar....
am sunat la finante si mi-au spus ca daca nu sunt platitor de tva in romania nu pot face taxare inversa; firma din germania aplica la factura marja profitului in regim de second-hand (nu stiu ce o fii si in ce procent) sau tva-ul lor de 19% .
taxarea inversa se face daca ambele firme sunt platitoare de tva.
va rog detalii. multumesc
daca nu sunteti platitor de tva in romania aveti doua optiuni:
1. folositi codul de tva intracomunitar, iar furnizorul va factureaza fara tva, urmand sa platiti tva in romania, prin decontul special de taxa, formular 301
2. nu folositi codul de tva intracomunitar, iar furnizorul va factureaza cu tva nemtesc
avand in vedere ca in germania cota de tva este 19%, iar in romania 24%, varianta a doua este mai avantajoasa.
ar mai fi si varianta tva asupra marjei de profit, insa aici numai furnizorul german stie daca poate sa aplice acest regim, in functie de modalitatea sa de achizitie a autovehiculului.