Am citit urmatoarele informatii pe urmatorul site :
[ link extern ] /
In cazul in care
vanzatorul aplica regimul special pentru bunuri second-hand,
cumparatorul nu va datora TVA in Romania, indiferent ca este persoana fizica sau persoana juridica inregistrata sau neinregistrata in scopuri de TVA.
In cazul in care
vanzatorul este persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA si NU aplica regimul TVA pentru bunuri second-hand, vom avea urmatoarele situatii:
daca cumparatorul este persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA, acesta nu plateste efectiv TVA, va comunica codul sau de TVA furnizorului, care va efectua o livrare intracomunitara scutita de TVA si va emite o factura fara TVA, in care va mentiona ca s-a aplicat scutirea de TVA pentru livrarea intracomunitara, iar in Romania cumparatorul va avea obligatia de plata TVA prin taxare inversa. Dosarul pentru Serviciul de Inmatriculari va trebui sa contina, pe langa documentele standard, copie a certificatului de inregistrare fiscala (CIF).
daca cumparatorul este o persoana fizica, acesta nu datoreaza TVA in Romania deoarece bunul este impozitat in celalalt stat membru. Furnizorul emite deci o factura in care este inscris TVA.
daca
cumparatorul este persoana juridica neinregistrata in scopuri de TVA, plateste TVA in Romania
doar daca depaseste plafonul de 10.000 euro prevazut la art. 126, aliniat (4) din Codul Fiscal. Daca nu este inregistrat pentru alte achizitii intracomunitare si nici nu depaseste plafonul de 10.000 euro cu respectiva cumparare, atunci va primi o factura cu TVA din partea furnizorului, fara sa aiba nici o obligatie privind TVA in Romania. Daca insa depaseste plafonul inca de la prima achizitie intracomunitara sau plafonul a fost depasit si datorita altor achizitii intracomunitare efectuate anterior, cumparatorul va trebui sa solicite inregistrarea pentru achizitii intracomunitare, inainte de efectuarea achizitiei prin care depaseste plafonul, codul va fi comunicat vanzatorului care va scuti livrarea, iar in Romania cumparatorul va plati TVA pe baza decontului special de TVA (formular 301).
De aici ar rezulta ca am 2 variante :
ma intregistrez in romania ca si platitor de TVA si cumpar masina la pretul NET
Dealerul aplica "regimul special de taxare" si atunci platesc acolo brut si vin in tara si nu mai platest TVA.
Problema mea este ca nu stiu ce inseamna exact "regimul special de taxare". Mai exact : Cum ar trebui sa arate toate hartiile pe care le primesc de la Dealer (factura, contract) si cum ar trebui eu sa ii explic (degeaba ii arat articole din codul fiscal romanesc) ca sa inteleaga de ce vreau asta astfel incat in momentul in care o sa merg la finante sa fie totul bine si sa nu trebuiasca sa platesc TVA in romania.