avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA masina din Germania
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA masina din Germania

Reprezint o firma neplatitoare de TVA din romania si as dori sa cumpar o masina din Germania. Valoarea masinii este de peste 10.000 Euro.
Din cate am citit, ca sa NU platesc TVA in Romania Dealerul din germania trebuie sa o vanda in "regim second-hand". Pentru mine ( nu stiu daca este corect ) asta inseamna ca pe factura sa fie o singura suma ( brut ) si sa fie mentiunea "vandut in regim TVA" ( el plateste TVA doar pe diferenta dintre suma cu care o vinde si suma cu care a cumparat masina ).
Din discutiile cu dealerul am inteles ca el a cumparat masina de la un privat si ca plateste TVA doar pentru diferenta mentionata mai sus (deci, in mintea mea "regim second hand" ) dar nu poate sa scrie nimic pe factura.
Intrebarile mele sunt : 1) ce ar trebui sa scrie pe factura si/sau pe contractul de vanzare-cumparare astfel incat in Romania eu sa nu trebuiasca sa platesc TVA?
2) masina in cauza a fost cumparata de catre dealer de la un privat asa ca are un singur pret ( brut ) pe site ( mobile.de ). In cazul in care masina are 2 preturi ( net si brut ) pe site, care sunt optiunile mele, ce ar trebui sa fac astfel incat in Romania sa nu platesc TVA.

Mentionez ca nu doresc sa incalc legea sau sa scap de plata TVA, as dori doar sa nu platesc TVA de 2 ori ... si in Germania si in Romania.
Cel mai recent răspuns: Alex2424 , utilizator 20:57, 25 Iunie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Am citit urmatoarele informatii pe urmatorul site : [ link extern ] /

In cazul in care vanzatorul aplica regimul special pentru bunuri second-hand, cumparatorul nu va datora TVA in Romania, indiferent ca este persoana fizica sau persoana juridica inregistrata sau neinregistrata in scopuri de TVA.

In cazul in care vanzatorul este persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA si NU aplica regimul TVA pentru bunuri second-hand, vom avea urmatoarele situatii:

daca cumparatorul este persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA, acesta nu plateste efectiv TVA, va comunica codul sau de TVA furnizorului, care va efectua o livrare intracomunitara scutita de TVA si va emite o factura fara TVA, in care va mentiona ca s-a aplicat scutirea de TVA pentru livrarea intracomunitara, iar in Romania cumparatorul va avea obligatia de plata TVA prin taxare inversa. Dosarul pentru Serviciul de Inmatriculari va trebui sa contina, pe langa documentele standard, copie a certificatului de inregistrare fiscala (CIF).
daca cumparatorul este o persoana fizica, acesta nu datoreaza TVA in Romania deoarece bunul este impozitat in celalalt stat membru. Furnizorul emite deci o factura in care este inscris TVA.
daca cumparatorul este persoana juridica neinregistrata in scopuri de TVA, plateste TVA in Romania doar daca depaseste plafonul de 10.000 euro prevazut la art. 126, aliniat (4) din Codul Fiscal. Daca nu este inregistrat pentru alte achizitii intracomunitare si nici nu depaseste plafonul de 10.000 euro cu respectiva cumparare, atunci va primi o factura cu TVA din partea furnizorului, fara sa aiba nici o obligatie privind TVA in Romania. Daca insa depaseste plafonul inca de la prima achizitie intracomunitara sau plafonul a fost depasit si datorita altor achizitii intracomunitare efectuate anterior, cumparatorul va trebui sa solicite inregistrarea pentru achizitii intracomunitare, inainte de efectuarea achizitiei prin care depaseste plafonul, codul va fi comunicat vanzatorului care va scuti livrarea, iar in Romania cumparatorul va plati TVA pe baza decontului special de TVA (formular 301).



De aici ar rezulta ca am 2 variante :
ma intregistrez in romania ca si platitor de TVA si cumpar masina la pretul NET
Dealerul aplica "regimul special de taxare" si atunci platesc acolo brut si vin in tara si nu mai platest TVA.


Problema mea este ca nu stiu ce inseamna exact "regimul special de taxare". Mai exact : Cum ar trebui sa arate toate hartiile pe care le primesc de la Dealer (factura, contract) si cum ar trebui eu sa ii explic (degeaba ii arat articole din codul fiscal romanesc) ca sa inteleaga de ce vreau asta astfel incat in momentul in care o sa merg la finante sa fie totul bine si sa nu trebuiasca sa platesc TVA in romania.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie masina germania misaaa misaaa revin din nou cu aceeasi speta: - PFA norma de venit ,prestari servicii intracomunitare, inregistrat in scopuri de TVA si inscris in ROI , am cod valid de ... (vezi toată discuția)
Regim special masini second hand-declaratii, inregistrari miha1978 miha1978 Buna ziua! Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de urmatoarea situatie: Reprezint o firma din Romania neplatitoare de ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara secon-hand mery52 mery52 Buna ziua, am o Intrep. Individ., nu sunt platitor de TVA, si doresc sa cumpar autoturisme secon-hand din U.E. de la persoane juridice si fizice, si sa le ... (vezi toată discuția)