Buna ziua
Traiesc in concubinaj de 15 ani. In urma acestei convietuiri au rezultat doi copii ambii avand in prezent peste 10 ani. Intrebarea mea este urmatoarea : daca parasesc domiciliul fara cei doi copii momentan fiind imposibil sa ii iau cu mine si peste 6 luni sa zicem timp in care voi trimite bani la copii cel mai probabil prin mandat postal. Voi avea posibilitatea ca dupa aceasta perioada sa cer custodia copiilor? Din ce am citit stiu ca copiii peste 10 ani pot fii intrebati de instanta cu care dintre parinti vor sa ramana in cazul separarii.
Da, puteti cere. Ramane de vazut functie de motive, de probe, de raportul autoritatii tutelare, etc daca instanta va da castig de cauza si va stabili domiciliul copiilor la dvs
Multumesc mult pentru raspuns. Copiii pot fii considerati martori in acest proces?
Ca sa fiu mai explicita. In urma cu 6 luni m-am mutat impreuna cu copiii la un alt barbat impreuna cu care am locuit timp de 3 luni. In toata aceasta perioada de timp cel care este tatl copiilor m-a amenintat prin intermediul telefonului ori prin intermediul copiilor pe care i-am lasat la el ori de cate ori a cerut ca ne va face rau atat mie cat si barbatului la care ne mutasem. In urma acestei terori la care eram supusa m-am decis sa ma reintorc la el (am fost slaba). Dupa reintoarcere copiii au fost dusi la parintii lui iar noi doi am plecat in Italia la munca. De data asta ma ameninta ca daca il parasesc lucru care sunt foarte hotarata sa il fac, nu imi voi mai vedea niciodata copiii.
Copiii nu sunt martori, judecatorul ii audiaza in camera de consiliu, dar nu ca martori.
Aiurea, cum sa nu va vedeti copiii ? Veniti in tara , si cu divortul cereti si ca minorii sa aibe domiciliul la dvs, autoritatea parinteasca va fi comuna, doar pt motive intemeiate puteti obtine ca numai dvs sa exercitati aut. parinteasca.
Multumesc pentru raspunsuri
Din pacate nu ii pot lasa la parintii mei.
Aveam da gand sa plec de aici in alta parte dar tot in strainatate pentru 6 luni ca sa pot starange niste bani. Deci singura solutie ar fii sa ma intorc in tara si sa depun actele pentru custodia copiilor. Presupun ca nu e vorba de divort din moment ce nu suntem casatoriti legal.
In aceasta perioada de la depunerea actelor pana la pronuntarea sentintei am cum sa il oblig legal bineinteles sa am acces la copii?