avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mama a parasit domiciliul conjugal
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mama a parasit domiciliul conjugal

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie: mama a 2 copii mici a plecat cu acordul sotului ei (tatal copiilor) la lucru in strainatate. Dupa 2 saptamani il anunta telefonic ca nu se va mai intoarce la familie. Dupa 1 luna si jumatate vine in tara si nu merge direct la copii ci se duce la parintii ei. Dupa cateva zile, cu acordul tatalui copiilor, a luat copiii la ea si i-a adus inapoi a doua zi. Peste cateva zile a plecat din nou din tara fara a spune unde pleaca. Peste aproximativ 2 saptamani posteaza pe o retea de socializare poze in compania unui barbat. Din poze reiese ca barbatul este iubitul ei si ca legatura dintre ei este mai veche, nu doar de 2 saptamani. Ea si-a exprimat verbal dorinta de a lua copiii, insa nu are un domiciliu clar si nici nu comunica nimic. Spune doar ca ii vrea insa nu arata in ce fel ii va creste, unde ii va duce, daca va sta cu ei sau nu, etc..... Tatal copiilor nu este de acord sa ii dea copiii intrucat s-a lamurit ca a fost inselat si este convins ca ea nu se va stabili niciunde niciodata intrucat ea nu este la prima tentativa de a-si parasi familia. Nu au fost violente intre ei, nu avea niciun motiv sa isi paraseasca familia si mai ales copiii. Tatal copiilor lucreaza departe de domiciliu, merge acasa la aprox 1 luna, iar copiii raman in grija bunicii (mama lui), in casa in care s-au nascut si crescut. Va rog sa ma ajutati cu un sfat: ce ar trebui sa faca acum tatal copiilor, astfel incat mai tarziu, cand va avea posibilitatea sa intenteze divort, sa poata dovedi ca ea si-a parasit copiii in favoarea unui alt barbat si in baza acestui fapt sa ii fie incredintati lui copiii iar ea sa fie obligata la plata pensiei alimentare pentru copii. Mentionez ca de cand a plecat nu a dat niciun telefon copiilor, iar toate faptele ei conduc spre ideea ca ea nu doreste neaparat sa aiba grija copiilor ci doar spune asta in speranta ca daca tatal copiilor ii va da de buna voie, ea nu va fi obligata la plata pensiei. Poate tatal copiilor sa faca plangere la politie inpotriva sotiei lui ca aceasta si-a parasit copiii? Ce ar presupune o astfel de plangere si ce sanse de reusita are tatal copiilor sa obtina custodia definitiva a copiilor? Ce dovezi ar trebui sa adune? Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: CristinaPopi , utilizator 23:05, 7 Mai 2016
Daca tatal nu isi doreste divortul acum, nu are de facut nimic. Doar sa lase timpul sa lucreze (poate in favoarea lui daca lucrurile stau asa cum le ati descris). Copii sunt la el, in casa unde s-au nascut si crescut, in grija acelorasi persoane.

Nu are ce dovezi sa adune, decat sa isi vada de cresterea copiilor. Apoi cand se va pune problema autoritatii parintesti se va analiza cine si cum s-a implicat in cresterea si educarea copiilor, cine a luat deciziile in ceea ce ii priveste, se va aprecia daca acestia sunt adecvat ingrijiti, daca celalalt parinte a contribuit sau nu etc. Se va face ancheta sociala, se va audia bunica paterna ca martor, se pot depune planse foto cu pozele de pe retelele de socializare etc.
Va multumesc mult pentru raspuns. Asadar, inteleg ca, in cazul in care va deschide ea procesul de divort si de custodie nu va atarna in favoarea ei la proces faptul ca ea a intentat procesul, nu? Tatal copiilor isi doreste divortul insa nu dispune momentan de bani si credea ca poate face ceva premergator procesului care sa fie in ajutorul sau cand va fi stabilita custodia. Si va rog mult sa-mi mai spuneti ce inseamna "autoritatea parinteasca". Cum, cand si prin ce modalitate se pune aceasta problema a autoritatii parintesti? Cine o poate ridica si catre ce autoritate? Multumesc mult.
Art. 483
Autoritatea părintească
(1) Autoritatea părintească este ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi aparţin în mod egal ambilor părinţi.

Discutia va fi in cadrul procesului de divort si, cel mai probabil, cei doi vor imparti autoritatea parinteasca (pentru ca nici mama, nici tatal nu se ocupa zi de zi de copii, imi pare ca distanta nu ar fi un factor in exercitarea autoritatii).
Faptul ca are un iubit nu are relevanta. As inclina sa zic ca nici pozele de pe Facebook nu au greutate. Femeia n-a plecat la iubit (oficial) ci a plecat, cu acordul sotului, la munca in strainatate. Si, asa cum se intampla, a constatat ca ochii care nu se vad se uita.
Daca nu contribuie la intretinerea copiilor, tatal poate cere stabilirea unei pensii de intretinere.
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2016
mirebire, utilizator
Prima data a plecat cu acordul sotului in Austria, de acolo a zis ca nu mai vine la familie. A venit din Austria cand i s-a incheiat contractul, a stat cateva zile in tara, timp in care si-a vazut intr-o zi copiii si doar a anuntat ca va pleca din nou in strainatate, la munca spunand ea atunci. A plecat fara sa spuna unde pleaca, ulterior constatandu-se din pozele de pe FB ca este in Spania, alaturi de iubitul ei. Deci, consider ca se poate spune ca oficial a plecat la iubit, nu a primit si nici n-a cerut acordul sotului ei sa plece in Spania. Iar iubitul ei care locuieste si munceste in Spania este, culmea, din aceeasi localitate cu parintii ei. Este foarte clar ca motivul plecarii in Spania nu a fost lucrul acolo, sau ca l-a intalnit pe acest barbat intamplator acolo si a fost dragoste la prima vedere. De multa vreme probabil ca erau impreuna si acum au avut momentul prielnic ca ea sa plece la el, parasindu-si copiii. De o luna si jumatate nu a dat niciun telefon copiilor sau sotului ei ca sa clarifice situatia. Sincer, eu o calific ca pe o mama denaturata si l-as sfatui pe tatal copiilor sa ceara in instanta retragerea drepturile parintesti definitiv. In ce conditii oare ar putea fi obtinut acest lucru?
Pai conteaza cand a anuntat ca vrea sa se desparta de sot, si anume in timpul primei plecari - care a fost cu acordul sotului.
Ce a facut apoi e ulterior separarii in fapt si nu mai e relevant (pentru culpa la divort, ca pentru exercitarea autoritatii parintesti nu e relevant oricum).


CristinaPopi a scris:

l-as sfatui pe tatal copiilor sa ceara in instanta retragerea drepturile parintesti definitiv. In ce conditii oare ar putea fi obtinut acest lucru?

In conditiile in care mama ar face rau copiilor. Si nu ar cere el si nu in instanta.

Alte discuții în legătură

Parasirea domiciliului de frica galbinel galbinel buna ziua daca ma puteti ajuta. am parasit domiciliul conjugal din cauza ca nu mai suportam bataile pe care mi le administra sotul. am plecat din romania si ... (vezi toată discuția)
Risc sa pierd copiii daca plec din tara la munca? cameliaraici cameliaraici Vreau sa plec din tara la munca in germania, am doi minori incredintati doar mie cu drep de decizie asupra lor, daca plec din tara pentru un an si-mi las ... (vezi toată discuția)