avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Risc sa pierd copiii daca plec din tara la munca?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Risc sa pierd copiii daca plec din tara la munca?

Vreau sa plec din tara la munca in germania, am doi minori incredintati doar mie cu drep de decizie asupra lor, daca plec din tara pentru un an si-mi las copiii in grija parintilor cu toate actele legale ce trebuie facute inainte de plecare, risc daca ma da tatal lor in judecata sa-mi pierd copiii?
Riscati mai ales daca e un tata bun- are unde sa locuiasca cu ei, cu ce ii intretine, daca s-a ocupat ,se opcupa de ei..
Conteaza si varsta copiilor si ce vor ei daca sunt mai marisori.
Puteti parasi tara insotita de cei doi copii, minori.

Sigur ca tatal se poate adresa instantei de judecata, in vederea exercitarii autoritatii parintesti in comun si pentru a fi stabilita la dumnealui locuinta copiilor minori.

Instanta de judecata are in vedere principiul preeminentei interesului superior al copiilor, cand solutineaza o asemenea pricina .

Asadar, daca tatal obtine venituri , dintr-o activitate lucrativa, are o locuinta, si-a indeplinit cu probitate obligatiile parentale, exista o relatie de afectivitate consolidata in timp, intre el si propriii copii , acesta poate avea sorti de izbanda, in cazul in care se adreseaza instantei de judecata, in vederea transarii procesului avand ca obiect exercitarea autoritatii parintesti si stabilirea locuintei copiilor.

Procesul poate fi solutionat de urgenta ,pe cale de ordonanta presedintiala ( masura este una vremelnica, efectele ei intinzandu-se pana la ramanerea definitiva si irevocaibla a hotararii judecatoresti vizand procesul transat pe calea dreptului comun ).


Totusi, trebuie sa aveti o discutie clarificatoare cu el .( acesta putand da o declaratie notariala prin care se mentioneze ca este de acord cu deplasarea ce va fi facuta de dumneavoastrea , pentru obtinerea unor venituri considerabile, pe o perioda determinata).

In declaratia notariala se va mentiona ca ca tatal este de acord ca bunicii maternici sa se ocupe de cresterea si de educarea copiilor, in absenta mamei, care va fi plecata in strainatate, unde va desfasura o activitate lucrativa.


In pofida acestor demersuri, tatal se poate adresa instantei de judecata, pentru a se ocupa dumnealui de cresterea si de educarea copiilor.( in cazul in care isi revizuieste pozitia adoptata).

Tutela se poate institui pe cale notariala, prin acordul parintilor.




Succes.
Plecati cu minorii daca nu vreti sa riscati.
Daca tatal nu va deschide proces nu sunt probleme.
Stoica Ioana a scris:


Tutela se poate institui pe cale notariala, prin acordul parintilor.





Tutela minorului se instituie atunci cand ambii parinti sunt, dupa caz, decedati, necunoscuti, decazuti din exercitiul drepturilor parintesti sau li s-a aplicat pedeapsa penala a interzicerii drepturilor parintesti, pusi sub interdictie judecatoreasca, disparuti ori declarati judecatoreste morti, precum si in cazul in care, la incetarea adoptiei, instanta hotaraste ca este in interesul minorului instituirea unei tutele. ( art 110 NCC)

E adevarat ca parintele poate desemna un tutore ( art 114 NCC), insa cel desemnat va fi tutore dupa moartea/ disparitia/punerea sub interdictie etc a parintelui.


Fara a ma erija in cunoscator,stiam ca pentru a putea pleca din tara cu copiii,trebuie sa aiba si acordul tatalui.

Alte discuții în legătură

Minori b-8 b-8 Buna seara Daca copiii minori au fost incredintati prin hotarare judecatoreasca mamei(tatal a cedat custodia copiilor de comun acord, mamei) si aceasta ii ... (vezi toată discuția)
Ieșire din țară copii minori Alerim R Alerim R Sunt divorțată de 7 ani,hotărârea judecătorească definitiv și irevocabil mi s a încredințat copilul pentru creștere și educare, 13 ani Are copilul. ... (vezi toată discuția)
Incredintarea minorului gabi1111 gabi1111 Buna seara sunt o mama careia mi sa incredintat minoru dupa divort ( fara alte specificari) intrebarea me este DACA EU AM MINORUL INCREDINTAT PENTRU AL LUA CU ... (vezi toată discuția)