avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

minori

Buna seara
Daca copiii minori au fost incredintati prin hotarare judecatoreasca mamei(tatal a cedat custodia copiilor de comun acord, mamei) si aceasta ii scoate din tara fara acordul tatalui, ce pedeapsa risca aceasta si care sunt caile de urmat?Mentionez ca le platesc pensie alimentara in fiecare luna.
Cel mai recent răspuns: b-8 , utilizator 13:35, 18 Septembrie 2012
Pedeapsa efectiva niciuna. Tatal, daca este impiedicat sa ia legatura cu copiii poate solicita instantei sa pronunte o hotarare care sa ii permita sa aiba relatii cu acestia dupa un anumit program. In situatia in care mama nu respecta dreptul de vizita, se poate face o plangere penala pentru nerespectarea hotararii judecatoresti
Plata pensiei in fiecare luna nu e un eveniment epocal ci o obligatie a dv. fata de copii. Nu ii poate "scoate din tara " fara acordul dv. Puteti cere incredintarea minorilor , va convine asta? :P
Daca mama are o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care minorii i-au fost incredintati ( pe vechea legislatie) sau domiciliul minorilor a fost stabilit la mama si
exercitarea autoritatii parintesti apartine doar mamei ( pe noua legislatie), mama nu mai are nevoie de acordul dvs. pentru a putea iesi cu minorii din tara.
Pensia de intretinere pe care sunteti obligat sa o achitati lunar, nu are nici o legatura cu posibilitatea mamei minorilor de a iesi din tara impreuna cu acestia.

Legea nr. 248/2005 din 20/07/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
Art. 30. - (1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
.............................................
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
multumesc tuturor pentru raspuns.Dar daca s-a dat deja o hotarare irevocabila in care mama detine custodia copiilor?
Cand s-a dat aceasta hotarare ?
Puteti cere ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun de ambii parinti, iar domiciliul copiilor sa fie ca si pana acum la mama.. sau la dvs, cum vreti.
Daca pe hotararea pe care o aveti scrie ca minorii sunt incredintati mamei, dansa poate pleca cu copiii in afara tarii.
Dvs de ce va opuneti, dansa vrea sa se stabileasca cu copiii in strainatate ?

Alte discuții în legătură

Iesire din tara cu un minor euro3 euro3 Buna ziua Actuala mea sotie are un copil dintr-o casatorie anterioara si vrem sa iesim din tara cu minorul,tinind cont ca are o hotarire judecatoreasca de ... (vezi toată discuția)
Asta inseamna ca au custodie comuna? vali m vali m Buna ziua.Cineva din familia mea are o nedumerire.Are o fetita lasata in grija tatalui.In hotararea de divort scrie ca se incredinteaza spre crestere si ... (vezi toată discuția)
Plecare din tara cu copilul aflat in custodie mr_bachus mr_bachus O mama care a obtinut custodia copilului in urma unui divort, poate plaeca in strainatate intr-o tara membra a Uniunii Europene impreuna cu acesta, fara ... (vezi toată discuția)