avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Asta inseamna ca au custodie comuna?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Asta inseamna ca au custodie comuna?

Buna ziua.Cineva din familia mea are o nedumerire.Are o fetita lasata in grija tatalui.In hotararea de divort scrie ca se incredinteaza spre crestere si educare tatalui. Mama plateste pensie alimentara si are program de vizita.
Asta inseamna ca au custodie comuna?
Intreb pentru ca tatal vrea sa iasa cu fata din tara si spune ca nu are nevoie de acordul mamei.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:31, 20 Iunie 2018
Daca e incredintare, nu ar avea nevoie de acordul mamei. Totusi, s-a mai schimbat situatia la vama.
Incredintarea este pe vechea lege.
Mama poate deschide proces ca sa obtina custodie comuna.

Pe incredintare se poate iesi din tara dar sa intrebe la politia de frontiera deoarece ei stiu ce aprecieri fac...si de ei depinde...

Daca mama vrea sa impiedice stabilirea in strainatate a minorului e bine sa apeleze de urgenta la avocat.
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu inseamna ca exercita in comun autoritatea parintesca cu privire la minor.
Daca minorul este incredintat spre crestere si educare tatalui, atunci este evident ca vorbim de o hotarare pronuntata in baza vechiului cod al familiei, prin urmare tatal nu are nevoie de o declaratie de acord a mamei pentru a iesi din tara impreuna cu minorul.

Art. 30. - legea 248/2005 mod. si compl.
(1) Organele poliției de frontieră permit ieșirea din țară a cetățenilor români minori numai dacă sunt însoțiți de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
..............................................................
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărți de identitate/cărți electronice de identitate și care călătorește în străinătate împreună cu unul dintre părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declarația celuilalt părinte, numai dacă părintele însoțitor face dovada faptului că i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă sau că exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă și irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013;
..................................................................
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2018
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Multumesc mult.
Verificați situația dv. înainte de a pleca, au fost cazuri cu hotărâre veche unde s-a contactat celălalt părinte pentru că hotărârea era dinainte de 2011.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din tara cu minor de 7 ani dupa divort mamica_1 mamica_1 Buna ziua, Am divortat in 2008 si am primit o hotarare definitiva si irevocabila de incredintare catre mama a minorului. Custodia nu este comuca, imi ... (vezi toată discuția)
Conditii iesire din tara cu minor camy29 camy29 daca sunt divortata de sotul meu iar legea mia dat mie copilul pentru ca nu sa prezentat la divort pot iesi cu copilul din tara fara acordul lui? (vezi toată discuția)
Se poate iesi din tara cu minorii in cazul incredintarii acestora mamei? Tyna2365 Tyna2365 Minorii sunt încredințați reclamantei spre crestere si educare si obligă paratul sa plateasca o pensie de 500 lei pe luna de fiecare minor , iar reclamanta ... (vezi toată discuția)