avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu prenatal si postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu prenatal si postnatal

Buna ziua,angajatorul doreste sa intru in concediu prenatal deoarece nu-mi mai pot indeplini toate sarcinile dinnainte (ridicatul marfii si expunerea ei) ce este de facut in acest caz dat fiind ca sunt angajata pe post de vanzatoare iar eu asta pot sa fac....Imi afecteaza cu ceva concediul de maternitate ? #-o (stiu ca sunt 126 de zile de pre si postnatal nu mai putin de 42 de lauzie ) Nu stiu cum se aplica cei 2 ani de concediu maternal imediat dupa cele 126 de zile sau din momentul nasterii. #-o :hm:Spre ,ex. doresc sa raman la servici pana inainte de nastere cu 10 zile, apoi sa-mi iau cele 116 zile ramase si abia dupa,aceea sa intru in concediu maternal, se poate ? Asa mai castig 3 luni si cv de stat cu bebe. Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: YONYA , utilizator 23:26, 19 August 2012
1. - Daca nu mai puteti lucra puteti sa luati concediu de risc maternal (maxim 120 de zile).
- Vorbiti cu medicul de familie.

2. - Concediul pentru cresterea copilului (CCC) se poate lua, as cum spuneti si dvs., dupa ce se termina conecdiul de maternitate (cele 126 de zile).
- CCC se acorda pana ce copilul implineste 1 an sau 2 ani (depinde ce varianta alegeti).
- Ultima zi de CCC este aceea in care copilul implineste 1 an sau 2 ani.
Multumesc frumos ,credeam ca mai pot castiga cateva luni cu bebe... In acest caz pot sa intru in postnatal incepand cu 28 de sapt. de sarcina. Ce,este de facut in cazul in care ,eu nu doresc sa intru in postnatal dar angajatorul ma obliga ( sunt platita la procentul total de vanzare pe langa salariul minin pe economie din acte , aceasta fiind o intelegere fara acte , de aceea doresc sa merg in conntinuare la servici )...exista si o lege care protejeaza viitoarele mamici la locul de munca ?...:hm::-/
1. Postnatal = dupa ce nasteti. Prenatal = inainte de nastere.

2. Daca nu doriti sa intrati in prenatal (si sanatatea dvs. si a copilului va permite) o puteti facde dar trebuie sa luati macar 42 de zile de postnatal (asa cum spune OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.

3. Concediul pentru cresterea copilului (CCC) pana la 1 an sau 2 ani se acorda numai la cerere deci nu sunteti obligata sa il luati.

4. Dar OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor mai spune si altceva:
- fie optati pentru CCC pana la 1 an si daca va intoarceti la serviciu inainte sa implinesca copilul 1 an veti primi un stimulent de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani;
- fie optati direct, de la inceput, pentru stiumulentul de insertie fara sa mai incetati serviciul, adica veti lucra si veti primi salariu si veti mai primi, de la stat, inca 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.

5. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.


6. Luati legatura cu Primaria, unde veti depune actele necesare.
IMI CER SCUZE DACA NU M-AM FACUT INTELEASA.....VREAU SA BENEFICIEZ DE CCC PT.BBEBE DAR NU VREAU SA INTRU IN PRENATAL SI ANGAJATORUL FACE PRESIUNI SA-MI IAU PRENATALUL, DEOARECE STIE CA-SI RECUPEREAZA BANII DE LA STAT SI PE MINE ,NU MAI ESTE OBLIGAT SA MA MAI PLATESCA DIN VENITURILE FIRMEI (cum am spus avem o intelegere cu privire la prodcentul pe totalul vanzarilor ) .... CE,ESTE DE FACUT IN ACEST CAZ PT. A-I DEMONSTRA LEGAL CA NU M-A POATE "OBLIGA" ?#-o
1. Daca dvs. nu prezentati certificat medical pentru concediul de maternitate nu va poate obliga nimeni sa luati acest concediu (exceptand cele 42 de zile dupa nastere).

2. Daca aveti probleme de acest gen cu angajatorul faceti o sesizare la ITM.

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal postnatal mikaemy mikaemy Buna ziua!Va rog sa ma ajuta-ti daca se poate raspunzandu-mi la urmatoarea intrebare :Este posibil sa stau in concediu prenatal+postnatal mai putin de 126 de ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie anymaryh anymaryh Buna ziua! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati: o salariata care tocmai a nascut, se afla in concediu medical sarcina si leuzie, cu mentiunea ca ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal + concediu lauzie Minodora_Vlad Minodora_Vlad Buna seara...sunt insarcinata si data probabila a nasterii este pe 21 martie si as vrea sa intru de acum in concediu prenatal...ma intereseaza sa stiu daca ... (vezi toată discuția)