Buna ziua!
Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati: o salariata care tocmai a nascut, se afla in concediu medical sarcina si leuzie, cu mentiunea ca acest CM este emis doar cu 3 zile inainte de a naste si diferenta de 123 zile vor fi dupa nastere:
1 e obligatoriu sa stea in concediu medical toate cele 126 zile daca salariata nu doreste ? Sau cel putin cele 42 zile de dupa nastere?
2 salariata depune dosarul pentru CCC pentru 1 an. Dupa cat timp se poate intoarce la munca pentru a beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei ?
3 beneficiaza de stimulentul de insertie pana ce copilul implineste 1 an sau 2 ani?
4 pentru a beneficia de acest stimulent trebuie sa i se inceteze suspendarea CCC si reluarea activitatii, conducerea unitatii este obligata sa.i accepte salariatei cerearea de reluare activitate?
Multumesc anticipat!
1. Obligatoriu este sa stea cel putin 42 de zile in concediu de lauzie (postnatal).
2. - Daca opteaza pentru CCC pana la varsta de 1 an va beneficia de stimulentul de insertie daca reia activitatea inainte de a implini copil 1 an (chiar si cu o zi inainte).
- Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci mama trebuie sa reia activitatea inainte de a implini copilul 11 luni.
3. Stimulentul de insertie, de 500 lei lunar, il primeste pana implineste copilul 2 ani.
4. - De stimulentul de insertie beneficiaza numai daca are venituri din salarii.
- Pentru aceasta face o cerere catre angajator prin care solicita incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Angajatorul este obligat sa acorde CCC (prin suspendarea CIM) precum si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
1. Poate beneficia direct de stimulentul de insertie (fara a mai intra in CCC).
2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.
Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Va rog, imi puteti spune legea si art unde se specifica faptul ca salariata trebuie sa stea obligatoriu cele 42 zile de concediu lauzie, deoarece salariata ne.a anuntat acum ca vrea sa vina la munca ..... nu vrea sa mai stea toate cele 42 zile
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:
Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
...
Art. 16. - Pentru protecţia sãnãtãţii lor şi a copilului lor, dupã naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevãzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lãuzie stabilit prin OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.
2. Din Normele de aplicare a OUG 96/2003 (aprobate prin HG 537/2004):
Art. 4
...
(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.
3. - Nu inteleg de ce aceasta mama vrea sa stea departe de copilul ei chiar in primele saptamani de la nastere, desi legea o obliga la cele 42 de zile de concediu postnatal.
- Sanatatea ei si a copilului face mai mult decat toti banii de pe lume.