avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sunt administrator si singura angajata a unui SRL si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sunt administrator si singura angajata a unui SRL si nu as vrea sa imi iau concediu de crestere a copilului

Buna ziua,

In luna mai urmeaza sa nasc si nu as vrea sa suspend activitatea firmei mele, pentru ca eu sunt singura angajata a SRL-ului si am locuinta personala chiar langa pravalie, si ma gandesc ca ma pot descurca si cu copilasul si cu vanzarile, avand in vedere ca nu prea am activitate la munca, neavand vanzari mari. In cazul in care e obligatoriu sa imi iau cele 48 de zile obligatorii de concediu postnatal, cum ar trebui sa procedez cu SRL-UL? E posibil sa nu imi iau nici cele 48 de zile de concediu postnatal? Ma gandesc sa nu umblu pe drumuri cu actele si cu suspendarea activitatii firmei. Prefer sa nu iau bani pentru concediu si sa merg cu activitatea firmei in continuare. Multumesc.

Iar in cazul ca dupa cele 48 de zile ma intorc la munca
Cel mai recent răspuns: andreeailiut , utilizator 14:52, 9 Februarie 2016
1. - Singura obligatie este sa luati cele 42 de zile de concediu postnatal (din cele 126 de zile de concediu de maternitate = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Vorbiti cu medicul de familie sa va dea certificat medical numai pentru aceste 42 de zile.
- In perioada concediului de maternitate nu trebuie sa suspendati activitatea firmei.

2. - Nu este obligatoriu sa intrati in concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani.
- CCC se acorda numai la cerere.

3. - Dar puteti sa beneficiati direct de stimulentul de insertie (fara sa mai intrati in CCC ) de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica beneficiati de salariu in continuare iar statul va mai da 500 leu lunar.

4. Puteti sa nu solicitati deloc nici cele 42 de zile de concediu de lauzie dar, in acest caz , puteti solicita stimulentul de insertie incepand cu a 43-a zi de la nastererea copilului.

5. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Multumesc tare mult pentru raspuns . In situatia in care as lua cele 42 de zile de concediu postnatal, nu stiu cum as putea proceda cu activitatea firmei, eu fiind singura angajata. De angajat o persoana nu se pune problema pentru ca nu prea am vanzari si pentru ca ar presupune costuri la impozite si salariu. Probabil solutia va fi sa nu beneficiez de cele 42 de zile pentru a figura ca angajat (v-am mentionat ca vanzarile sunt foarte slabe...cumva la cerere...deci as sta permanent si cu bebelusul), iar din a 43-a zi sa beneficiez de stimulentul de insertie.
1. - V-am spus ca in perioada de concediu de maternitate (inclusiv cele 42 de zile dupa nastere) nu va obliga nimeni sa nu mai lucrati, in situatia prezentata de dvs.
- Numai ca pe perioada de concediu de maternitate nu puteti sa aveti salariu, ci numai indemnizatia pentru concediu de maternitate.

2. Incepand cu a 43-a zi de la nastere puteti solicita stimulentul de insertie.
Acum am inteles. Imi cer scuze. Multumesc mult. Credeam ca nu mai aveam voie sa fiu angajata in cele 42 de zile. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire cm-ccc-supliment insertie MonicaMII MonicaMII Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea :) Sunt in urmatoarea situatie: momentan sunt in Concediu de maternitate(postnatal), ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie anymaryh anymaryh Buna ziua! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati: o salariata care tocmai a nascut, se afla in concediu medical sarcina si leuzie, cu mentiunea ca ... (vezi toată discuția)
Crestere copil-tatal ema2014 ema2014 Daca se opteaza ca tatal copilului sa merga in crestere copil se mai iau in calcul cele 42 de zile dupa nasterea copilului sau se face suspendarea cu data ... (vezi toată discuția)