As dori sa stiu cat ar costa actele de vanzare- cumparare la notariat daca mama mea imi vinde mie casa. Casa are 80 mp iar terenul 187 mp. Ma gandesc ca poate depinde de asta
Depinde si de asta insa raspunsul I'l veti gasi la notariat deoarece exista niste grile de expertiza imobiliara pt uzul notarilor in functie de zona unde se gaseste imobilul, anul construirii, materialele de constructie daca este vorba de Casa , etaj si comfort daca este vorba de apartament.....
Concluzia mergeti la un notar cu actele de proprietate si vi se va face calculul pentru onorariu si impozit pe tranzactie, la fel si pentru taxa ANCPI.
1. Notarul nu are comision, ca nu e agent imobiliar, ceea ce incaseaza notarul este onorariu, la acest onorariu se percepe TVA, si se adauga impozitul datorat de vanzator pe tranzactie si taxa de intabulare care este o,15% din valoarea imobilului.
Avand in vedere ca vanzarea se face intre mama si fiica, pretul se poate stabili sub grila de expertiza si onorariul se calculeaza la acel pret, el este in transe procentuale...
2. Daca doriti un astfel de act mergeti la notar sa va calculeze, atentie ca totusi pretul nu poate fi derizoriu. Daca sunteti singurul copil puteti face un act de donatie acesta fiind scutit de impozit intre rude pana la grad 3 inclusiv.