Pe un proiect pe fonduri europene am un control care imi calculeaza diurna astfel:
daca eu ies din tara azi la ora 11:00, conform HG 518 primesc diurna 100% pentru ca petrec in afara tarii mai mult de 12 ore. Mai stau in strainatate si maine si poimaine, cu specificatia ca poimaine, la ora 13:00 revin in tara.
Conform calculelor controlorului, eu trebuie sa primesc numai 2.5 diurne deoarece numai 2.5 zile am petrecut in afara Romaniei.
Adica de azi de la 11:00 pana maine la 11:00 e o zi, de maine de la 11:00 pana poimaine la 11:00 inca o zi, iar poimaine dupa 11:00 mai o jumatate de zi.
Din cate stiu eu, o zi are 24 de ora, intre 0:00 si 23:59. E normal sa calculam zilele dupa cum ne taie capul, adica de azi de la ora 11:00 pana maine la 10:59?
Art. 7 din HG nr.518/1995:
(1) Diurna în valută se diferenţiază pe două categorii şi se acordă la nivelul prevăzut pentru fiecare ţară în care are loc deplasarea, potrivit anexei.
(2) Perioada pentru care se acordă diurna în valută se determină în funcţie de mijlocul de transport folosit, avându-se în vedere:
a) momentul decolării avionului, la plecarea în străintate, şi momentul aterizării avionului, la sosirea în ţară, de şi pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a României;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a României, atât la plecarea în străinătate, cât şi la înapoierea în ţară.
(3) Pentru fracţiunile de timp care nu însumează 24 de ore, diurna se acordă astfel: 50% până la 12 ore şi 100% pentru perioada care depăşeşte 12 ore.
.........
Deci mai concret, cum e?
In prima zi parasesc tara la ora 11:00, deci petrec mai mult de 12 ore afara, rezulta 100% diurna.
A doua zi e 100%. In ziua a treia ma intorc dupa ora 13:00. Deci iarasi stau mai mult de 12 ore afara, ar trebui sa primesc tot 100%.
Eu cam asa vad problema.
HG il am si eu si l-am citit si recitit. E destul de interpretabila. Sper sa se schimbe cat de curand cu o lege mai clara (si mai avantajoasa din punct de vedere al banilor).
Am auzit, din unele surse :), ca cei de la Curtea de Conturi ar avea un stil diferit de calcul, si anume acela pe care l-am mentionat prima data (de la 11:00 la 10:59 prima zi, s.a.m.d.). Exista vreo baza legala pentru asa ceva?
HG e destul de clar din punctul meu de vedere pentru ca ne raportam la zile calendaristice. Se foloseste si altfel de zi in calcule?
Pentru ca de la 11:00 la 10:59 sunt 24 de ore si nu o zi. Nu cred ca aici putem pune semn de egalitate.
Multumesc pentru raspune.