avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA datorat pentru achizitii intracomunitare in ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA datorat pentru achizitii intracomunitare in beneficiul propriu

Se datoreaza statului TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri achizitionate in beneficiul propriu (bunuri pentru utilizare in interiorul societatii, nu pentru revanzare)?

Vorbim de cazul in care societatea comerciala romana este platitoare de TVA si inregistrata in registrul operatorilor intracomunitari iar furnizorul intracomunitar (si el platitor de TVA si inregistrat in registrul operatorilor intracomunitari) ii factureaza bunurile fara TVA

Contabila firmei spune ca TVA se evidentiaza in situatiile contabile dar ca nu se plateste nimic, niciodata, cf art. 157, paragraf 2 din legea TVA:

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), persoana impozabilă (....) va evidenţia în decontul prevăzut la art. 156^2, atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă, în limitele şi în condiţiile stabilite la art. 145 - 147^1, taxa aferentă achiziţiilor intracomunitare, bunurilor şi serviciilor achiziţionate în beneficiul său, pentru care respectiva persoană este obligată la plata taxei, în condiţiile art. 150 alin. (2) - (6).

Adica la 100.000EUR valoare bunuri intracomunitare achizitionate fara TVA, se fac doar niste evidentieri in actele contabile, si atat? Cei 24000EUR cat ar fi TVA datorat, dispar (sau nici macar nu apar) :O ?
Este cumva o scapare in lege prin care nimeni nu plateste TVA (nici furnizorul intracomunitar nici beneficiarul roman care ramane cu bunurile) si cele 2 state intracomunitare raman cu buza umflata?


Ca exemplu pentru a intelege diferentele: Este posibil pentru o societate (platitoare de TVA si inregistrata in ROI) sa isi cumpere direct din UE (fara TVA) mobilier sau utilaje de 100.000EUR pentru uz propriu la care sa nu plateasca niciodata TVA, decat sa cumpere acelasi bunuri de la reprezentantul din Romania (obligat sa factureze cu TVA, deci mai scump)?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 18:41, 3 Septembrie 2012
in cazul achizitiei intracomunitare se plateste tva in romania prin formula contabila 4426 = 4427, denumita si taxare inversa sau autolichidarea taxei.

o firma care achizitioneaza bunuri de 100.000 euro din romania, plateste intr-adevar 124.000 euro catre furnizor, dar pe de alta parte are drept de deducere pentru 24.000 euro care-i poate cere ulterior la rambursare statului roman.

in cazul achizitiei intracomunitare se plateste tva in romania prin formula contabila 4426 = 4427, denumita si taxare inversa sau autolichidarea taxei.


Contabilele de la firma de contabilitate care ne face actele spun acelasi lucru dar cu alt inteles: "se plateste dar doar pe hartie", adica 4426=4427 si autolichidam. Adica, din punct de vedere contabil facem hartiile necesare, dar din punct de vedere financiar, nu bagam mana in buzunar deloc - nu am dat TVA si nu avem de dat.
Ce inseamna exact in limbaj de ne-contabil "se plateste tva in romania prin (.... ) taxare inversa sau autolichidarea taxei" ?

Sunt firme care pretind ca au cumparat utilaje de peste 100.000EUR din UE, la care nu au platit (in) nici un fel (de) TVA - nici furnizorului si nici ulterior in Romania - vorbim de cazul in care atat furnizorul intracomunitar cat si cumparatorul roman sunt platitori TVA evidentiati in ROI. Eu nefiind contabil, ma gandesc ca TVA-ul aferent respectivei achizitii de 100.000EUR apare in actele contabile ca fiind "de plata", si ca probabil ca se deduce in vreun fel din alt TVA de recuperat?

Ei considera ca pot face achizitii comunitare si pot "sari" cumva TVA, intai fiindca nu se plateste TVA furnizorului intracomunitar si apoi ....(aici nu-mi dau seama ce se intampla)


o firma care achizitioneaza bunuri de 100.000 euro din romania, plateste intr-adevar 124.000 euro catre furnizor, dar pe de alta parte are drept de deducere pentru 24.000 euro care-i poate cere ulterior la rambursare statului roman.


Asta este exact interpretarea mea. Atata timp insa cat insa exista (sau pare ca exista) portita de a sari plata TVA cu o formula contabila, nimeni nu o sa scoata 24% in plus din buzunar doar ca sa si-i recupereze mai tarziu.
Ultima modificare: Marți, 21 August 2012
cristidum, utilizator
este acelasi mecanism aplicat masurilor de simplificare pentru operatiunile din interiorul tarii - material lemnos, cereale, deseuri, etc.

nu exista nicio portita.
beneficiarul este persoana obligata la plata tva prin formula 4426 = 4427 (4426 = drept de deducere pentru beneficiar si 4427 = plata taxei catre furnizor)

practic tva care nu se achita furnizorului intracomunitar nici nu ramane pe deductibila fiind anulata de inregistrarea sumei pe 4427.
Contabila noastra spune ca in contul 4426 apare 24000EUR (calculati in RON) si ca in 4427 vom trece tot 24000EUR. Deci 24000=24000. Total de plata zero.
Asa este corect?
da, este corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata tva achizitie intracomunitara serbanv serbanv Buna ziua Am infiintat un SRL care este neplatitor de TVA si doresc sa cumpar un camion din Germania cu care sa fac transport (nu sa-l vand). Din diverse ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar mari.a mari.a Un furnizor de piese de schimb din Spania imi factureaza cu tva 20%, daca furnizorul are un cod valid de tva, am voie sa-mi deduc tva-ul? Multumesc, mari.a (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara nicoletabis nicoletabis Administratorul societatii este in Olanda pentru a achizitiona un utilaj, nu s-a inregistrat in ROI inainte de a efectua achizitia( firma este platitoare de ... (vezi toată discuția)