in cazul achizitiei intracomunitare se plateste tva in romania prin formula contabila 4426 = 4427, denumita si taxare inversa sau autolichidarea taxei.
Contabilele de la firma de contabilitate care ne face actele spun acelasi lucru dar cu alt inteles: "se plateste dar doar pe hartie", adica 4426=4427 si autolichidam. Adica, din punct de vedere contabil facem hartiile necesare, dar din punct de vedere financiar, nu bagam mana in buzunar deloc - nu am dat TVA si nu avem de dat.
Ce inseamna exact in limbaj de ne-contabil "se plateste tva in romania prin (.... ) taxare inversa sau autolichidarea taxei" ?
Sunt firme care pretind ca au cumparat utilaje de peste 100.000EUR din UE, la care nu au platit (in) nici un fel (de) TVA - nici furnizorului si nici ulterior in Romania - vorbim de cazul in care atat furnizorul intracomunitar cat si cumparatorul roman sunt platitori TVA evidentiati in ROI. Eu nefiind contabil, ma gandesc ca TVA-ul aferent respectivei achizitii de 100.000EUR apare in actele contabile ca fiind "de plata", si ca probabil ca se deduce in vreun fel din alt TVA de recuperat?
Ei considera ca pot face achizitii comunitare si pot "sari" cumva TVA, intai fiindca nu se plateste TVA furnizorului intracomunitar si apoi ....(aici nu-mi dau seama ce se intampla)
o firma care achizitioneaza bunuri de 100.000 euro din romania, plateste intr-adevar 124.000 euro catre furnizor, dar pe de alta parte are drept de deducere pentru 24.000 euro care-i poate cere ulterior la rambursare statului roman.
Asta este exact interpretarea mea. Atata timp insa cat insa exista (sau pare ca exista) portita de a sari plata TVA cu o formula contabila, nimeni nu o sa scoata 24% in plus din buzunar doar ca sa si-i recupereze mai tarziu.