avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort-custodie comuna-pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort-custodie comuna-pensie de intretinere

Buna ziua, pe 25 sept 2012 urmeaza sa avem prima infatisare pentru "divort cu copii" . Avem un singur copil de 14 ani impliniti.
In urma discutiilor comune (tata, mama si copilul) am ajuns de comun acord la decizia ca baiatul sa fie incredintat mamei. Aceiasi decizie a fost comunicata si Autoritatii Tutelare.
Pana in prezent nu am discutat cu sotia asupra cuantumului pensiei de intretinere. Instanta poate lua hotararea ca "întreţinerea datorată de părinte se stabileşte până la o pătrime din venitul sau lunar net pentru un copil."

Intrebari :
1- daca venitul meu NET este grevat de rate in proportie de 35% , instanta va tine cont ca prin alocarea a inca 25% (pentru pensie de intretinere copil) , pot ramane cu o suma care nu-mi asigura acoperirea cheltuielilor de intretinere si supravietuire ?
2- daca stabilim ca, copilul va sta in in egala masura cu ambii parinti, este normal ca in perioada cat va fi in intretinerea mea sa platesc in continuare mamei pensie de intretinere.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:48, 22 August 2012
Potrivit art. 530 C. civ.: "(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile. "
Art. 529 alin.(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Va multumesc mult pentru raspuns.
V-as ruga, in limitele posibilitatii un raspuns pentru punctul 2.
Ar trebui sa va intelegeti cu sotia in privinta cuantumului pensiei si sa declarati instantei suma asupra careia ati convenit. Daca lasati la aprecierea instantei, veti duce adeverinta de venituri si sa nu va bazati ca instanta va decide sa platiti copilului 15% din venituri ca aveti dvs credite de 35 %. Pt ca-s datorii comune cu sotia, aceste obligatii se pot imparti.
Domiciliul copilului va fi la mama daca asa v-ati inteles, autoritatea parinteasca va fi exercitata in comun. Daca vreti sa nu platiti pensie cat sta copilul la dvs , trebuie sa ridicati aceasta problema in fata instantei si sa ziceti exact cat sta. Daca veti hotari si un program de vizita si sa zicem ca luna iulie din an si-o petrece la dvs, puteti cere ca in acea luna sa nu platiti pensie. Daca minorul isi petrece cateva ore in fiecare zi la dvs, instanta nu va scadea din cat datorati pensie. Nici nu e posibil ca minorul sa-si petreaca timpul in egala masura cu ambii parintii si chiar daca ar fi posibil, nu veti plati jumatate din cat se va stabili :)

Oricum, contributia parintilor ar trebui sa fie egala si ar trebui sa va intelegeti in acest sens,daca vreti sa se tina cont de perioada cat sta la dvs. Puteti pune pe hartie nevoile lunare ale copilului incepand de la cheltuiala pt intretinerea la bloc ( daca e cazul), lumina, telefon, internet, mancare , imbracaminte, rechizite, meditatii ( daca e cazul), excursii si le impartiti pe din doua. Cam asta presupune intretinerea in natura...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie întreținere ovidiudtru ovidiudtru Fosta soție a cerut majorarea pensiei de intretinere a doi copii, unul de 10 ani și cel de-al doilea în vârstă de 18 ani, încă elev la liceu,solicitând ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentară Valentina100483 Valentina100483 Buna ziua..Soțul meu a fost dat în judecată pt pensia alimentară dar i sa luat si din bonusuri si prime,din cate stiu nu se poate lua din bonusuri si ... (vezi toată discuția)
Cuantum pensia alimentara pump pump cat la suta din salariul brut sau net,este pensia alimentara.se poate k tatal sa aiba drept de vizita,dar sa nu o poata lua cu el?mentionez k nu am fost ... (vezi toată discuția)