1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede mai multe beneficii pentru angajator la angajarea unei persoane beneficiara a indemnizatiei de somaj.
2. De aceea ar trebui sa precizati mai multe date despre somerul in cauza: varsta, daca este sustinator unic al familiei, daca este absolvent al unei forme de invatamant din ultimele 12 luni etc.
1. Din Legea 76/2002:
Art. 80.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare absolvent:
a) o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumã egalã cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt secundar superior sau învãţãmânt postliceal;
c) o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior.
(2) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevãzute la alin. (1) pe o perioadã de 18 luni.
(3) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncã absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, pentru absolvenţii din aceastã categorie.
Art. 81. - Mãsurile de stimulare prevãzute la art. 80 nu se acordã pe perioadele în care raporturile de muncã sau de serviciu sunt suspendate.
Art. 83.
(1) Angajatorii care încadreazã absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi sã menţinã raporturile de muncã sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii.
...
Art. 84.1.
(1) Angajatorii care, dupã îndeplinirea obligaţiei prevãzute la art. 83 alin. (1), menţin raporturile de muncã sau de serviciu cu absolvenţii încadraţi în condiţiile art. 80 primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncã sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferentã contribuţiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane şi virate, conform legii.
(2) Ajutorul financiar prevãzut la alin. (1) poate fi acordat pe o perioadã de cel mult 2 ani de la data îndeplinirii obligaţiei prevãzute la art. 83 alin. (1).
(3) Prin contribuţii sociale datorate de angajatori se înţelege contribuţia de asigurãri sociale, contribuţia de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale, contribuţia pentru asigurãri sociale de sãnãtate şi contribuţia de asigurãri pentru şomaj.
(4) Ajutorul financiar prevãzut la alin. (1) se vireazã, la cerere, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, angajatorilor care nu înregistreazã debite provenind din neplata contribuţiilor sociale, prin plata acestei sume, în termen de 90 de zile de la data aprobãrii cererii.
Art. 84.3.
(1) Angajatorii care creeazã noi locuri de muncã şi care încadreazã în muncã, pe locurile de muncã nou - create, şomeri aflaţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã pentru o perioadã de cel puţin 3 luni consecutive de la data înregistrãrii în evidenţa acestor agenţii beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 3 ani.
(2) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (1) anterior termenului de 3 ani sunt obligaţi sã restituie în totalitate agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare persoanã încadratã în condiţiile alin. (1), plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2).
(3) Nu beneficiazã de mãsura de stimulare prevãzutã la alin. (1) angajatorii care într-o perioadã de un an anterioarã datei încadrãrii în muncã în condiţiile alin. (1) au fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoanele angajate din categoria prevãzutã la respectivul alineat.
2. Ar fi mai multe de spus dar mai bine cititi Legea 76/2002.
Multumesc am inceput sa citesc legea!
Mai am o singura intrebare daca nu deranjez prea rau inteleg ca in primul an, cel in care se primeste indemnizatia aceea de 750 de ron, eu ca societate sunt scutit de Contributia la fondul de somaj adica cei 0,5%. Urmand ca din al doilea an sa fi scutit de Contributia la asigurarile sociale 10,5%, Contributia la fondul de somaj 0,5%, Contributia la asigurarile de sanatate 5,5%.
Am inteles bine?