avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune recuperare cheltuieli intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune recuperare cheltuieli intretinere

Am acceptat sa las un prieten sa-mi foloseasca imobilul facandu-i si contract de comodat. desi nu am perceput chirie, dupa 5 luni am constatat ca nu a platit nici intretinerea nici curentul , trebuind sa le achit eu . Va rog sa imi spuneti ce actiune pot promova in instanta pentru recuperarea acestor cheltuieli si care este temeiul juridic si taxa de timbru. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mara 30 , utilizator 16:47, 23 August 2012
Actiune in pretentii pentru suma de plata pentru perioada in care acesta a locuit in imobil.
Taxele sun in functie de suma solicitata.
multumesc. intrebarea mea era care este temeiul juridic , deoarece am tot cautat pe net si nu am gasit ....va rog, daca puteti preciza
Temeiul juridic al unei actiuni "in pretentii" depinde de izvorul care a nascut obligatia pentru care solicitati executarea (respectivele pretentii):
-raspunderea civila (delictuala- art.1349 si urm., 1381, 1386 si urm. NCC), iar pentru pretentii referitoare la obligatii nascute din
-raporturi contractuale, acele prevederi legale referitoare la executarea silita a obligatiilor (art.1516 si urm., art.1527, 1530 si urm. NCC), raportate la prevederile referitoare la acele contracte speciale

multumesc...eu nu ma prea pricep, de aceea intreb...am un contract de comodat, neautentificat in care nu este specificat nimic in ceeace priveste plata utilitatilor...am crezut ca este de buna credinta ...si m-am ars!:sorry:
Temeiul juridic este contractul de comodat sau/si art. 1569 vechiul Cod Civil, art. 2151 noul Cod Civil. Daca prin contract, comodatarul este obligat la aceste cheltuieli, atunci este Ok. Taxa de timbru se calculeaza la valoare, in functie de suma solicitata. Pentru un calcul exact, trebuie sa precizati suma.

Alte discuții în legătură

Care este temeiul de drept ? ddianna ddianna Buna ziua, Care este temeiul de drept pe care se bazeaza cererea de chemare in judecata ce are ca obiect obligarea debitoarei la plata unei sume de bani de ... (vezi toată discuția)
Actiunea in pretentii in lumina noului cod civil Daniela Camelia Nicolae Daniela Camelia Nicolae Va rog sa ma ajutati sa stabilesc temeiul juridic al unei astfel de actiuni, bazata pe prevederile noului cod civil. (vezi toată discuția)
Ce inseamna juridic actiune in pretentii? Sever Simion Sever Simion Buna ziua, Va rog sa imi spuneti ce inseamna ca am fost dat in judecata pentru Pretentii? Ce poate fi asta? 1. Poate fi vorba de cheltuieli de judecata ... (vezi toată discuția)