avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... actiunea in pretentii in lumina Noului Cod Civil
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

actiunea in pretentii in lumina Noului Cod Civil

Va rog sa ma ajutati sa stabilesc temeiul juridic al unei astfel de actiuni, bazata pe prevederile noului cod civil.
Cel mai recent răspuns: Daniela Camelia Nicolae , Consilier juridic 13:07, 14 Noiembrie 2011
Pai temeiul juridic al unei actiuni "in pretentii" (denumire juridica practica, dar generica) depinde de izvorul care a nascut obligatia pentru care solicitati executarea (respectivele pretentii): raspunderea civila (delictuala- art.1349 si urm., 1381, 1386 si urm. NCC), iar pentru pretentii referitoare la obligatii nascute din raporturi contractuale, acele prevederi legale referitoare la executarea silita a obligatiilor (art.1516 si urm., art.1527, 1530 si urm. NCC), raportate la prevederile referitoare la acele contracte speciale (de ex. art.1650 si urm. pt. contractul de vanzare). Si mai sunt si altele, dar sper ca am fost suficient de explicit.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este temeiul de drept ? ddianna ddianna Buna ziua, Care este temeiul de drept pe care se bazeaza cererea de chemare in judecata ce are ca obiect obligarea debitoarei la plata unei sume de bani de ... (vezi toată discuția)
Actiune recuperare cheltuieli intretinere Mara 30 Mara 30 Am acceptat sa las un prieten sa-mi foloseasca imobilul facandu-i si contract de comodat. desi nu am perceput chirie, dupa 5 luni am constatat ca nu a platit ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna juridic actiune in pretentii? Sever Simion Sever Simion Buna ziua, Va rog sa imi spuneti ce inseamna ca am fost dat in judecata pentru Pretentii? Ce poate fi asta? 1. Poate fi vorba de cheltuieli de judecata ... (vezi toată discuția)