avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Prescriptie sau nu?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Prescriptie sau nu?

Buna ziua ! in anul 2007 tatal meu a avut un accident rutier cu un motociclist, in urma accidentului s-a ajus la plata sumei de 30 de mil recuparator fiind Banca [Editat] beneficiar Asociatia Fondului de Protectie al Victimelor! problema este ca ultima notificare a fost in anul 2008 in luna mai, si au intentat proces pe data de 27.02.2012, dupa cate am inteles si am citit prin cartile de civil ar fi prescriptia de 3 ani de zile, iar in cazul meu este mai mare de 3 ani si anume sunt 4 ani si ceea ce ar insemna ca este prescris!
Intrebarea mea este: intr-adevar este de 3 ani ? sau 5 ani? pentru ca asa as putea invoca exceptia presciptiei la primul termen!
Va rog mult sa ma ajutati pentru ca termenul este in septembie pe 6 si sa am timp sa ma pregatesc!
Ultima modificare: Joi, 23 August 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: AndreiHeresanu , utilizator 23:03, 24 August 2012
Termenul de prescriptie este de 3 ani dar se calculeaza nu de la data producerii accidentului ci de la data la care hotararea prin care s-a acordat suma de 300 milioane a ramas definitiva si irevocabila. Banuiesc ca a existat un proces in acest sens, iardaca acesta s-a finalizat in 2010, de exemplu, termenul de prescriptie se implineste in 2013
Plus ca exista si unele situatii in care termenul de prescriptie se intrerupe.
Prezentati actele unui avocat pentru a avea certitudinea ca s-a implinit termenul de prescriptie
Nu a existat nici un proces pana acum, firma de asigurare incearca acum sa isi recupereze banii prin proces, problema este ca de la ultima plata din 2008 ( si ultima notificare a lor) nu s-a mai platit nimic si nici nu l-au mai somat sa plateasca...deci prescriptia curge din mom ala din 2008 si nu avea ce sa intrerupa pt ca nu s-a mai platit nimic si nici de somat nu l-au mai somat! si ei au introdus actiunea in 2012, deci este prescrisa...
atunci invocati exceptia prescriptiei la primul termen, iar daca ei nu fac dovada intreruperii termenului, ati incheiat cu ei.
da multumesc!
in materie de asigurare, dupa cate imi amintesc, termenul de prescriptie era de 2 ani..

Alte discuții în legătură

Recuperatorii nu-mi dau pace carmen silva carmen silva buna ziua, problema mea este urmatoarea: parintii mei au decedat in martie2005. In anul 2006 am vandut imobilul unde au locuit, iar eu am parasit orasul ... (vezi toată discuția)
Prescriere debit? Bogdan Popovici Bogdan Popovici am inceput sa primesc niste notificari de plata de la o firma de recuperare debite. Problema e ca debitul e din octombrie 2004. S-a prescris sau nu dreptul de ... (vezi toată discuția)
Executare silita romeo_sms romeo_sms buna ziua, mama a facut un credit in data de 28.02.2006 un credit de nevoi personale cu rate lunare pe 5 ani.am inteles ca in ziua de azi contractele de nevoi ... (vezi toată discuția)