avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... acuzatie de calomnie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

acuzatie de calomnie

Buna ziua, as vrea sa stiu cum pot sa procedez in cazul in care diverse persoane imi aduc acuzatii nefondate care imi pot afecta imaginea publica, ele spunand asta si persoanelor din diferite medii cu care am contact (job, cartierul in care locuiesc, parintii mei). Se poate face o plangere pt calomnie? mentionez ca nu am o dovada concreta pt aceasta, pt ca tot ca s-a spus a fost in cadrul unor conversatii telefonice, neinregistrate, evident, sau intr-un grup de persoane sub forma de barfa.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 18:56, 22 August 2012
Puteţi intenta o acţiune civilă în repararea prejudiciului , dacă veţi putea face dovada faptelor invocate.
Plângere penală nu puteţi depune, deoarece calomnia nu se mai află sub incidenţa legii penale.
va multumesc pt raspuns....deci...cu alte cuvinte nu se poate face nimic...in cazul acesta nu stiu care ar putea fi dovada pe care o pot aduce.
Curtea Constitutionala, prin Decizia nr. 62/2007 a constatat ca dispozitiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 , partea referitoare la abrogarea art. 205, 206 si 207 din Codul penal, sunt neconstitutionale.
Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin Decizia nr. 8/2010 , a stabilit ca normele de incriminare a insultei si a calomniei prevazute de art. 205 si 206 Codul penal, precum si prevederile art. 207 privind proba veritatii - abrogate prin dispozitiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 , dispoziţii declarate neconstitutionale prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 62/2007 , nu sunt in vigoare.
In situatia in care detineti probe temeinice care sa dovedeasca prejudicii aduse imaginii,
reputatiei si onoarei dvs,aveti dreptul sa promovati actiune civila prin care sa solicitati daune

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calomnia ContSters263719 ContSters263719 Care sint articolele din lege referitoare la calomnie? (vezi toată discuția)
Insulta si calomnie capucino capucino am gasit azi o noutate pt mine, o decizie a ICCJ din care am inteles ca de fapt insulta si calomnia ar fi infractiuni. insa din cate am citit, decizia nu se ... (vezi toată discuția)
Acuze pe facebook al3xn01 al3xn01 buna seara daca sunt cercetat intr-un dosar penal nefinalizat , o cunostinta pe facebook imi adreseaza injurii plus cuvinte jignitoare vrei sa omori ca pe ... (vezi toată discuția)