avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Retinere permis strain
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Retinere permis strain

Buna seara,

va rog sa ma ajutati cu o informatie in legatura cu retinerea permisului strain. Sunt roman cu domiciliul in Germania si posed permis de conducere german. Mi a fost retinut in urma depasirii coloanei la semafor rosu pentru 30 de zile. Intrebarea mea este daca este legala retinerea deoarece am dubii daca un act al unui stat strain poate fi retinut. Din moment ce am comis o "infractiune" pe teritoriul Romaniei, mi se ia dreptul de conducere doar pe acest teritoriu?! Exista posibilitatea de a primi permisul inapoi si a primi o dovada si un document care sa ateste ca nu am dreptul sa circul timp de 30 zile pe teritoriul Romaniei? Trebuie sa ma intorc in Germania in 2 saptamani cu masina si nu stiu cum sa procedez. Ma poate ajuta cumva ambasada Germaniei sau ce ar trebui sa fac?
Va multumesc anticipat si astept un raspuns din partea Dvs. cat de repede posibil.
Cel mai recent răspuns: ContSters54906 , utilizator 12:50, 19 Ianuarie 2009
Pentru contraventia savarsita (nu infractiune) vi s-a suspendat dreptul de a conduce pe teritoriul Romaniei.

Art. 190 din Regulamentul de aplicare a Codului rutier prevede:

(1) În cazurile prevăzute de lege, odată cu constatarea faptei, poliţistul rutier sau, după caz, poliţistul de frontieră reţine permisul de conducere, eliberând dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie, după caz.

(3) Raportul de reţinere, precum şi documentele sau plăcuţele cu numărul de înmatriculare reţinute unui conducător de autovehicul care posedă permis de conducere sau certificat de înmatriculare eliberat de o autoritate străină se trimit poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru a fi trimise autorităţilor emitente.

Autoritatile germane vor hotari daca va iarta sau nu de restul zilelor de suspendare.

Cred aceasta intamplare va va invata minte ca pe teritoriul Romaniei trebuie sa respectati legile romanesti, chiar daca locuiti in Germania.

Stimate domn,
va multumesc pentru raspuns, dar totusi ramane intrebarea daca exista posibilitatea de a redobandi permisul pentru a putea circula in afara Romaniei, fara a fi nevoie sa fie trimis permisul prin ambasada in Germania, deoarece dreptul de circulatie mi-a fost suspendat pentru Romania. Nu fac parte din persoanele care fac abuz de faptul ca detiin permis strain si nu sunt o persoana nesimtita in trafic, respect si am respectat legile in trafic mereu, situatia data, care a dus la retinerea carnetului nu este atat de grava, deoarece imprejurarile au fost de asa natura ca nu puteam altfel decat sa depasesc coloana, iesind de la o benzinarie si incercand sa fac stanga si nimeni nu ma lasat sa intru in coloana, asa ca am depasit coloana circa 30 metri. Sunt mii de cazuri de genul si mult mai grave in fiecare zi in Bucuresti si intentionat exercitate.
Inca odata va rog, daca aveti vreo idee cum as putea obtine permisul fara a trebui urmata procedura prin ambasada. Nu este nici o problema pentru mine ca nu am dreptul sa circul pe teritoriul Romaniei. Poate exista o cale legala, deoarece nu sunt adeptul rezolvarii problemelor prin asa zisele relatii. Poate imi puteti spune unde as putea sa ma duc sa vorbesc, la Udriste sau la ambasada Germaniei sau ce as putea face...inca odata o cale legala. Au existat cazuri gasite pe internet, cand permisul a fost redobandit imediat, ramanand valabila interdictia pentru teritoriul Romaniei.

Va multumesc
Incercati sa intrati in audienta la comandantul sectiei de politie de care apartine agentul constatator chiar daca sansele sunt minime. Puteti face precizarea ca aveti nevoie de permis odata ajuns la frontiera si ca veti respecta interdictia de a conduce pe teritoriul Romaniei.
buna seara dle marinescu,

Retinerea unui permis strain de catre politia rutiera romana este perfect legala si prevazuta de codul rutier romanesc.

Exista posibilitatea sa recuperati permisul in Romania si trebuia sa fiti informat cand vi s-a comunicat suspendarea. Ar fi fost bine daca il intrebati pe cel care v-a retinut permisul cum va fi restituit.

[ www.politiaromana.ro/DPR/Regulament_circulatie_actualizat_nov_2007.pdf ]din Regulamentul de aplicare al Codului Rutier:

Art. 212. – (1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate străină, reţinut ca urmare a încălcării, de către titular, a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce şi pentru care s-a eliberat dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie, împreună cu o copie a procesului-verbal de constatare a contravenţiei, se trimit poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în termen de 15 zile de la aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare.
(2) Când dovada înlocuitoare este eliberată fără drept de circulaţie, permisul de conducere şi copia procesului-verbal de constatare a contravenţiei se trimit unităţii de poliţie prevăzută la alin.(1) în cel mult o zi lucrătoare de la data constatării faptei.
(3) Până la împlinirea termenului prevăzut la alin.(1) titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină, poate solicita ca, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, documentul să fie păstrat la serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta pentru a-i fi restituit. Despre această posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odată cu comunicarea suspendării exercitării dreptului de a conduce.
...
Art. 220. – (1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină, împotriva căruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita şefului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost constatată fapta, restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucrătoare înainte de data părăsirii teritoriului României.
(2) În situaţia restituirii permisului de conducere potrivit alin.(1), şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române comunică sancţiunea aplicată autorităţii străine care a eliberat documentul.

Cam acelasi lucru spune si articolul 113 [ www.politiaromana.ro/DPR/OUG_195_2002_actualizata.pdf ] din Codul Rutier

Din cele de mai sus cred ca veti avea nevoie de un sofer sau de un bilet de avion ca sa va intoarceti in Germania. Oricum cand mergeti sa va luati permisul intrebati in ce tari puteti conduce cu un permis suspendat in Romania. Ar fi bine ca sa intrebati si in Germania daca politia germana ia in seama semnalarile de suspendare ale politiei romane.
Nu inteleg de ce nu atacati procesul verbal de contraventie in instanta, dupa care, cu certificatul de grefa, solicitati restituirea permisului pana la finalizarea procesului. Avand in vedere ca dureaza in aproximativ 2 luni pana ce se solutioneaza procesul, in tot acest interval de timp va puteti plimba nestingherit cu masina. Dupa finalizare ori il pastrati in cazul in care vi se admite plangerea ori il restituiti, deci nu pierdeti nimic.
Av. Adrian Posdarie

Alte discuții în legătură

Permis spaniol retinut 30 de zile unde il recuperez? calin112 calin112 Am si eu o intrebare mi sa retinut permisul pentru 30 de zile pentru depasire pe linie continua acest permis unde pot sa il recuperez? sunt din bistrita iar pe ... (vezi toată discuția)
Permis italian suspendat în românia Gicu2988 Gicu2988 Mi sa suspdat permisul de conducere italian pe 30zile in romania , mil vor trimite peste 30zile sau trebuie eu sa ma duc sa il iau? politistu mi a zis am ... (vezi toată discuția)
Cum pot recupera un permis auto eliberat de o tara ue si retinut in romania pentru viteza dany_el dany_el cum pot sa recuperez permisul auto retinut in romania pentru depasirea limitei de viteze.Mentionez ca limita era de 60km/h iar viteza cu care m-a luat radarul ... (vezi toată discuția)