avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... intreprindere individuala si concediul de crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

intreprindere individuala si concediul de crestere copil

Sunt titularul unei intrepeinderi individuale, am platit toate contributiile la stat. Pot intra in concediul de crestere copil? vreau sa angajez pe cineva in locul meu si va avea pauza 2 ore la ameaza in acest timp pot sta eu in locul ei? Daca vine itm ma va putea amenda?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Daniela Bolog , Consultant credite si finantari 10:29, 23 August 2012
1. Da , puteti in conditiile OUG 111/2010, art. 2:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

2.Da, puteti angaja terte persoaneconform art 24 din OUG 44/2008
ARTICOLUL 24

Pentru organizarea si exploatarea intreprinderii sale, intreprinzatorul persoana fizica, in calitate de angajator persoana fizica, poate angaja terte persoane cu contract individual de munca, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, potrivit legii, si poate colabora cu alte PFA, cu alti intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal carmen1987 carmen1987 Am o nelamurire. Sotia este angajata cu norma intreaga, iar in scurt timp urmeaza sa intre in prenatal. De curand am deschis un II * interprindere individuala* ... (vezi toată discuția)
Angajare titular i.i. casandreea casandreea Se poate angaja titularul unei intreprinderi individuale in propria I.I.? Eu spun ca NU! (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala biaman biaman Poti sa devii ,,angajat\'\' in cadrul intreprinderii individuale unde esti intreprinzator? Oug 44/2008 nu mi se pare foarte clara.La infiintarea I.I. la ... (vezi toată discuția)