avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie incetare CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie incetare CIM

Buna ziua,
vreau sa va prezint urmatoare situatie in care ma aflu la firma care lucrez(lucram):
Am primit prin recomandata cu confirmare o decizie din 07.01.09 de incetare a cim cu art.61 lit.a iar in decizie sunt mentionate urmatoarele: Avand in vedere
-referatul din 26.11.2008
-convocare din 26.11.08 la cercetare disciplinara in data de 05.12.08 primita confirmare(tin sa precizez ca nu m-am prezentat la cercetare dar am trimis prin recomandata cu confirmare o declaratie cu privire la subiectul cercetarii)
-convocare din 22.12.08 prin recomandata cu confirmare (pe care eu NU am primit-o, deci nu am semnat pt asa ceva dar se face referire ca as fi primit-o )
-proces verbal din 05.12.08 privind efectuarea cercetarii prealabile a faptului
-proces verbal din 22.12.08 privind efectuarea cercetarii prealabile a faptului ( care fapt ,de care nu am fost anuntat)

Tin sa precizez ca nu mi s-a adus la cunostinta rezultatul cercetarii decat prin aceasta decizie din 07.01.09 de incetare a cim dar dupa ce au trecut 30 de zile de la cercetarea respectiva care a avut loc pe data de 05.12.08.

De asemenea inainte de a primii decizia prin posta( am semnat de primire pe data de 16.01.09) eu mi-am dat demisia cu data de 15.01.09 care am trimis-o pe fax in data de 13.01.09 si ulterior cu confirmare de primire la sediul firmei .

Mai am o intrebare: Emiterea deciziei de numire a comisiei de cercetare disciplinară trebuia sa-mi fie adusa la cunostinta si mie sau la sediul unde imi desfasuram activitatea? Deoarece in acest sens nu s-a comunicat nimic.

Aceste fiind aspectele ,se poate contesta decizia si declara nula sub aspectul celor 30 de zile care au trecut de la referatul din 26.11 si chemare la cercetare din 05.12 apoi faptul ca nu am primit a doua convocare din 22.12, lipsa comunicarii comisiei de cercetare si cererea in instanta de a se lua in cosiderare demiisia?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:35, 20 Ianuarie 2009
Aveti dreptul sa contestati decizia in termen de 30 de zile la instanta de judecata prevazuta in decizie.
Cele 30 de zile se calculeaza din ziua in care v-a fost comunicata decizia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Ianuarie 2009
Rodica Ciobanu, Avocat
1. Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute de lege fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
2. Decizia de constituire a comisiei de disciplina nu se comunica salariatului cercetat disciplinar.
3. Decizia de concediere se contesta la Tribunal, in termen de 30 de zile de la data comunicarii.
Va multumesc si revin cu o intrebare.
Decizia poate fi cosiderata nula daca in ea nu au fost enuntate cele din art 268 lit. b si lit.c ?

Art. 268. [decizia de sancţionare: termen, conţinut, comunicare]
(1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă aplicabil, care au fost încălcate de salariat; (ACESTEA NU AU FOST MENTIONATE)
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuată cercetarea; (MOTIVELE INLATURARII APARARILOR MELE NU SUNT TRECUTE)
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
(3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.
Da, este nula o asemenea decizie daca nu cuprinde taote aspectele la acre face referire articolul citat de catre dvs.
multumesc frumos pentru ajutor

Alte discuții în legătură

Referat indisciplinar angajat papic papic Am un angajat cu probleme, care a facut abatere disciplinara in urma cu 2 luni, nu a efectuat anumite atributiuni primite de la un superior.Dupa ce a trecut 2 ... (vezi toată discuția)
Comunicarea deciziei de sanctionare. Pisi Mia Pisi Mia 1. Art. 268 (3) Codul muncii: \"Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim pe motive disciplinare mery52 mery52 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care sunt pasii incetarii unui CIM pe motive disciplinare. Am un salariat care nu a venit la munca doua zile si vreau sa-i ... (vezi toată discuția)