avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... prescriptie executare pedeapsa
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

prescriptie executare pedeapsa

Buna seara.
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele:
1.Daca o persoana condamnata la 3 ani inchisoare a inaintat recurs la inalta curte de casatie si justitie, recurs respins ca nefondat la data x, aceasta este data de la care curge termenul de prescriptie a pedepsei ?
2.Care ar fi cauzele de intrerupere a termenului de prescriptie?

multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 24 August 2012
tana, utilizator
Cel mai recent răspuns: emil_online , utilizator 22:58, 28 Iunie 2014
Codul penal prevede:
Art. 126 Termenele de prescriptie a executarii pedepsei
Termenele de prescriptie a executarii pedepsei pentru persoana fizica sunt:
a) 20 de ani, când pedeapsa care urmeaza a fi executata este detentiunea pe viata sau închisoarea mai mare de 15 ani;
b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmeaza a fi executata, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul celorlalte pedepse cu închisoarea;
c) 3 ani, în cazul când pedeapsa este amenda.

Termenul de prescriptie a executarii pedepsei amenzii aplicate persoanei juridice este de 5 ani.

Executarea pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice ce nu pot fi dizolvate sau a caror activitate nu poate fi suspendata se prescrie într-un termen de 3 ani, care curge de la data la care pedeapsa amenzii a fost executata sau considerata ca executata.

Termenul de prescriptie a executarii sanctiunilor cu caracter administrativ prevazute în art. 181si în art. 91 este de un an.

Termenele aratate în alin. 1 si 11 se socotesc de la data când hotarârea de condamnare a ramas definitiva, iar cele aratate în alin. 2 curg de la ramânerea definitiva a hotarârii sau, dupa caz, de la data când poate fi pusa în executare, potrivit legii, ordonanta prin care s-a aplicat sanctiunea.

În cazul revocarii suspendarii conditionate a executarii pedepsei, a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere sau, dupa caz, a executarii pedepsei la locul de munca, termenul de prescriptie începe sa curga de la data când hotarârea de revocare a ramas definitiva.

Masurile de siguranta nu se prescriu.

Art. 127 Întreruperea cursului prescriptiei executarii
Cursul termenului prescriptiei prevazute în art. 126 se întrerupe prin începerea executarii pedepsei sau prin savârsirea din nou a unei infractiuni.

Sustragerea de la executare, dupa începerea executarii pedepsei face sa curga un nou termen de prescriptie de la data sustragerii.


Art. 128 Suspendarea cursului prescriptiei

Cursul termenului prescriptiei prevazute în art. 122 este suspendat pe timpul cât o dispozitie legala sau o împrejurare de neprevazut ori de neînlaturat împiedica punerea în miscare a actiunii penale sau continuarea procesului penal.

Cursul termenului prescriptiei prevazute în art. 126 este suspendat în cazurile si conditiile prevazute în Codul de procedura penala.

Prescriptia îsi reia cursul din ziua în care a încetat cauza de suspendare.
Termenul incepe sa curga de la data finalizarii recursului.

Nu cred ca este recomandabil sa incercati sa va sustrageti de la executarea pedepsei deoarece intr-o astfel de situatie nu veti mai avea sanse la liberarea conditioanata ceea ce va insemna ca veti executata cam toata pedeapsa...
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 August 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Care ar fi legatura dintre sustragerea de la executare si liberarea conditionata?
Din cate stiu conditiile sunt cele prev. de art. 59 C.pen,iar alte considerente nu pot fi luate in calcul!
Teoretic........
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 August 2012
remus11, utilizator
Din cate stiu eu cam 100 % se resping astfel de cereri daca s-a sustras cativa ani de la executarea pedepsei...

Nu e vorba de lege...neaparat...ci cumva de interpretarea ei...
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Din cate stiu eu cam 100 % se resping astfel de cereri daca s-a sustras cativa ani de la executarea pedepsei...

Nu e vorba de lege...neaparat...ci cumva de interpretarea ei...


Intradevar aveti dreptate conditiile art 59 pot fi foarte usor jonglate,dar nu este normal sa se intample asa!
Acolo unde legea lasa loc de interpretari,judecatorul nu ar trebui sa se foloseasca de aceste aspecte ca sa dea hotarari strambe pe cu totul alte considerente decat cele prevazute de lege,astfel nascandu-se abuzuri si nedreptati facute de chiar cei care ne impart dreptatea!
In mod normal daca sustragerea de la executare nu este prevazuta ca o situatie agravanta pentru condamnat ea nu ar trebui sa folosita pentru a diminua sansele celui condamnat la librare conditionata!
Ceea ce ma sperie este procentul mare de judecatori care o aplica,si sunt sigur ca acei judecatori sunt capabili sa strambe legea si in cazuri cand interesul le-o cere!
Asta cred ca se intampla datorita legislatii permisive si a faptului ca judecatorii sunt pe pozitii de mici dumnezei.
In cauzele evidente si dovedite de erori judiciare savarsi de unii, ar trebui exclusi din magistratura si obligati sa repare prejudiciile din patrimoniul personal,astfel cred ca s-ar imbunatati calitatea actului de justitie

Alte discuții în legătură

Mandat de executare a pedepsei alexmit alexmit Rog sa ma lamuriti si pe mine care este perioada in care punerea in aplicare a MEPI creaza efecte juridice. Exemplu, mandat de 2 ani cu exec in regim detentie- ... (vezi toată discuția)
Prescriere andreeapop andreeapop prietenul meu a avut o pedeapsa de furt de 1 an si 6 luni cu suspendare in 2002,in iunie 2004 a mai avut o pedeapsa de 1 an si 6 luni la care s-a adaugat ... (vezi toată discuția)
Prescriere pedeapsa ContSters190234 ContSters190234 am o condamnare de 2 ani si 6 luni pt vatamare corporala cu executare este definitiva din dec 2010,as dori sa stiu cand se prescrie pedeapsa.Va multumesc. (vezi toată discuția)