avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prescriere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prescriere

prietenul meu a avut o pedeapsa de furt de 1 an si 6 luni cu suspendare in 2002,in iunie 2004 a mai avut o pedeapsa de 1 an si 6 luni la care s-a adaugat pedeapsa din urma deci 3 ani.de atunci el este dat in urmarira generala a fost gasit in italia dar nu a fost expulzat deoarece acolo avea loc de munca si avea un comportament bun.cand i se va prescrie si nu va mai fi urmarit
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 15:42, 19 Februarie 2009
Art. 125. - Prescriptia executarii pedepsei

Prescriptia înlatura executarea pedepsei principale.

Prescriptia nu înlatura executarea pedepselor principale pronuntate pentru infractiunile contra pacii si omenirii.



Art.126. – Termenele de prescriptie a executãrii pedepsei pentru persoana fizicã sunt:

Termenele de prescriptie a executarii pedepsei sunt:

a) 20 de ani, când pedeapsa care urmeaza a fi executata este detentiunea pe viata sau închisoarea mai mare de 15 ani;

b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmeaza a fi executata, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul celorlalte pedepse cu închisoarea;

c) 3 ani, în cazul când pedeapsa este amenda.

11 - Termenul de prescriptie a executãrii pedepsei amenzii aplicate persoanei juridice este de 5 ani.

12 - Executarea pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice ce nu pot fi dizolvate sau a cãror activitate nu poate fi suspendatã se prescrie într-un termen de 3 ani, care curge de la data la care pedeapsa amenzii a fost executatã sau consideratã ca executatã.



Termenul de prescriptie a executarii sanctiunilor cu caracter administrativ prevazute în art. 181 si în art. 91 este de un an.

Termenele arãtate în alin. 1 si 11 se socotesc de la data când hotãrârea de condamnare a rãmas definitivã, iar cele arãtate în alin. 2 curg de la rãmânerea definitivã a hotãrârii sau, dupã caz, de la data când poate fi pusã în executare, potrivit legii, ordonanta prin care s-a aplicat sanctiunea.

În cazul revocarii suspendarii conditionate a executarii pedepsei, a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere sau, dupa caz, a executarii pedepsei la locul de munca, termenul de prescriptie începe sa curga de la data când hotarârea de revocare a ramas definitiva.

Masurile de siguranta nu se prescriu.



Art. 127. - Întreruperea cursului prescriptiei executarii

Cursul termenului prescriptiei prevazute în art. 126 se întrerupe prin începerea executarii pedepsei sau prin savârsirea din nou a unei infractiuni.

Sustragerea de la executare, dupa începerea executarii pedepsei, face sa curga un nou termen de prescriptie de la data sustragerii.



Art. 128. - Suspendarea cursului prescriptiei

Cursul termenului prescriptiei prevazute în art. 122 este suspendat pe timpul cât o dispozitie legala sau o împrejurare de neprevazut ori de neînlaturat împiedica punerea în miscare a actiunii penale sau continuarea procesului penal.

Cursul termenului prescriptiei prevazute în art. 126 este suspendat în cazurile si conditiile prevazute în Codul de procedura penala.

Prescriptia îsi reia cursul din ziua în care a încetat cauza de suspendare.

Deci, mai repede de 2012 nu prea se prescrie...
Eu as spune cu totul altceva. In temeiul art. 128, pe care l-ati si citat, cursul prescriptiei este suspendat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere raspundere penala extazz extazz Termenul de prescriere a raspunderii a unei fapte penala se socoteste de la savarsirea ei sau si pe timpul cat este procesul pe rol?Multumesc.Daca intra in ... (vezi toată discuția)
Prescriere pedeapsa ContSters190234 ContSters190234 am o condamnare de 2 ani si 6 luni pt vatamare corporala cu executare este definitiva din dec 2010,as dori sa stiu cand se prescrie pedeapsa.Va multumesc. (vezi toată discuția)
Cazier judiciar danield11 danield11 In 1996 am fost condamnat la o amenda penala in urma unui dosar penal la regimul circulatiei (conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu ... (vezi toată discuția)