avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cazier judiciar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cazier judiciar

In 1996 am fost condamnat la o amenda penala in urma unui dosar penal la regimul circulatiei (conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu permisul suspendat). Am platit la timpul respectiv amenda, dar astazi nu mai reusesc sa gasesc chitanta care sa ateste acest lucru...
Problema majora consta in faptul ca... (scuzati cacofonia) , cazierul meu judiciar este in continuare patat (desi la data actuala suntem in anul 2013) si as dori sa scap de acest lucru dar nu cunosc procedura...
In obtinerea unui eventual raspuns ... multumesc anticipat...
Ultima modificare: Vineri, 11 Ianuarie 2013
danield11, utilizator
Cel mai recent răspuns: danield11 , utilizator 15:46, 22 Ianuarie 2013
Si daca nu ati fi achitat-o in 6 ani ar trebui sa intervina reabilitarea de drept,daca nu cumva ar fi fost intrerupt cursul prescriptiei.
ART. 126
Termenele de prescripţie a executării pedepsei
#M32
(1) Termenele de prescripţie a executării pedepsei pentru persoana fizică sunt:
#B
a) 20 de ani, când pedeapsa care urmează a fi executată este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de 15 ani;
b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul celorlalte pedepse cu închisoarea;
c) 3 ani, în cazul când pedeapsa este amenda.
#M32
(1^1) Termenul de prescripţie a executării pedepsei amenzii aplicate persoanei juridice este de 5 ani.
(1^2) Executarea pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice ce nu pot fi dizolvate sau a căror activitate nu poate fi suspendată se prescrie într-un termen de 3 ani, care curge de la data la care pedeapsa amenzii a fost executată sau considerată ca executată.
#B
(2) Termenul de prescripţie a executării sancţiunilor cu caracter administrativ prevăzute în art. 18^1 şi în art. 91 este de un an.
#M32
(3) Termenele arătate în alin. 1 şi 1^1 se socotesc de la data când hotărârea de condamnare a rămas definitivă, iar cele arătate în alin. 2 curg de la rămânerea definitivă a hotărârii sau, după caz, de la data când poate fi pusă în executare, potrivit legii, ordonanţa prin care s-a aplicat sancţiunea.
#B
(4) În cazul revocării suspendării condiţionate a executării pedepsei, a suspendării executării pedepsei sub supraveghere sau, după caz, a executării pedepsei la locul de muncă, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când hotărârea de revocare a rămas definitivă.
(5) Măsurile de siguranţă nu se prescriu.
ART. 127
Întreruperea cursului prescripţiei executării
Cursul termenului prescripţiei prevăzute în art. 126 se întrerupe prin începerea executării pedepsei sau prin săvârşirea din nou a unei infracţiuni.
Sustragerea de la executare, după începerea executării pedepsei, face să curgă un nou termen de prescripţie de la data sustragerii.
ART. 128
Suspendarea cursului prescripţiei
Cursul termenului prescripţiei prevăzute în art. 122 este suspendat pe timpul cât o dispoziţie legală sau o împrejurare de neprevăzut ori de neînlăturat împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal.
Cursul termenului prescripţiei prevăzute în art. 126 este suspendat în cazurile şi condiţiile prevăzute în Codul de procedură penală.
Prescripţia îşi reia cursul din ziua în care a încetat cauza de suspendare.

ART. 134
Reabilitarea de drept
Reabilitarea persoanei fizice are loc de drept în cazul condamnării la amendă sau la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit nicio altă infracţiune.
Reabilitarea persoanei juridice are loc de drept dacă în decurs de 3 ani, de la data la care pedeapsa amenzii sau, după caz, pedeapsa complementară, a fost executată sau considerată ca executată şi persoana juridică nu a mai săvârşit nicio altă infracţiune.
#B
ART. 136
Calculul termenului de reabilitare
Termenele prevăzute în art. 134 şi 135 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
Pentru cei condamnaţi la pedeapsa cu amendă termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată sau executarea ei s-a stins în alt mod.
În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere.
M-am adresat la ghiseul serviciului cazier judiciar din cadrul IPJ Suceava unde mi-au cerut in continuare chitanta motivand ca amenzile penale nu se prescriu .
depuneti la instanta o cerere prin care sa se constate reabilitarea de drept.
Multumesc... Am rezolvat in sensul ca am fost la Biroul de Executari Penale din cadrul instantei care s-a ocupat de cauza de unde mi-au facut o comunicare catre politie ca amenda fost platita cu chitanta nr.__________ din data___________. Cu hartia respectiva m-am prezentat la ghiseul Serviciului Cazier Judiciar unde mi-au operat reabilitarea de drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am sau n-am cazier tomyastur tomyastur in anul 1999 in urma divortului an fost acuzat de fosta sotie ca am spart usa de la casa in care am locuit ,casa care era inchiriata,si am fost dus in fata ... (vezi toată discuția)
Cind expira o amenda penala ??? MARCEL MOLNAR MARCEL MOLNAR buna ziua va rog sa imi spuneti cind expira o amenda penala dupa cit timp expira si ce art din codul penal se aplica ?? va multumesc (vezi toată discuția)
Ameda penala oanabeatrice oanabeatrice Buna seara! Sotului meu pentru marturie mincinoasa i s a dat amenda penala + cheltuieli de judecata. Va rog sa imi spuneti in cat timp poate achita toata suma ... (vezi toată discuția)