avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DIURNA sofer tir extern..........inselaciune sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DIURNA sofer tir extern..........inselaciune sau nu?

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati........
Sunt sofer de tir, pentru extern, angajat cu Contract de munc, in care scrie ca munca se desfasoara in strainatate, iar dupa aproape 2 ani, soferilor li s-a afisat pe perete o hartie in care scrie ca, incepand din data :ziua,luna,anul....salarizarea este de........, nemaiplatindu-se sambetele si duminicile in strainatate, si nici zilele de repaus. Adica diminuandu-se.
Mentionez ca se muncea in strainatate 6 saptamani si acasa 5 zile.
Deoarece noi nu am fost de acord, in conditiile in care munca era aceeasi sau mai mult, am facut o sesizare catre ITM.
In urma raspunsului ITM-ului, am remarcat ca DIURNA pe toata perioada lucrata( 2 ani), era de 75 euro/zi + salariul in tara de 720 lei/luna brut, fara a ni se platii orele suplimentare, ore de noapte, spor de vechime, coeficient de calificare...etc.
In acest caz, am remarcat ca pe fiecare luna trebuia sa primim in jur de 2400 euro/luna.....iar noi primeam 1500 euro/luna din care ni se retineau anumite sume nejustificat in scris, doar motivand verbal retinerile din diverse motive.
Intrebarea noastra este : CE PUTEM FACE IN ACEST CAZ, DACA NE PUTEM RECUPERA DIFERENTA DE DIURNA PE FIECARE ZI(TIMP DE 2 ANI) IN INSTANTA.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:52, 10 Aprilie 2018
Mai doresc sa mentionez ca nici banii pe concediul de odihna nu ni s-a acordat, iar cand i-am cerut au spus ca se dau dupa fiecare an lucrat, iar cand am cerut dupa un an.....au respuns ca nu se dau........ca ei daca plateau concediul de odihna, ar fi fost bonus din partea firmei nu obligatie. Mi se pare incredibil !!!
In urma sesizarii ITM, acesta nu a facut verificari si a stabilit un plan de masuri pentru angajatorul dvs.?
Atata timp cat dvs. aveti semnat un contract individual de munca cu un angajator in Romania, acesta este supus legislatiei specifice Codului Muncii, republicat.
Drepturile salariale ale dvs. trebuie acordate cu respectarea prevederilor legale:
- salariul de baza minim brut garantat in plata, de cel putin 700 lei/luna;
- alte drepturi, de natura sporurilor, etc. trebuie precizate in contractul individual de munca, contractul colectiv de munca sau regulamentul intern al angajatorului, si numai in acest fel puteti beneficia de ele;
- plata drepturilor pentru zilele de repaus saptamanal, orele suplimentare, spor de noapte, concediu de odihna, deasemenea sunt reglementate de Codul Muncii, republicat, fiind obligatorii pentru toti angajatorii din Romania, reprezentand drepturi ale dvs. si obligatii ale angajatorului (concediul de odihna anual nu reprezinta "un bonus" ci este un drept al dvs.);
- diurna si alte drepturi pentru personalul roman care lucreaza in strainatate sunt reglementate de Hotararea Guvernului nr. 518/10.07.1995, cu modificari si completari ulterioare. Diurna in sine este stabilita in x euro/zi(sau alta valuta) inmultita cu numarul de zile calendaristice de la data trecerii frontierei Romaniei (inteleg ca va deplasati cu auto).

In alta oridine de idei, daca in urma unei discutii cu angajatorul, acesta nu intelege sa va respecte toate drepturile, recunoscute de legislatie, il puteti actiona in instanta.

Extras din Codul muncii, republicat:
"Art. 144. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Art. 145. - (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual."
...
"Art. 170. - Acceptarea fără rezerve a unei părţi din drepturile salariale sau semnarea actelor de plată în astfel de situaţii nu poate avea semnificaţia unei renunţări din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin în integralitatea lor, potrivit dispoziţiilor legale sau contractuale.
Art. 171. - (1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului."


Va multumesc pentru raspuns......
ITM-ul mi-a trimis raspuns ca, diurna este de 75 euro/zi, conform notei de relatii data de societate. Firma imi acorda 50 euro/zi, cuprinzand si salariul in tara de 440 lei/luna. Toata suma era in euro(50 euro/zi).
Intamplarea a facut ca, dupa ce mi s-a retinut din bani, facand sesizare la ITM, am realizat ca firma trebuia sa ne acorde 75 euro/zi pentru ca asa era scris in documentele firmei.
Acum intentionz sa-i dau in judecata pentru diferenta de diurna de la 45 la 75 euro pentru fiecare zi in strainatate , deoarece ma gandesc ca pana la 50 euro este salariul pe tara.
Referitor la concediul de odihna, am e-mail din partea firmei in care scrie ca nu mi se acorda, deoarece acei bani ar fi fost bonus, si d-lor nu-l mai acorda.
Amintesc faptul ca stateam 6 saptamani in strainatate si 5 zile acasa( repausul pentru duminicile in strainatate- asa ni se spunea).
Cum se platesc cele 5 zile efectiv state acasa in repaus?
Zilele in care eram pe drum catre casa si catre firma din strainatate, prima si ultima.....se plateste ca si diurna?
Va multumesc....


Mentionez ca ne deplasam cu auto a firmei, deci transportul catre casa si catre firma in strainatate era asigurat de firma.
1. Extras din HG 518/1995:
"Art. 5. - (1) Personalului trimis în străinătate în condiţiile prezentei hotărâri i se acordă:
A. În străinătate:
a) o indemnizaţie zilnică în valută, denumită în continuare diurnă, în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte uzuale, precum şi a costului transportului în interiorul localităţii în care îşi desfăşoară activitatea;
b) o sumă zilnică în valută, denumită în continuare plafon de cazare, în limita căreia personalul trebuie să-şi acopere cheltuielile de cazare.
B. În ţară:
a) salariul stabilit potrivit reglementărilor în vigoare, pe toată durata deplasării, în cazul personalului care, pe timpul deplasării în străinătate, îşi menţine calitatea de salariat;
b) o indemnizaţie lunară în lei calculată în raport cu salariul de bază şi sporul de vechime, corespunzător funcţiei şi gradului profesional, în cazul personalului care se deplasează în interesul unităţii trimiţătoare, pentru a participa la cursuri şi stagii de practică şi specializare sau perfecţionare, cu suportarea parţială sau integrală a cheltuielilor de către diferite organizaţii sau alţi parteneri externi, pe o durată care depăşeşte 90 de zile calendaristice şi căruia, pe timpul absenţei din ţară, i se suspendă contractul de muncă, după cum urmează:
- 25% pentru acoperirea cheltuielilor legate de întreţinerea locuinţei;
- 25% pentru fiecare copil sau părinte aflat în întreţinere, potrivit legii, în ţară, precum şi pentru soţul/soţia care nu realizează venituri.
Sumele acordate potrivit prevederilor lit. B.b) nu pot să depăşească 100% din salariul de bază şi sporul de vechime, stabilite prin contractul individual de muncă, actualizate potrivit indexărilor aprobate.
(2) Drepturile prevăzute la alin. (1) lit. B.b) se acordă cu condiţia semnării, de către persoanele în cauză, a unui act adiţional la contractul de muncă, prin care se obligă ca, după întoarcerea în ţară, să lucreze o anumită perioadă în cadrul unităţii trimiţătoare, indiferent de durata deplasării în străinătate.
(3) Actul adiţional la contractul de muncă menţionat la alin. (2) se încheie şi în cazul personalului care se deplasează în străinătate pentru documentare şi schimb de experienţă.
În cazul nerespectării acestei obligaţii, persoanele beneficiare vor restitui cheltuielile efectuate de către unitatea trimiţătoare. "
...
"Art. 7. - (1) Diurna în valută se diferenţiază pe două categorii şi se acordă la nivelul prevăzut pentru fiecare ţară în care are loc deplasarea, potrivit anexei.
(2) Perioada pentru care se acordă diurna în valută se determină în funcţie de mijlocul de transport folosit, avându-se în vedere:
a) momentul decolării avionului, la plecarea în străinătate, şi momentul aterizării avionului, la sosirea în ţară, de şi pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a României;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a României, atât la plecarea în străinătate, cât şi la înapoierea în ţară.
(3) Pentru fracţiunile de timp care nu însumează 24 de ore, diurna se acordă astfel: 50% până la 12 ore şi 100% pentru perioada care depăşeşte 12 ore.
(4) Conducerea ministerelor şi a celorlalte unităţi trimiţătoare este obligată să ia măsurile necesare ca deplasarea personalului să aibă loc, pe cât posibil, fără întreruperea călătoriei.
(5) În cazul întreruperii călătoriei, determinată de programul de zbor al avioanelor, drepturile de diurnă şi cazare ale personalului se acordă, în continuare, la nivelul prevăzut pentru ţara de destinaţie, numai dacă sejurul pe perioada respectivă nu este asigurat de către companiile care efectuează transportul. "
2. In tara dvs. trebuie sa fiti platit cu salariul de baza si sporurile din contractul individual de munca.
Probabil dvs. trebuia sa beneficiati "in tara" de repausul saptamanal "sambata si duminica", daca in aceste zile lucrati, prestati activitate pentru angajator" iar acesta este obligatoriu sa fie acordat salariatilor, saptamanal. Exista o singura exceptie, care mentioneaza ca dupa o activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea ITM si acordul sindicatului sau reprezentatilor salariatilor, dupa caz, se putea acorda cumulat repausul saptamanal, adica dupa doua saptamani, cele 4 zile consecutive aferente celor 2 saptamani, dar in nici un caz dupa 6 saptamani asa cum proceda angajatorul cu dvs..
3. Conform art. 144(2) din Codul Muncii, republicat, "dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări", iar acesta este un drept al dvs. la care nu poate renunta angajatorul sa il acorde.



Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza concediul legal iulipaul iulipaul lucrez la intr-un restaurant in ture o zi da una nu si as vrea sa stiu cum se calculeaza concediul legal in conditiile astea pt.ca eu in contract sunt trecut ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna! ContSters160566 ContSters160566 Buna Ziua! Am si eu o intrebare pentru specialistii in acest domeniu. Dupa cat timp de la angajare, un angajat poate sa-si ia concediu de odihna? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Retineri din salariu pentru cheltuieli nedecontabile iuliandanescu iuliandanescu Buna ziua, Am avut o delegatie in Anglia (Londra) fara diurne, ni s-au virat bani in conturile personale in schimb pentru a achita mesele. Avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)