avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

Tatal meu are dreptul la pensionare ,dar din cauza ca ultima societate la care a lucrat nu vre sa-i elibereze adeverinta cu grupa de muncanu poate iesi acum la pensie ci peste 3 ani. Va rog sa-mi spuneti cui trebuie sa ma adresez pentru a obtine acea adeverinta. Mentionez ca firma respectiva este desfiintata ,dar arhiva exista la ei
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:24, 27 August 2012
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 144
Constituie contraventie urmatoarele fapte:
...
m) nerespectarea prevederilor art. 161 alin. (1);
...
Art. 145
(1) Contraventiile prevazute la art. 144 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, cele prevazute la lit. b), c), f), g), i), m), n) si o);
...
Art. 146
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 144 si aplicarea sanctiunilor prevazute la art.145 se fac de catre organele de control ale CNPP, prin casele teritoriale de pensii, de catre ANAF si unitatile sale subordonate, precum si de organele de control ale caselor de pensii sectoriale.


Art. 161
(1) Cererile in legatura cu eliberarea actelor prevazute de lege, prin care se face dovada vechimii in munca, a timpului util la pensie pentru agricultori si a stagiului de cotizare, necesare stabilirii drepturilor de pensie, sunt scutite de orice fel de taxe si comisioane.

(2) Cererile prevazute la alin. (1) se solutioneaza in termen de 30 de zile de la data inregistrarii.


2. Asadar adresati-va Casei de Pensii si Administratiei financiare pentru a sanctiona pe angajator sau pe detinatorul arhivelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare adeverinta pensionare ContSters333327 ContSters333327 va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns si anume :cat dureaza in mod legal eliberarea unei adeverinte pentru pensionare (grupa de munca )de la o firma ... (vezi toată discuția)
Adeverintã grupa muncã VoiculescuC VoiculescuC Dacă o societate la care am lucrat nu vrea să-mi elibereze o adeverinţă în care trebuie specificată grupa de muncă în care m-am încadrat şi perioada ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de vechime mirela07 mirela07 Buna ziua! Va rog, sa ma lamureasca cineva. Am solicitat o adeverinta din care sa reiasa vechimea in munca, de la un angajator, dar mi s-a cerut sa platesc ... (vezi toată discuția)