avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ce trebuie sa faca angajatorul si salariata dupa ce se ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ce trebuie sa faca angajatorul si salariata dupa ce se termina concediul de maternitate?

am un caz . mamica doreste sa se intoarca la lucru dupa cele 126 de zile de concediu medical acordate cod indemnizatie 08 sarcina si lauzie. ca si angajator ce anume trebuie sa fac si mamica ce trebuie sa faca?
Cel mai recent răspuns: bea_iza , utilizator 15:31, 27 August 2012
1. Mamica isi reia activitatea la locul de munca iar angajatorul o ponteaza si o plateste.

2. Dar nu ati spus daca salariata doreste sau nu sa intre in CCC.
NU DORESTE SA INTRE CCC
1. Atunci este valabil raspunsul meu anterior adica:
1. Mamica isi reia activitatea la locul de munca iar angajatorul o ponteaza si o plateste.


2. - As mai adauga ca trebuie sa-i faceti din nou instructajul SSM si PSI.
- De asemenea sa consultati medicul de medicina a muncii care deserveste unitatea dvs. daca el considera necesar sa ii dea un nou aviz de aptitudine.
inca o intrebare as mai avea. salariata beneficiaza de anumite facilitati? si stimulent indeminzatie
1. Daca vrea sa beneficieze de stimulentul de insertie de 500 lei lunar (adica primeste de la angajator salariu pentru ce munceste si, de la stat, stimulentul) pana ce copilul implineste 2 ani, atunci trebuie sa-si faca dosarul pentru CCC pana la 1 an si sa solicite direc stimulentul de insertie.

2. - Dosarul il depune la Primarie impreuna cu cererea si actele necesare iar angajatorul ii elibereaza adeverinta tip cu veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
- Adeverinta tip o ia de la Primarie.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere copil ramonailea ramonailea Daca eu, ca viitoare mamica, nu lucrez, dar lucreaza sotul meu, pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Concediu ionny-ionela ionny-ionela pe 2 mai am nascut vreau sa stiu daca nu am lucrat de ce benificiez de la stat(alocatie, indemnizatie sau vrun ajutor) precizez k sotu lucreaza dar nu ... (vezi toată discuția)
Cic maria_corina29 maria_corina29 buna ziua, am un angajat care are sotia gravida. ea nu poate intra in CIC pt ca nu este asigurata si vrea sa intre el. [b]va intra in CIC dupa ce expira cele ... (vezi toată discuția)