avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea nr. 221/2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea nr. 221/2009

Buna ziua,

Stie cineva care e practica cu litigiile privind detinutii politici? Se mai pot depune cereri de acordare a despagubirilor morale si daca da pe ce temei? Avand in vedere neconstitutionalitatea prevederilor din lege.


Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 15:35, 27 August 2012
Stimată doamnă,

În clipa de față, în privința despăgubirilor morale, problema dvs nu este numai neconstituționalitatea Art. 5. alin 1. lit. a al Legii, ci și termenul prevăzut de Lege, care, citez, este: 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi

Legea a fost publicată pe data de 11 iunie 2009, intra în vigoare la 3 zile de la publicare.

Pe de altă parte, din interpretarea per a contrario a Art. 5 al Legii, în integralitatea sa, dacă o constatare a caracterului politic al faptei nu operează de drept, din efectul legii- ope legis, această constatare ar mai putea fi făcută și acum, Legea neprevâzând un termen, dar fără folos material: nici măcar daunele materiale nu ar mai putea fi cerute.

Astfel, tot ceea mai rămâne în vigoare din lege este Art. 1 alin. 4, care prevede:
(4) Caracterul politic al condamnarilor prevazute la alin. (3) se constata de instanta judecatoreasca, in conditiile prevazute la art. 4.


Cu stimă.
Ultima modificare: Luni, 27 August 2012
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 221/2009 valentinu valentinu mai este valabil art.5 din legea 221/2009?am inteles ca s-a dat ordonanta de urgenta in anul 2010 prin care s-a abrogat acest aricol (vezi toată discuția)
Speta legea 221/09 MihaiBucur MihaiBucur Eu am formulat actiune cu 4 capete de cerere pe Legea 221: 1) Constatarea caracterului politic al condamnarii autorului meu, care de drept se incadra in ... (vezi toată discuția)
Legea 221 wulfhager wulfhager Doream sa stiu daca se mai pot initia actiuni impotriva Statului Roman privitoare la Deportarile in Baragan (vezi toată discuția)