avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere > producere accident

Buna ziua!
Pe 09 iulie nu am acordat prioritate si s-a soldat cu accident, doar daune materiale, fara raniti.
Am mers la politie pentru constatare, cu ocazia asta organul mi-a suspendat carnetul pentru 60 zile. Zilele trecute mi-a venit acasa o instiintare de la brigada rutiera in care scrie ca am permisul suspendat 60 zile incepand cu data de 25 iulie.
Este obligatorie reexaminarea? Daca nu ma prezint pentru reexaminare raman cu permisul suspendat pentru 90 zile? Precizez ca inca nu am implinit un an de cand am luat carnetul.

Domiciliul il am in judetul Calarasi, carnetul este capatat tot aici, accidentul s-a produs in Bucuresti. De unde iau permisul inapoi? Trebuie sa ma duc in orasul Calarasi sau imi vine prin posta?

Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 27 August 2012
Iulian_G, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iulian_G , utilizator 07:38, 28 August 2012
Nu se pune problema reexaminarii...si permisul, ar trebui sa-l recuperati de la politia in raza caruia domiciliati .
Aveti posibilitatea de a participa la o examinare in vederea reducerii suspendarii de la 60 de zile la 30 de zile, daca indepliniti conditiile cerute.
Ultima modificare: Luni, 27 August 2012
Sorin Farcas, Consilier juridic
din cate stiu daca am mai putin de un an de cand am capatat carnetul nu pot sa micsorez perioada prin reexaminare.
Nu va vine prin posta, trebuie sa-l ridicati personal.
pentru neacordare de prioritate rezultata cu accident se dau 60 zile plus reexaminare. daca nu ma prezint creste automat la 90 zile?
Ultima modificare: Luni, 27 August 2012
Iulian_G, utilizator
OUG 195
Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art.104.
(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la lin.(1) lit.a) şi b, sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Art.104. – La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere al judeţului sau al municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar nu mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament.

Regulament aplic.oug 195
Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.

Concluzie:
1. testarea este obligatorie, nu iei testul sau nu te prezinti, se prelungeste cu 30 zile;
2. chiar daca promovezi testul, nu poti beneficia de reducerea la 30 de zile din cauza conditiilor de la art. 221 care trebuie indeplinite cumulativ.
3. permisul vine prin posta politiei :) si il ridicati din Calarasi de la autoritatea competenta care l-a eliberat
Ultima modificare: Luni, 27 August 2012
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Reexaminare dupa suspendarea permisului ionel purcaru ionel purcaru Buna ziua, mi-a fost suspendat permisul pentru o perioada de 90 zile pentru consum de alcol - 0.12 in aerul expirat, cu posibilitatea recuperarii dupa 30 zile ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis de conducere alex_rai alex_rai Buna ziua, Detin permis din data de 12.05.2011 din nefericire in data de 29.03.2012 nu am acordat prioritate de dreapta unui alt autovehicul prin urmare ... (vezi toată discuția)