avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumpare clauza de habitatie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumpare clauza de habitatie viagera-evacuare nud proprietar

Buna seara,

Va rog ajutati-ma cu niste sfaturi. La inceputul anilor '90 parintii mei au ajutat-o pe matusa mamei cu banii necesari cumpararii apartamentului in care locuieste, contractul fiind semnat cu clauza viagera. In urma cu relativ putin timp, parintii mei, din cauza dificulatilor financiare au vorbit cu matusa mea sa locuiasca impreuna in casa.
Citind sectiunea din codul civil care face referire la acest tip de contract, am inteles ca parintii mei au calitatea de nud proprietar iar matusa de uzufructar. La momentul mutarii impreuna, parintii i-au propus sa puna bani impreuna sa schimbe o parte din sanitare care sunt in stare jalnica. ea a refuzat, a facut scandal din cauza asta, si pana la urma a facut si o cerere in instanta pentru evacuarea lor din casa desi stie foarte bine ca astestia sunt imposibilitate de a locui cu chirie si nici eu nu ii pot ajuta cu suma de bani necesara.
In sectiunea in care se explica acest tip de contract se mentioneaza ca reparatiile de intretinere sunt in sarcina uzufructarului (matusa mea) pentru a conserva imobilul, dar ea nu a facut nicio reparatie in casa, nimic; si cand spun nimic, chiar asta vreau sa zic. Parintii mei au incercat sa vorbeasca cu ea, macar sa fie facute reparatiile in timp, luand-o de la urgenta 0, sa fie incet incet facut tot, de la inlocuire obiecte sanitare, pana la vopsire/ varuire, schimbare tamplarie, dar nu a vrut si a facut un scandal monstru, zicand ca nu e obligatia ei, ca poate sa se darame casa, ea nu face ca trebuie parintii mei sa faca tot pe banii lor, nu e obligatia ei ( si are si hartia prin care ii poate lasa pe drumuri, asa ca ii poate santaja foarte usor).
Exista o varianta prin care sa ea sa nu poata dispune evacuarea lor din casa? - asta ar insemna sa ramana pe drumuri.
Matusa mea (uzufructarul) poate fi obligata la efetuarea (si dovada) reparatiilor de intretinere a locuintei?
Mentionez ca degradarea ca mai mare, din lipsa reparatiilor de intretinere, se poate observa foarte usor la baie (peretii sunt complet deteriorati, masca are fisuri foarte mari, si trebuie reconstruita, de ea sunt atasate chiuveta si bateria de la cada, care nici ele nu exceleaza la capitolul intretinere, ar trebui schimbate, dar exista riscul ca atunci cand sunt scoase sa se despinda si masca).:">
Cel mai recent răspuns: simona_M07 , utilizator 18:37, 28 August 2012
Din pacate nu exista nicio metoda prin care matusa sa nu dispuna evacuarea parintilor dvs din casa. Potrivit Codului civil uzufructuarul are dreptul exclusiv de a obrtine posesia bunului, de a o exercita pasnic si nestingherit si dreptul de a folosi exclusiv bunul si de a-i culege fructele.

In ceea ce priveste efectuarea reparatiilor de intretinere a locuintei matusa poate fi obligata la efectuarea acestora deoarece in mod normal uzufructuarului ii revine obligatia de a intretine lucrul in stare buna, efectuand deci eventualele reparatii de intretinere, cu mentiunea ca reparatiile de o importanta mai mare cad in sarcina parintilor dvs., a nudului proprietar.
Ultima modificare: Luni, 27 August 2012
Tifigiu Laura, Consilier juridic
Multumesc pentru raspunsul prompt.
Stiu ca deoarece ea este uzufructarul apartamentului, poate locui singura. Problema mea este ca desi parintii au incercat in nenumarate randuri sa vorbeasca cu ea sa faca reparatiile necesare, s-a opus si acum reparatiile care trebuie facute, sunt cu mult mai costisitoare decat ar fi fost daca ar fi efectuat reparatiile la timp.
Este posibil sa o obligam la plata lor, mai ales ca ea a lasat imobilul sa se degradeze intentionat, pentru ca nu ii convine deloc ideea ca parintii mei sunt trecuti pe contractul casei?
Care ar fi cea mai buna varianta pentru a o obliga la plata reparatiilor, (mai ales ca este si rea-vointa din partea ei) daca parintii mei ar incerca sa utilizeze acest articol? Mai exista si alte articole care ar fi in in ajutorul lor?

"Art. 747. Stingerea uzufructului in caz de abuz de folosinta. (1) Uzufructul poate inceta la cererea nudului proprietar atunci cand uzufructuarul abuzeaza de folosinta bunului, aduce stricaciuni acestuia ori il lasa sa se degradeze"

Consider ca este corect sa existe masuri de protectie pentru fiecare persoana care locuieste intr-o casa, fie singura fie cu alte persoane, dar nu vad unde este corectitudinea daca ea are voie sa imi evacueze parintii (desi stie foarte bine ca ar ajunge pe strazi, si nici sa isi efectueze reparatiile de intretinere necesare pentru locuinta, doar pentru ca ii displac parintii mei. Ei s-au oferit sa suporte cheltuielile impreuna, nici asa nu a fost suficient. Vrea in mod intentionat sa lase casa in ruina dupa moartea ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager - credit banca pusapopescu2013 pusapopescu2013 Locuiesc cu uzufruct vager intr-un apartament. Am un credit bancar si sunt in litigiu cu banca. Dupa noile legi ale bancilor exista vreun risc pentru persoana ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager vali_sudoru vali_sudoru buna ziua.am un contract de vanzare-cumparare cu clauza uzufruct viager,cu parintii mei.ce pot sa fac in cazul in care parintii mei au abuzat fortat de mai ... (vezi toată discuția)