avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 134 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... am dreptul sa trec din concediu post natal in somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

am dreptul sa trec din concediu post natal in somaj?

buna dimineata. sunt in concediu post natal.in febr s eimplinesc 12 luni continue pe cartea de munca. la nasterea copilului am avut doar 10 luni continue pe cartea de munca. din acest motiv probabil ca nu voi beneficia de banii ptr copil,600lei.sefii mei sunt de acord sa ma disponibilizeze ptr ca oricum nu mai au nevoie de postul meu. eu sunt de acord cu acest lucru. pot beneficia macar de somaj ?va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Cutean , Consilier juridic 15:48, 18 Ianuarie 2009
daca aveti 12 luni lucrate in ultimii 2 ani atunci puteti beneficia de somaj! Nu e obligatoriu sa fie 12 luni consecutive!

Legea 76/2002

ART. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
(1^1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevăzută la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de muncă sau de serviciu, cu excepţia perioadei de incapacitate temporară de muncă, dacă aceasta nu depăşeşte 30 de zile;
b) perioada de pensionare pentru invaliditate, dacă aceasta nu depăşeşte 12 luni, pentru persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. g);
c) perioada cuprinsă între data suspendării raporturilor de muncă sau de serviciu şi data încetării motivului pentru care acestea au fost suspendate, pentru persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. h);
d) perioada cuprinsă între data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu şi data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de reintegrare în muncă, dacă această perioadă nu depăşeşte 12 luni, pentru persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. j).
(1^2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare prevăzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncă cu timp parţial.
(1^3) Pentru persoanele încadrate cu contract de muncă temporară, stagiul de cotizare prevăzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte în funcţie de durata fiecărei misiuni, respectiv de timpul cât persoanele se află la dispoziţia agentului de muncă temporară, între misiuni.
(2) Constituie stagiu de cotizare şi perioadele în care angajatorul nu a plătit contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se află în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţională, dizolvare, lichidare, administrare specială sau nu şi-a achitat contribuţiile datorită unor situaţii de forţă majoră.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj Seica Maria Seica Maria Am 8 ani vechime,in 14/11/2008 am intrat in [b]somaj[/b].Am beneficiat de 9+3 luni.In data de 13/11/2009 am fost reangajata. Mai pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizatie de somaj? doslea mihaela doslea mihaela am lucrat la o firma 11 luni si 6 zile si la alta firma 30 de zile dar fara continuitate mai exact cu o intrerupere de 30 de zile .Pot beneficia de ajutor de ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj somesan somesan Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca se beneficiaza de ajutor de somaj daca esti proprietar de teren (24 ari).Multumesc (vezi toată discuția)