avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Cateva informatii vis-a-vis de stocarea datelor. ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Cateva informatii vis-a-vis de stocarea datelor. Multumesc anticipat.

Buna ziua

Puteti va rog sa imi oferiti cateva informatii despre stocarea datelor de catre isp? Nici nu vreau sa mai comentez pe marginea corectitudinii si violarii vietii personale prin acest tip de masura.

Din ce am mai citit se stocheaza data si ora accesarii unui site, cu cine comunici, dar nu si continutul mesajelor desi am gasit pareri impartite. Unii zic ca s-ar stoca mai multe informatii.

Asadar un isp stocheaza doar id-ul si nickul persoanei cu care vorbesti sau si continutul mesajului, numele si originea unui fisier downloadat sau si continutul lui, continutul unei discutii audio (microfon) sau doar ora cand a avut loc si intre cine, continutul imaginilor unei video-conferinte (imaginile trasnsmise la web) sau doar cand a avut loc si intre cine, userele si parolele utilizate inclusiv ce comentez pe un anumit forum de exemplu?

Nu am gasit nicaieri cat timp sunt pastrate de catre isp aceste informatii.

M-as fi asteptat ca aceasta lege daca era in vigoare la data cand am semnat contractul cu isp sa fi fost precizat in contract acest lucru. Si daca aveti idee sunt curioasa de cand este aceasta lege in vigoare ca eu am ramas perplexpa?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Attila-Arpad Dombi , Avocat 18:56, 24 Ianuarie 2009
inca mai astept parerea cuiva
multumesc
Categoriile de date care vor fi retinute vizeaza:
a) date necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari;
b) date necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari;
c) date necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii;
d) date necesare pentru identificarea tipului de comunicare;
e) date necesare pentru identificarea echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament;
f) date necesare pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile.

pentru mai multe informatii www.avocatnet.ro/content/art...
Cititi toata legea 298/2008 si nu va mai luati aiurea dupa presa... e destul de explicita si clara... [ link extern ]
Art. 1 al. (3) spune clar:
"(3) Prezenta lege nu se aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiile consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice"
si art. 11 al. (1):
"Art. 11. - (1) In aplicarea prevederilor prezentei legi sunt interzise interceptarea si retinerea continutului comunicarii sau a informatiilor consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice."
Precum si art. 16 al. (1):
"Art. 16. - (1) Solicitarea transmiterii de date retinute potrivit prezentei legi se realizeaza numai dupa ce a fost inceputa urmarirea penala, cu autorizarea motivata a presedintelui instantei careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia, in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala ori a judecatorului desemnat de acesta, la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, potrivit legii, daca sunt date ori indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni grave."
iar art. 2 al. (1) lit. f) defineste si care sunt infractiunile grave unde aceste date pot fi folosite:
"f) infractiune grava - infractiunea care face parte dintre infractiunile enumerate la art. 2 lit. b) din Legea nr. 39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate savarsite sau nu de un grup infractional organizat, dintre cele prevazute in cap. IV din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, precum si dintre infractiunile contra sigurantei statului prevazute in titlul I din partea speciala a Legii nr. 15/1968 - Codul penal al Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;"

rahmud a scris:

Asadar un isp stocheaza doar id-ul si nickul persoanei cu care vorbesti sau si continutul mesajului, numele si originea unui fisier downloadat sau si continutul lui, continutul unei discutii audio (microfon) sau doar ora cand a avut loc si intre cine, continutul imaginilor unei video-conferinte (imaginile trasnsmise la web) sau doar cand a avut loc si intre cine, userele si parolele utilizate inclusiv ce comentez pe un anumit forum de exemplu?

Comentariul de pe un forum (fiind public) il poate afla oricine... ei stiu doar ca IP x (tu) a accesat IP y (forumul) la o anume ora... id-ul pe care-l foloseai (cu exceptia mail-urilor unde am indoieli), fisierele downloadate, parolele nu se inregistreaza...

Nu am gasit nicaieri cat timp sunt pastrate de catre isp aceste informatii.

6 luni... scrie tot in lege...

M-as fi asteptat ca aceasta lege daca era in vigoare la data cand am semnat contractul cu isp sa fi fost precizat in contract acest lucru. Si daca aveti idee sunt curioasa de cand este aceasta lege in vigoare ca eu am ramas perplexpa?

Un contract e legea partilor... o lege care provine de la autoritatile competente e totdeauna deasupra contractului... oricum e ceva nou, a intrat doar zilele astea in vigoare (desi a fost votata prin noiembrie)...
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Ianuarie 2009
Attila-Arpad Dombi, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cosecinte juridice ale identificarii ip iora1529 iora1529 Am o cunostinta care ma acuza ca am trimis on line pe site ul unui ziar un anunt ofensator la persoana acesteia si ca mi- a identificat ip. I-am spus sa mi ... (vezi toată discuția)
Dezvaluirea parolei folosite la criptarea datelor personale... gluba gluba Intrebarea mea este urmatoarea: [b]In ce conditii o autoritate a statului roman poate solicita dezvaluirea unei parole folosite la criptarea datelor de pe ... (vezi toată discuția)
Am nevoie, va rog, de o parere privind urmarirea, legala, unei conexiuni la internet adibella adibella Puteti sa imi spuneti va rog daca in situatia unei persoane cercetate penal pe langa urmarirea convorbirilor telefonice judecatorul poate aproba si urmarirea ... (vezi toată discuția)