avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1258 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozitul pe al doilea apartament
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozitul pe al doilea apartament

Am inteles ca exista o impozitare diferentiata a locuintelor in funtie de numarul acestora pe care le ai in proprietate. Dar unde si cum se defineste a doua proprietate? Eu si cu sotia mea am achizitionat inainte sa ne casatorim doua locuinte cu drepturi de proprietate asupra lor dupa cum urmeaza: prima locuinta 50% si 50%, a doua locuinta 75% si 25 %. In aceste conditii eu nici macar nu am 100% dint-o locuinta pe cand sotia mea poseda 125% ca pondere din cele doua locuinte. La circumscriptia financiara ne-au inregistrat la comun si binenteles ca ne aplica majorarile aferente. Este corect???
Cel mai recent răspuns: flopozippo , utilizator 20:32, 19 Ianuarie 2009
Prevederile Codului fiscal in problema dvs. sunt urmatorele:
Art. 252. - (1) Daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri se majoreaza dupa cum urmeaza:
a) cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 50% pentru cea de-a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 75% pentru cea de-a treia cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
d) cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.
(11) Nu intra sub incidenta alin. (1) persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala.
(2) In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar.
(3) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) au obligatia sa depuna o declaratie speciala la compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale in raza carora isi au domiciliul, precum si la cele in raza carora sunt situate celelalte cladiri ale acestora. Modelul declaratiei speciale va fi cel prevazut prin norme metodologice aprobate prin hotarare a Guvernului.
Da, asta am inteles, dar eu intrebam cum se defineste a doua proprietate in cazul nostru? Sunt bunuri dobandite inainte de casatorie , deci nu le-am mostenit prin drepturi succesorale. Am eu in acest caz doua locuinte si sotia mea la fel, sau amandoi , adica impreuna avem doua locuinte? Sau este altfel?Dar dupa actul notarial nu avem decat cote procentuale si nicidecum un intreg.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozite lilianaG lilianaG o idee va rog despre taxa pentru a 2 a proprietate merci!! (vezi toată discuția)
Impozit pe a doua cladire aflata in proprietate adipir adipir Cum se calculeza impozitul anual pe cladiri, in urma noii legislatii ,prin impozitarea celei de-a doua locuinte aflata in proprietate. Daca se poate sa ... (vezi toată discuția)
Guvernul va impozita suplimentar persoanele care detin mai multe imobile in proprietate mariamagdalena mariamagdalena Buna ziua. As dori o explicatie suplimentara legata de subiectul de mai sus. Recent, i-am cedat fiicei mele prin donatie [b]in nume propriu[/b] 2 garsoniere. ... (vezi toată discuția)