avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale transformare pfa in intreprindere individuala
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

transformare pfa in intreprindere individuala

am si eu o intrebare. tatal meu are un magazin si functioneaza ca persoana fizica. am inteles ca din cauza unei ordonante din 2008 trebuie sa opteze, pana in aprilie 2009, pentru continuarea activitatii. intrebarea mea este daca poate transforma pfa-ul in intreprindere individuala si cum se face acest lucru.
Cel mai recent răspuns: rrramor , utilizator 18:34, 15 Mai 2009
Se poate transforma pfa in intreprindere individuala adresandu-va registrului comertului din zona dumneavoastra.
Intreprindere Individuala este acea forma de organizare, inregistrata la Registrul Comertului, conform L300/2004, completata cu OUG44/2008. Este una din formele de inregistrare fara personalitate juridica, ca si PFA si fostele AF (rebotezate Intreprinderi familiale). Avantajul Intreprinderii Individuale fata de PFA este ca Titularul Unei I.I. (aceasta este denumirea corecta a persoanei autorizate asa) poate angaja personal si poate avea relatii comerciale cu alte I.I., P.F.A. si I.F., dar si cu orice persoana juridica.
Raspunsul este DA.
Poate transforma persoana fizica autorizata pe care o are in prezent intr-o intreprindere individuala, conform noii legi.
Data limita pentru exercitarea dreptului de optiune este 25 aprilie 2009. Dupa aceasta data, toate entitatile care nu s-au transformat vor fi radiate.
Procedura de transfromare este urmatoarea:
La Registrul Comertului de care apartine persoana fizica se depun urmatoarele acte:
- buletinul titularului.
- contractul apartamentului sau adeverinta de la Primarie (daca ai sediul in comuna)
- acodul vecinilor (formular tipizat de la registru) daca sediul este in bloc cu apartamente.
- actele vechi ale PF-ului.

Restul de formulare se pot completa direct la Registrul Comertului.
Taxele estimative sunt de 170 RON.
Procedura dureaza 5 zile lucratoare.

Asta-i tot. Tatal tau va primi un nou certificat de inregistrare.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Luni, 19 Ianuarie 2009
ContSters51068, utilizator
Buna ziua ,
Cateva lamuriri va rog ...
Transformarea din pers. fizica autorizata in intreprindere individuala presupune preluarea patrimoniului de catre aceasta ?
Restul actelor ce apartin vechiului PFA raman
valabile ( autorizatii...contracte ... contabilitate ...cont banca...casa de marcaj... mijloace fixe ...etc... ) ?? Se pastreaza vechiul CIF ?
Cei de la Registrul Comertului nu au stiut sa raspunda ...au zis ca ei sant de la Ministerul Justitiei iar pe la Finante pe unde am intrebat mi-au zis ca nu mai intalnit o asemenea situatie ...ca nu ar fi inca norme ....etc... raspunsuri evazive
In concluzie, m-ar ajuta transformarea ( datorita posibiitatii de a avea angajati)...dar
daca e sa apara ,,complicatii" o las balta si raman PFA
Ce ma sfatuti ?
Multumesc !
Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2009
dorur, utilizator
Buna ziua
Sunt la fel PFA (persoana fizica autorizata) si sunt platitor de TAXA FORFETARA si va rog sa imi spuneti daca la trecerea mea ca" Intreprindere individuala" se modifica ceva in statutul meu , mai exact daca raman sau nu platitor de taxa forfetara , deoarece eu nu doresc sa trec la alt sistem pentru a evita sa fac greseli sau sa platesc amenzi pentru o virgula sau alte lucruri care ne complica viata. Mai bine stiu caci platesc in acest sistem mai multi bani staului ca taxe dar stiu caci nu dau sanse altora sa imi arate cu degetul caci am gresit si sa fiu bun de plata pentru alte nimicuri. Doresc sa fiu cat mai legal posibil si consider caci asa si voit, si ne intentionat, raman cat se poate de curat. Am auzit pe multi vorbind de contabilitate in partita simpla. Nu doresc deloc acest lucru desi stiu sal fac dar stiu la fel de bine cate bube se pot gasi la ori si ce. Deci ca Intreprindere Individuala referitor la platile catre finante ce se schimba sau raman aceleasi ,caci am inteles caci restul sunt identice inafara de faptul caci pot sa am angajati .Va multumesc
Pentru a ramane in continuare impozitat cu taxa forfetara, trebuiesc indeplinite cumulativ cele 2 conditii (prevazute de Codul Fiscal art 49 pct 1si 2), adica activitatea dvs sa se reagseasca in nomenclatorul emis de Ministerul Finanteleor si sa desfasurati activitatea fara angajati.
Contabilitatea in partida simpla nu trebuie sa va sperie, uneori s-ar putea sa va avntajeze.
Un alt avantaj in cazul Intreprinderii Individuale, poate fi si acela ca activitatea poate fi continuata de catre mostenitori.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Aprilie 2009
mayer, utilizator

Alte discuții în legătură

Intreprindere individuala pana bogdan pana bogdan in cursul anului 2009 mi am infiintat o intreprindere individuala, am luat in arenda 3 hectare de teren agricol, constituirea intreprinderii individuale era ... (vezi toată discuția)
Caen breman breman Pentru un PFA - activitate principala cod CAEN 4799, as putea sa-mi adaug la activitati secundare 4789? Cum pot sa trec de la PFA la I.I.? Cum se procedeaza, ... (vezi toată discuția)
Pfa sau srl pt confectionat bijuterii? ContSters112413 ContSters112413 Vreau sa ma apuc de confectionat bijuterii,gablonturi din pietre semipretioase si doresc sa stiu daca imi pot infiinta un PFA sau un SRL? (vezi toată discuția)