avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Agentiile imobiliare cresc pretul pietei !!!
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Agentiile imobiliare cresc pretul pietei !!!

Cazul meu:
Doresc cumpararea unui imobil prin credit.
Am gasit apartamentul pe internet (la o agentie) - 48.000 euro. Am fost la vizionare (am semnat contract de vizionare - sotia/coplatitor). Dupa vizionare, am refuzat acest imobil (datorita pretului prea mare).
Am revenit acasa. Am cautat din nou pe internet, unde am gasit chiar anuntul proprietarului respectiv care, stupoare, era cu 4000 de euro mai ieftin decat pretul prin agentie. Din discutia cu acesta (fara prezenta agentului), am inteles ca promisiunea agentului era ca va veni cu clienti care vor oferi mai mult decat ceruse el (fiind un castig si pentru proprietar), si ca in cazul in care eu "ma descurc" cu agentia, el nu are nici o problema in a-mi vinde imobilul cu pretul cerut de el - 44.000 euro, neavand vre-o intelegere sau conventie semnata cu nicio agentie. Aceasta (agentia imobiliara) pur-si-simplu iau cerut acordul (telefonic) daca pot prelua si republica anuntul pe mai multe site-uri, si daca pot veni cu clienti pentru vizionari.

Este o practica tot mai des intalnita in ultima perioada. Cel putin de cand caut eu - 15 - 20 de zile. Si am observat-o la majoritatea agentiilor imobiliare, diferenta fiind suma adaugata la pretul solicitat de vanzator.
Nu sunt adeptul "saritului" agentiei (de asta am si apelat la ele), insa d.p.m.d.v sunt niste samsari ordinari.

Intrebare:
Cum as putea avita agentia in cazul acesta?
Ce "sanse" am sa ma cheme in instanta, pentru recuperarea comisionului?

Precizez ca agentul nu vrea sa negocieze si ca, comisionul va trebui platit, pentru pretul cerut de ei - 48.000 - de ambele parti (vanzator si cumparator).

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters259670 , utilizator 09:08, 2 Septembrie 2012
Nu cred ca agentia va poate cere comision la o suma care nu are legatura cu realitatea. Ca nu vor sa negocieze procentul comisionului care este probabil trecut in contractul semnat cu ei asta pot sa cred.
Ca atare, cumparati apartamentul la pretul la care v-ati inteles cu vanzatorul(si care se va vedea din acte) si ii platiti comisionul la acea suma. Cat priveste varianta cu neplata comisionului, avand un contract legal incheiat cu ei s-ar putea sa va treziti la un moment dat cu probleme, dar nu este obligatoriu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare casa ContSters95804 ContSters95804 Buna ziua, doresc sa cumpar o casa ,care am gasit-o pe site-ul unei firme de imobiliare. intrebarea mea este de ce firma respectiva are pretentii de la mine ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri legate de agentia imobiliara nagyemilia nagyemilia Buna seara! Va solicit ajutorul in legatura cu urmatoarea problema: Am contactat o agentie imobiliara in vederea achizitionarii unui imobil , am semnat un ... (vezi toată discuția)
Contract de comision agentie imobiliara pm_35 pm_35 Buna ziua, va cer sfatul in legatura cu urmatoarea situatie: In urma cu ceva timp, urmare a unui anunt postat pe un site de specialitate, am contactat o ... (vezi toată discuția)