avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ANGAJATORUL
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ANGAJATORUL

ANGAJATORUL poate fii amendat de ITM cind angajatul intra la munca in schimburi si nu semneaza un registru la ce ora a intrat si la ce ora a iesit si cite ore a facut total luna sa justifice ITM.
ANGAJATORUL e amendat de ITM daca nu da echipament angajatului.
PE data de 23.05.2012-26.06.2012 am avut contract de 1 luna apoi o luna si nedeterminat.
IN protectia muncii scrie data de 23 am facut fisa medicala si atunci am inceput munca pe chestia asta poate fii sactionat.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 15:29, 4 Septembrie 2012
Art.119 C.mun. prevede obligatia angajatorul de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.

Incalcarea acestei obligatii este sanctionata de catre ITM cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei (art.260 alin.1 lit.m C.mun.) .


Legea nr.316/2006 prevede :
Art. 13. - În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
...
q) să asigure echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor;
r) să asigure echipamente individuale de protecţie;
s) să acorde obligatoriu echipament individual de protecţie nou, în cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie.
......

Art. 39. - (1) Constituie contravenţii faptele săvârşite de angajatorii aflaţi în una dintre situaţiile prevăzute de prezenta lege.
(2) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 13 lit. b), c), p) şi r).
...
(5) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.500 lei la 7.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 7 alin. (4)-(6), art. 8, art. 11 alin. (1) şi (3), art. 13 lit. q) şi s) şi ale art. 27 alin. (1) lit. a) şi b).

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor prevăzute de lege se fac de către inspectorii de muncă.
EU cind merg la munca nu semnez nici un registru de prezenta si daca angajatorul imi zice ai lipsit iti desfac contractul de munca te trec nemotivat si daca il reclam la ITM el trebuie sa prezinte un registru cu semnaturile angajatilor cu prezenta.
intr-adevar condica de prezenta nu este obligatorie, ci doar pontajul (evidenta orelor prestate de angajati). Daca angajatorul v-ar ponta nemotivat intr-o zi in care ati fost la serviciu, eu cred ca ar savarsi niste infractiuni acolo: abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatuta privata...etc. Nu sunt specialist in drept penal, insa cred ca e o infractiune.
Va puteti adresa ITM in acest caz, dar si instantei de judecata pentru concediere nelegala.
n practică, evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat se ţine de căre angajator prin intermediul foii colective de pontaj sau a condicii de prezenţă.
Aceste documente pot fi prezentate la control pentru a se face dovada evidentei orelor de munca prestate.
evidenta orelor prestate se tine obligatoriu prin intermediul pontajului, dar se poate folosi, suplimentar, si condica de prezenta. Condica nu inlocuieste pontajul.

Alte discuții în legătură

Pontaj vs condica Elena_Denisa Elena_Denisa Buna ziua, in cazul in care este implementata/departament, condica de prezenta, semnata de catre salariat, zilnic, mai am vreo obligatie legala de a intocmi ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca nu semnez pontajul? crissty15 crissty15 Am revenit cu o parte din subiectul cu sarbatorile legale si anume cea referitoare la pontaj si anume daca refuz sa ma semnez in datele pe care mi le dau ei, ... (vezi toată discuția)
Lucru sambata constantin25 constantin25 Lucrez in cadrul unei societati cu contract de munca individual pe perioada nedeterminata. Contractul a fost incheiat pentru un program de lucru de 8 ore pe zi ... (vezi toată discuția)