avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce se intampla daca nu semnez pontajul?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce se intampla daca nu semnez pontajul?

Am revenit cu o parte din subiectul cu sarbatorile legale si anume cea referitoare la pontaj si anume daca refuz sa ma semnez in datele pe care mi le dau ei, mentionez ca lucrez in domeniul alimentatiei publice si patronii sunt tineri si nu stiu sau se fac ca nu stiu ca pentru aceste zile legale libere se dau liber in urmatoarele 30 de zile sau se platesc 100 %. Daca in CIM am semnat pentru sporul de weekend de 5 lei pe luna, pot face o sesizare la ITM ca nu respecte legile din codul muncii. Intreb deoarece lucrez tot al doilea weekend inclusiv sambata si duminica cate 13 ore fara nici o bonificatie, iar la pontaje nu am fost atenta daca weekendurile in care am lucrat am avut de semnat ca le aduce o data la 2 luni. Vreau sa stiu ce pot face daca nu sunt trecuta la pontaj in weekendurile in care am lucrat si in sarbatorile legale libere,pot refuza semnarea pontajului sau daca il semnez si in zilele de weekend pot sa spuna ca am gresit eu datele din pontaj? Ce pot face la pontaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:11, 31 Mai 2015
Pontajul se face dupa condica de prezenta in care trebuie sa semneze fiecare salariat la sosire si la plecare.
Pontajul nu se semneaza de catre salariat.

Art. 119 C.mun.
Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.



P.S.
Nu mai deschideti mai multe topicuri legate de aceeasi problema. In caz contrar, topicurile si/sau raspunsurile in plus vor fi sterse de administratori sau moderatori.

www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...
Daca angajatorul nu tine evidenta orelor de munca,(ponteaza cum vrea el,cate 8 ore a 5 zile pe saptamana)nu are o condica de prezenta,si pentru zilele din weekend nu figureaza salariatul ca este la munca atunci salariatul poate refuza semnarea pontajului fara nici o problema?
Zilele legale libere sunt considerate de angajator zile normale de munca,aici cine are dreptate angajatorul sau salariatul ca isi cere drepturile?
De exemplu maine fiind zi libera legala(01.06.2015-a doua zi de rusalii),ne-a spus ca este zi normala de lucru,ce se poate face in acest sens?

Daca angajatorul are sediul in Baia Mare si punctele de lucru sunt in Cluj-Napoca unde se face sesizarea?
Ce rol are I.T.M.-ul? Face controale numai pe baza sesizarilor?
Ca este a 3 -a oara cand schimb locul de munca si in 14 ani de munca NU am vazut sa vina I.T.M.-ul in control fara o sesizare facuta. Asa functioneaza I.T.M-UL ?
Ultima modificare: Duminică, 31 Mai 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Sesizarea o puteti depune si la ITM Cluj.

ITM-ul face controale si fara sesizari , dar acest lucru este mentionat in campania de actiuni ale ITM-ului si/sau a Inspectiei Muncii.

Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicita

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot face daca nu sunt platite orelede noapte? Madalina04041989 Madalina04041989 Buna ziua! As dori sa stiu ce pot face sau unde ma pot duce ,daca nu se platesc ore de noapte,sarbatorile legale. Orele de noapte pe fluturAs sunt doAr ... (vezi toată discuția)
Condica de prezenta zgubi71 zgubi71 Buna seara, condica de prezenta poate constitui o dovada in cazul unei reclamatii la itm sau in instanta,in care cer plata orelor suplimentare efectuate dar ... (vezi toată discuția)
Prin dovezi si martori se poate castiga un proces intre un salariat si un angajator? maryieta maryieta e un an lucrez mult peste orele prevazute in contractul individual de munca,orele suplimentare neplatite,sarb legale,sporuri si concediile(odihna si ... (vezi toată discuția)