avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Condica de prezenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Condica de prezenta

Buna seara,
condica de prezenta poate constitui o dovada in cazul unei reclamatii la itm sau in instanta,in care cer plata orelor suplimentare efectuate dar neplatite sau platite doar cate ore suplimentare a dorit angajatorul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:19, 24 Februarie 2014
1. Potrivit art.119 C.mun., angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.

2. În practică, evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat se ţine de căre angajator prin intermediul foii colective de pontaj sau prin intermediul condicii de prezenţă.
In acest sens, condica de prezenta va putea face dovada evidentei orelor de munca prestate de catre un salariat.
@zgubi71
Depinde foarte mult de modul in care se intocmeste condica de prezenta intrucat aceasta atesta, de obicei, doar prezenta la munca, fara a indica si numarul de ore lucrate. Insa daca din aceasta condica rezulta numarul de ore lucrate si inspectorii pot pune mana pe acea condica, atunci poate constitui o dovada in sensul prezentat de dvs.
Daca societatea intocmeste pontaje nu e obligata sa tina condica de prezenta.
Ultima modificare: Duminică, 23 Februarie 2014
Florin Cioca, Consilier juridic
@ Florin Cioca
De pontaje aranjate ati auzit? Dupa graficul de prezenta la munca ,intocmesc pontajul pe luna respectiva cu orele lucrate real ,dar nu se platesc toate orele suplimentare ,pentru ca ma forteaza sa tai din ele si sa trec ori cat vrea conducerea ori deloc.
Am auzit....am si vazut .......in perioada in care am servit patria;). In cazul in care se falsifica pontajele puteti sesiza Politia pt fals in inscrisuri private si uz de fals, dar si ANAF -ul, pt evaziune fiscala.
Daca dvs intocmiti pontajele si le falsificati atunci...veti avea o mare problema.
In acest sens, puteti deveni complice la savarsirea unei infractiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Foaie colectiva prezenta(pontaj) -temei legal ContSters86219 ContSters86219 Ce act nomativ specifica obligativitatea tinerii pontajului? (vezi toată discuția)
Nu am semnat in condica de prezenta R-Haz R-Haz Va salut! Lucrez intr-o Primarie de comuna din septembrie 2012 pe functia de administrator public, iar astazi doamna contabila m-a intrebat cum justifica ea in ... (vezi toată discuția)
Condica/pontaj/semnatura angajatului wolfususro wolfususro In procesul pe care il am cu angajatorul acesta nu tinea nici o evidenta-sau cel putin eu nu am semnat nici un act legat de nr ore prezent la lucru. ... (vezi toată discuția)