avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pot fi trimis in judecata in acest caz?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pot fi trimis in judecata in acest caz?

Va implor ajutor, ma confrunt cu urmatoarea problema:

In urma cu 2 ani am primit SUP intr-un dosar pt. furt, pt. ca fapta nu prezinta pericol social. La aceea vreme "procurorii" credeau ca eu am fost doar un simplu complice si am primit SUP, iar dosarul s-a disjuns pt. autor necunoscut!
Persoana de la care am furat,a facut un ditamai scandaluliar ceilalti 2 preiteni ai mei au fost depistati si a facut ce nu a facut iar dosarul s-a stramutat in alt judet!!! (vorbesc de dosar inca in faza de U.P. de la parchet!)

Problema este ca sub imperiul temerii m-au dat de gol, si au recunoscut pana la urma ca defapt eu sunt capul rautatilor, si ca nu am fost un simplu complice, ce am stablit planul,etc ...

Avand in vedere ca am primit SUP cu amenda admnistrativa, iar domnul de la care am furat a facut chiar plangere in fata judecatorul, insa s-a mentinut sentinta este vreo sansa ca sa fiu trimis in judecata?
Am fost azi la noul procuror, mi-a luat o declaratie de martor si ma simt amenintat de noul procuror ca vrea tare mult sa ma trimita in instanta si chir la racoare... in orice caz nu s-a discutat la fel de frumos cu mine! nu stiu cum sa ma exprim dar pe ochii lui se citea ura! :(

Recunosc ca prejudiciul a fost un pic cam mare, insa daca pana si judecatorul a zis ca fapta nu prezinta pericol social, nu ar trebui sa se dea la toti SUP cu 1000 lei amenda?

In cazul meu, pot sa mai patesc inca ceva? Amenda daca e cazul o platesc maine...
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
ajutoooooooooor, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:03, 4 Septembrie 2012
ART. 278^1
Plângerea în faţa judecătorului împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată
După respingerea plângerii făcute conform art. 275 - 278 împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţei ori, după caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, date de procuror, persoana vătămată, precum şi orice alte persoane ale căror interese legitime sunt vătămate pot face plângere, în termen de 20 de zile de la data comunicării de către procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 şi 278, la judecătorul de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă. Plângerea poate fi făcută şi împotriva dispoziţiei de netrimitere în judecată cuprinse în rechizitoriu.
În cazul în care prim-procurorul parchetului sau, după caz, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel, procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori procurorul ierarhic superior nu a soluţionat plângerea în termenul prevăzut în art. 277, termenul prevăzut în alin. 1 curge de la data expirării termenului iniţial de 20 de zile.
Dosarul va fi trimis de parchet judecătorului, în termen de 5 zile de la primirea adresei prin care se cere dosarul.
Persoana faţă de care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, precum şi persoana care a făcut plângerea se citează. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu împiedică soluţionarea cauzei. Când judecătorul consideră că este absolut necesară prezenţa persoanei lipsă, poate lua măsuri pentru prezentarea acesteia.
La judecarea plângerii, prezenţa procurorului este obligatorie.
La termenul fixat pentru judecarea plângerii, judecătorul dă cuvântul persoanei care a făcut plângerea, persoanei faţă de care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale şi apoi procurorului.
Judecătorul, soluţionând plângerea, verifică rezoluţia sau ordonanţa atacată, pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul cauzei şi a oricăror înscrisuri noi prezentate.
Judecătorul pronunţă una dintre următoarele soluţii:
a) respinge plângerea, prin sentinţă, ca tardivă sau inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată, menţinând rezoluţia sau ordonanţa atacată;
b) admite plângerea, prin sentinţă, desfiinţează rezoluţia sau ordonanţa atacată şi trimite cauza procurorului, în vederea începerii sau redeschiderii urmăririi penale, după caz. Judecătorul este obligat să arate motivele pentru care a trimis cauza procurorului, indicând totodată faptele şi împrejurările ce urmează a fi constatate şi prin care anume mijloace de probă;
c) admite plângerea, prin încheiere, desfiinţează rezoluţia sau ordonanţa atacată şi, când probele existente la dosar sunt suficiente, reţine cauza spre judecare, în complet legal constituit, dispoziţiile privind judecata în primă instanţă şi căile de atac aplicându-se în mod corespunzător.
În cazul prevăzut în alin. 8 lit. c), actul de sesizare a instanţei îl constituie plângerea persoanei la care se referă alin. 1.
#M64
Hotărârea judecătorului pronunţată potrivit alin. 8 este definitivă.
#M50
În situaţia prevăzută în alin. 8 lit. a), persoana în privinţa căreia judecătorul, prin hotărâre definitivă, a decis că nu este cazul să se înceapă ori să se redeschidă urmărirea penală nu mai poate fi urmărită pentru aceeaşi faptă, afară de cazul când s-au descoperit fapte sau împrejurări noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmărire penală şi nu a intervenit unul dintre cazurile prevăzute în art. 10.
Judecătorul este obligat să rezolve plângerea în termen de cel mult 30 de zile de la primirea acesteia.
#M64
Plângerea greşit îndreptată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.

Ce se intelege prin acele fapte si imprejurari noi ? Am furat niste materiale pe care le-am vandut la reciclare.... la inceput s-a zis ca paguba e de 500 lei (s-a retinut in ordonanta prejudiciul mic)(Cat am primit pe ele) insa .. domnu respectiv le folosea la nu stiu eu ce, si
cica costa peste 30 000 lei :(

S-a retinut aproape corect in ordonanta mea... de SUP... insa nu se stia ca am fost capul tuturor rautatilor, eu am planuit,etc :( procurorii stiau si ca alea costa 30 000 lei bucata (ca le--a zodmnul respectiv, dar nu i-au bagat in seama)
si acuma Kaboom .... deci se stia totul! atata tot ca era aranjat altfel, in favoarea noastra! pe unul din cei 2 prieteni l-am chemat de martor! s-a desmonstrat ca a mintit, dar nu scrie nicaieri in ordonanta cat s-a bazat pe vorbele martorului dovedit mincinos...

Inca ceva daca am primit SUP in orasul 1, poate acuma procurorul din orasul 2 sa ma trimita la puscarie? nu de alta dar dosarul meu e din orasul 1, dosarul disjuns se afla in orasul 2:(

Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
ajutoooooooooor, utilizator
Parerea mea e ca se poate sa fiti trimis in judecata, dar mai intai cel de-al doilea procuror trebuie ca pe baza probelor administrate sa extinda cercetarile si in ceea ce va priveste.
Asta inseamna ca, daca cel de-al doilea procuror, in efectuarea cercetarilor cu care a a fost sesizat, descopera in sarcina dvs aspecte ce nu au fost cunoscute, cu ocazia cercetarilor anterioare, poate sa inceapa cercetarea penala si cu privire la persoana dvs.
Si eu sunt de aceeasi parere.
SUP nu are putere de lucru judecat si daca au aparut noi elemente care sa duca la o alta concluzie se poate sa fiti trimis in judecata penala.

Referitor la prejudiciu si cei care fura calea ferata nu iau prea multi bani pe aceasta ca fier vechi, dar paguba este foarte mare si consecintele ...aduc a foarte grava atingere a ordinii de drept si a tuturor membrilor societatii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura si termene contestare n.u.p. ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua! Am primit azi o rezolutie de neincepere a urmaririi penale la o plangere formulata de mine. Inteleg ca am la dispozitie 20 de zile pentru a ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva rezolutiei procurorului adumitroaie florin adumitroaie florin Va rog sa imi spuneti daca este obligatorie prezenta la Judecatorie in situatia in care ai calitatea de intimat pentru plangere impotiva rezolutiei ... (vezi toată discuția)
Procurorul trateaza cazul cu usurinta. plangere penala facuta de pomana claudiu38 claudiu38 Un dosar a stat la politie un an si jumatate, dupa atat timp de cercetare,primesc raspuns, citesc pe acolo politistul a luat declaratie la capra in loc sa ... (vezi toată discuția)